Herkese selamlar, bugün size uzun süreli CachyOS deneyimimi aktarmak istiyorum. Yazı tamamen Cachy hakkında değil, haliyle Bleeding Edge ve/veya Arch tabanlı bir distrodan duyacağınız genel konuları da içeriyor.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bu dağıtımın kurulumu nispeten bilen biri için inanılmaz rahat ve güzel. Nvidia driverları olanlar için ayrı GRUB başlatma seçeneği, kurulum sırasında DE, Shell, temel programlar ve bir çok şeyi kurulum ekranında seçebiliyorsunuz. Kurulumumuz için zahmetsiz olduğu için olsa gerek Calamares tabanlı.

Kötü yönleriyle başlayalım :)

Ben normal şartlarda GNOME tercih ederim (kurulumu hyprland yaptım sonra yanına kurdum) çünkü bir laptop kullanıcısıyım ve GNOME touchpadler konusunda evrendeki en iyi DE olabilir bütün işletim sistemleri arasından fakat haliyle bleeding edge bir distro kullandığım için GNOME 46 güncellemesini aldım. Daha çoğu semi rolling alamamışken dağıtım tipinden ve Archdan ötürü çok erken aldım ve GNOME 46 fullscreen sırasında masaüstünün altına tıklayabilmenize sebep olan bir hata içeriyor ve bunun kaynağı mutter. Mutter ise 47 sürümünde düzelecek o zamana kadar da birinin keyfine gelip cherry-pick ile fixi 46ya getirmesini beklemek zorundasınız.

Haliyle ben alternatif DE aramaya başladım ve KDE6ya geçtim.
KDE her zamanki gibi bir bug çukuru.
GNOME'a göre daha güzel bir deneyi sunsa ve 6.0.5 güncellemesiyle yeni toolların eklenmesiyle daha tatlı bir DE olsa da (sadece bu düzelmeyen bug sebepli) kendi içinde hataları var. Örneğin kapalı kaynak tek driverım olmamasına rağmen uykudan kalktığında KDE çöküyor. 6.0.2 güncellemesine kadar yanılmıyorsam taskbarım düzgün çalışmıyor ve sistem tepsisi ikonları floating moddayken hatalı çalışıyordu. Araç takımlarının yarısı hala çalışmıyor ve KDE Connect araç takımında olan bir bug sebepli hamburger menü tuşuna tıkladığınızda program kendini resize edilecek sanıyor.

1717690052947.webp

Bunlar dışı KDE en azından daha kullanılabilir.

Sway ve Hyprland masaüstlerinde polkit çalışmıyor, nedenini çözemedim ilk kurduğum andan beri ne GNOME ne KDE ne de LX politi çalışmıyor o sebeple GNOME'a dönmüştüm. Yakın zamanda sway kurdum onda da bozuk çalışıyor :)

Sanırım temel kullancı deneyimiyle alakalı kötü olan şeylerim bu şekilde. İyilere geçelim.

AUR o kadar iyi ki onu bırakmak istemiyorum (ama malesef Debian+Liquorix yapacağım). AUR gerçekten bir cennet, OpenSUSE içine bir türlü kurmayı beceremediğim Docker Desktop gibi nimetleri, GITten indirip elle derlememe gerek kalmamış bir yığın nimeti indirip sadece kullanabilmeme yarıyor ve bu çok tatlı. Hızlı ve zevkli bir deneyim AUR kullanmak.

Kernelleri gerçekten inanılmaz tatlı ve çok düşük gecikmeli, özellikle müzik ile boğuşacak arkadaşlara tavsiye ederim. Küçük bir kernel kurucu ve indirticisi de bulunuyor.

1717690482893.webp

Batarya ömrü konusunda korkunç ya da iyi bir deneyim sundu diyemem, internet kullanımıyla %69daki bataryam 4 saat dayanıyor. Bence fena değil, Acer servis incelemesi yazmak nasip olursa ve ben bunu silip Debian kurmazsam bunun hakkında tekrar konuşuruz :)

Default shell olarak Fish geliyor, yazımı son derece zevkli bir shell fakat POSIX özürlüsü olduğu için çeşitli kurucu scriptler çalışmayabiliyor, Yine de kolay PATH'e ekleme gibi güzel özellikleri var. ZSH ile değiştiriyorum ben kendi sistemlerimi.

Oyun performansı artık kernel kaynaklı mı, v4 build alınmış paketlerden mi bilemiyorum gayet güzel ve tatlı ve güzel. Kendi proton ve wine buildleri var fakat sevemedim çeşitli buglar yaşadım (tabi bu bleeding edge dağıtımcağızım sebepli de olabilir :))

Bİlen bilir farklı kerneller kullanımında VMWare ya da Virtualbox gibi sanallaştırma yardımcıları başınızı düdükleyip çalışmayabilir fakat burada hepsi çiçek gibi çalışmakta, gayet memnunum o konuda.

Sanırım benim zırvalayacaklarım bu kadardı. Arch tabanına geçip uçan teneke kullanmak isteyen fakat sıfırdan elle Arch kuracak kadar amelelik etmek istemeyen, hızlı ve (en fazla bir Arch ne kadar olabilecekse) konforlu bir deneyim isteyen herkesin kullanabileceği güzel bir dağıtım. Birbirinin aynısı Ubuntu ve Debian kopyalarından sıkılıp, tek vazifesi güncel yazılım sunmak olan Fedora'yı beğenmeyen ve bir sebepten OpenSUSE Tumbleweed kullanmak istemeyen (ki evremin en iyi dağıtımıdır bana kalırsa) kişilere tavsiye ederim. Sorularınızı bekliyorum :)

linaks.webp

Son düzenleme:
GNOME kullanacaksanız Debian kullanacaksınız.

