Vaktim yok dersen, vaktin yok olur. Vaktim var dersen, vaktin var olur.
Her şey planlama ile ilgili, tabii ki biraz da şans ve rastgele. Mesela her gün okula giden kişinin vakti tüm gün boş duran insana göre daha kısıtlı. "Vakit" kavramı bana kalırsa görecelidir. Kişiye, o gün oluşan olaylara bağlıdır. Senin planlarında bütün gün boşluk olabilir ancak ortaya bir anda çıkan bir sorun vaktini yok eder mesela.
Ancak günümüzde insanlar çok tembelleşti. Eğer birinin 3 saat boş vakti varsa, bunu genelde sosyal medyaya harcıyor çünkü en az efor verip kısa vadeli mutluluk yaşayabileceği bir davranış.

İddia ederim ki sosyal medyanın tamamı (belli başlı insanlar dışında) tamamı cahil insanlara dolu. Sosyal medya insanlığı bitirdi bana göre. Örf ve adetlerimizi unutmaya başladık, zamanımızın içinden geçiyor.

Örf ve adetlerimizin konuyla ne alakası var? Örf ve adet dediğin şeylerin çoğu aslında bireylerin toplum baskısına maruz kalmasına neden oluyor. Eskiler sandığın kadar da süper değil. Huzurevlerinde tekrar 20 yaşına dönsen ne yapardın diye soru sormuşlar yaşlı insanlara çoğu toplum baskısı ve örf adet adı altında maruz kaldığı olaylardan dolayı yapamadığı şeyleri söylemiş.

Sadece başlık için cevap vermem gerekirse, sana vakti olmayanın başkasına yılları vardır. Ama kişisel olarak derdimiz vakit ise eğer ben uyku problemi olan insanların vakit kavramının olmadığını, öğleden sonra uyanıp güneşi bile görmeden zaten gün bitti diyerek mentalini yıkmasına bağlıyorum. Geri kalan konuda da uyku dışında planlı programlı olanların vaktinin olmadığını düşünmüyorum. Günümüzde her şey teknoloji sayesinde çok hızlı. Buluşmalara yürüyerek gitmek yerine metro ile yarım saatte buluşma konumunda bulunuyorsak ve kaybettiğimiz süre yarım saat ise mezarlar vaktini boşa geçirmiş insanlarla dolu demektir. Yıl sonunda hep kendime derim ki günde 10 sayfa kitap okusaydın bugün 3650 sayfa uzunluğunda belki 10 kitap bitirmiş olacaktın. Fakat gözümü açmamla güneşin batıp gece olması, ya da şu oyunda iki dakika geçireyim demek, arkadaşların hadi kafede oturalım demesi ve günün kapanışı... Hayat çok hızlı. Özellikle de 20'li yaşlardan sonra tutamıyorsun. Çocukken 20'li 30'lu yaşta insanların "ya zaman çok hızlı geçiyor" muhabbetine gülerdim zaten 30 yıl yaşamışsın derdim içimden ama boşa giden bir ömür olunca insan üzülüyor bazen.

Bende uzun bir süredir uyku düzeni altüst olmuş bir insanım, uykuyu doğru yönetmek gerçekten çok zaman sağlıyor. Örneğin gece 3'te yatıp öğlen 13:00 - 14:00 aralığında uyanmak zamanı bir hayli götürüp gece uykusunu almamızı engellerken, saat 22:00'da yatıp sabah 8:00'da kalkmak hem gece uykusu sağlar hem de bolca zaman. (işi, okulu olanlar bunu bir noktadan sonra yapamayacak olsa bile maalesef.)

Örf ve adetlerimizin konuyla ne alakası var? Örf ve adet dediğin şeylerin çoğu aslında bireylerin toplum baskısına maruz kalmasına neden oluyor. Eskiler sandığın kadar da süper değil. Huzurevlerinde tekrar 20 yaşına dönsen ne yapardın diye soru sormuşlar yaşlı insanlara çoğu toplum baskısı ve örf adet adı altında maruz kaldığı olaylardan dolayı yapamadığı şeyleri söylemiş.

Instagram'da çıkan o kadar değişik akımlar yüzünden geleneklerimize artık neredeyse kötü bakılıyor bana göre.

Çoğu kişinin zamandan ziyade zaman planlaması yok, bu kervanda ben de varım.

Mesela önümüzdeki 2 günüm tamamen boş ve büyük ihtimalle faydalı bir şey yapmayacağım. Yatar yuvarlanırım, oyun oynarım, telefona bakarım, birileriyle mesajlaşırım. Zamanımı çok daha iyi yönetip Python falan bakabilir ya da İngilizce çalışabilirim ama ikisini de yapmayacağım. Sebebi de zamanımın olmaması değil.

Falan filan, tek açıdan bakılamayacak konular bunlar ve ben üşeniyorum.

Günümüz Dünyasında insanın günde 3 saatten fazla zamanı yok. 3 saat bile insaflı olabilir. Maalesef böyle, para karşılığı zaman satın alınıyor.

O akımlar ve sonu gelmez saçmalıklar... Bir ayağı hala dışarıda olan ülkenin altına yağdan zemin hazırlıyor.

Hatta yine iddia ederim ki sırf sosyal medya da çıkan değişik akımlardan dolayı devleti bile zor durumara getirebilecek kadar ileri gidebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse yanlış anlamayın, k*rdistan akımı çıkmıştı bir ara hatta devam da ediyor galiba hala. Sırf dalga geçtikleri için durduk yere yok yere hemen kürtleri milliyetçilikle ateşlemeye başladılar çevremde görüyorum bunu. Çok zararlı bence.

Çoğu kişinin zamandan ziyade zaman planlaması yok, bu kervanda ben de varım.

Mesela önümüzdeki 2 günüm tamamen boş ve büyük ihtimalle faydalı bir şey yapmayacağım. Yatar yuvarlanırım, oyun oynarım, telefona bakarım, birileriyle mesajlaşırım. Zamanımı çok daha iyi yönetip Python falan bakabilir ya da İngilizce çalışabilirim ama ikisini de yapmayacağım. Sebebi de zamanımın olmaması değil.

Falan filan, tek açıdan bakılamayacak konular bunlar ve ben üşeniyorum.

Kabul ettiğimiz yanlışlar, reddettiğimiz doğrulardan iyidir.