drkpls12

Çalışkan
Sistem bilgileri:
  • Ekran kartı: XFX Fatboy AMD RX 590.
  • İşlemci: Ryzen 3 3100.
  • Anakart: PRIME B450M-K
  • İşletim sistemi: Windows 10.

Merhaba arkadaşlar,

Oyun oynarken ekran kartım aniden çöktü ve driver sürüm uyumsuzluğu yaşadım. Dün forumda bu konuda yardım istemiştim, arkadaşlar BIOS switch ile sorunu çözebileceğimi söylediler ve denedim; sorunun geçici olarak çözüldüğünü gördüm. Bilmiyorum ama yaşadığım ekran kartı sorunu, bu sorunla alakalı bir problem de olabilir.

Sonrasında PSU’nun ısınması olabileceğini düşünerek temizlik yaptım. Ancak temizlik sonrası ve SSD/RAM tak-çıkar işlemlerinden sonra bilgisayar tekrardan mavi ekranlar ve genel hataya girme sorunu ortaya çıktı. Bu mavi ekran ve hata sıkıntısını uzun süredir yaşıyorum. Örneğin bir keresinde driver kurulumunda mavi ekran almıştım ve o zaman da SSD/RAM’i söküp takmak sorunu, oluşan hata zincirinden sonra çözmüştü.

Sorun zincirini şöyle özetleyebilirim:
  • 2 ay önce RAM ve SSD’yi değiştirdim, o zamandan beri herhangi bir sorun yoktu.
  • Mavi ekranlar ve genel hata durumları genellikle temizlikten sonra veya SSD/RAM tak-çıkar işlemlerinden sonra ortaya çıkıyor, ama bazen tamamen rastgele zamanlarda da görülebiliyor.
  • Her seferinde SSD ve RAM’i söküp takmak sorunu geçici olarak çözüyor, genellikle tüm sorunlarımın çözümü bu oluyor, ancak neyden kaynaklandığını tam olarak bulamadım.
  • Yaşadığım ekran kartı ile ilgili sorun ise BIOS switch ve aynı işlemleri tekrar uyguladıktan sonra düzelmiş gibi görünüyor.
Kısacası, bu mavi ekran ve genel zincirleme hata sorununu uzun süredir yaşıyorum ve genellikle SSD/RAM tak-çıkar işlemi ile, hata zincirlemesi çözülüyor.

Sorun Oluştuğu Zaman Çoğunlukla şu hataları alıyorum:
  • CRITICAL_PROCESS_DIED
  • 0xc0000185
PC mavi ekran verdiğinde donuyor ve yüzde ilerlemiyor, bu yüzden muhtemelen rapor oluşamıyor.

Sizce bu problem kaynağı ne olabilir? PSU, RAM, SSD, ekran kartı mı yoksa başka bir bileşen mi?

Son düzenleme:
Önerileriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim hocam. En yakın zamanda PSU değişimi yapacağım. Size bir sorum daha olacak: PSU konusunda önerebileceğiniz bir marka var mı? Bu işlerden pek anlamıyorum. 700 W civarında bir PSU almayı düşünüyorum; özellikle bu AMD karta (Wattman vb.) sorun çıkarmayacak, stabil ve güvenilir bir model olursa çok iyi olur. Böyle bir PSU öneriniz var mı?
Bu arkadaş Psu hakkında daha bilhili. @Yusuf7878