Fedora ve Arch tabanında gayet güzel çalışıyor illa Debian kullanmaya gerek yok.

Tkg kerneli güzel şekilde konfigüre ederseniz bu cachy kernellerin hepsinden daha iyi verim ve performans alırsınız. Cachy kernelleri Linux Kernel'den bile kötü performans verebiliyor. Gecikme konusunda güzel iş çıkarılmış fakat sadece tek bir yerden artısının olması kullanılabilir ve mükemmel kılmıyor asla.

Son düzenleme:
Kisisel deneyimlerinizden olusan bu inceleme icin sizi ictenlikle tebrik ederim. Ne yazik ki benim dizustu bilgisayarimin ses surucusuyle yasadigim ve sebebini bir turlu cozemedigim uyumsuzluk nedeniyle sadece EndeavourOS kullanabiliyorum. CachyOS'u da denemistim; lakin ses alamadigimdan kurulumunu tamamlayamamistim. Sizin bu samimi paylasiminizdan sonra iyi ki de kurmamisim diyorum. Su an itibariyle EndeavourOS'tan oldukca memnunum.

Cachy kerneli kadar kötü performans veren kernel yok, dağıtımın kurulumunda bile sorun çıkabiliyor hiçbir hata olmaması gerekirken. EndeavourOS tercih etmek daha iyi olacaktır bana göre.
Açıkcası yaptığım benchmarklarda hep Cachy üstte çıkıyordu, sistemsel farklılıklarla alakalı bir mevzu olabilir.
Fedora ve Arch tabanında gayet güzel çalışıyor illa Debian kullanmaya gerek yok.
Size nispet ediyor gibi oldum iki yorumdur da söylemeden edemeyeceğim :D Gnome ve KDE gerçekten güncellendiğinde ortalığın anasını ağlatıyor, şu an dediğim sorun zaten genel bir sorun dağıtım fark etmeksizin. O sebeple haklı @Dark Raiden bence.

Kisisel deneyimlerinizden olusan bu inceleme icin sizi ictenlikle tebrik ederim. Ne yazik ki benim dizustu bilgisayarimin ses surucusuyle yasadigim ve sebebini bir turlu cozemedigim uyumsuzluk nedeniyle sadece EndeavourOS kullanabiliyorum. CachyOS'u da denemistim; lakin ses alamadigimdan kurulumunu tamamlayamamistim. Sizin bu samimi paylasiminizdan sonra iyi ki de kurmamisim diyorum. Su an itibariyle EndeavourOS'tan oldukca memnunum.
Açıkcası hocam yaşadığım sorunlar dağıtım spesifik değil Arch spesifik sorunlar genel olarak, dağıtımı daha çok övdüm.
Ben teşekkür ederim yine de :)

Tkg kerneli güzel şekilde konfigüre ederseniz bu cachy kernellerin hepsinden daha iyi verim ve performans alırsınız. Cachy kernelleri Linux Kernel'den bile kötü performans verebiliyor. Gecikme konusunda güzel iş çıkarılmış fakat sadece tek bir yerden artısının olması kullanılabilir ve mükemmel kılmıyor asla.
Debian kurup LTS kernellerde TKG buildi almak gibi bi hayalim var. Bunu yapacağım muhtemelen.

Açıkçası yaptığım benchmarklarda hep cachy üstte çıkıyordu, sistemsel farklılıklarla alakalı bir mevzu olabilir.

Size nispet ediyor gibi oldum iki yorumdur da söylemeden edemeyeceğim :D GNOME ve KDE gerçekten güncellendiğinde ortalığın anasını ağlatıyor, şu an dediğim sorun zaten genel bir sorun dağıtım fark etmeksizin. O sebeple haklı @Dark Raiden bence.

Kernel kısmı evet sistemsel büyük ihtimalle, GNOME şimdiki sürümü değil de genel olarak dedim ben Fedora ve Arch kısmını eskiden çok iyi çalıştıgı zamanları vardı biliyorsundur zaten.

Debian kurup LTS kernellerde tkg Build'i almak gibi bir hayalim var. Bunu yapacağım muhtemelen.

Hoş olur, bende o tarz bir şey deneyeceğim yakında.

Kernelleri iyi ama normal Arch'tan tek farkı sanırsam gene kendi derlenmiş paketlerini kullanıyordu sanırsam.
Yapman gereken çoğu ayar hazır yapılmış olarak geliyor. Kendi repolarında bazı hazır derlenmiş aur paketleri var. Ananicy-cpp ve kuralları önceden geliyor. Birkaç tane uygulamaları var. Bazen güncelleme yapmadan önce tespit edilmiş hata varsa uyarabiliyor. Onun dışında farkı yok gibi.
Ben normal şartlarda GNOME tercih ederim (kurulumu hyprland yaptım sonra yanına kurdum) çünkü bir laptop kullanıcısıyım ve GNOME touchpadler konusunda evrendeki en iyi DE olabilir bütün işletim sistemleri arasından fakat haliyle bleeding edge bir distro kullandığım için GNOME 46 güncellemesini aldım. Daha çoğu semi rolling alamamışken dağıtım tipinden ve Archdan ötürü çok erken aldım ve GNOME 46 fullscreen sırasında masaüstünün altına tıklayabilmenize sebep olan bir hata içeriyor ve bunun kaynağı mutter. Mutter ise 47 sürümünde düzelecek o zamana kadar da birinin keyfine gelip cherry-pick ile fixi 46ya getirmesini beklemek zorundasınız.
Bu sorun mutter 46.2 ile çözüldü. Fakat çözülmeden önce fazlaca canımı sıktı. Belli bir süre sonra her şeyi gamescope ile açtım.