Çözüldü Valorant TPM ihlali

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Quarit 2

Çalışkan
Arkadaşlar, bu konuyu direkt Teknik Destek bölümüne açmam daha doğru çünkü konu yazılımsal değil, doğrudan donanımsal sorunlarla ilişkili. Konu içeriği uzun olacak ama lütfen sabırla okuyun, anlayın ve en önemlisi bana yardımcı olun. @Recep Baltaş, öncelikle sizin bilgi birikiminize güveniyorum ve ilk olarak sizin yardımınızı bekliyorum.

Kullandığım sistem donanımları:

• CPU: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MPG B850 EDGE TI WIFI
  • GPU: RTX 3070 Ti
  • SSD: 1 adet Gen5 1 TB, 1 adet Gen4 1 TB
  • PSU: MSI 850 W Gold

Her yöntemi denedim ama benzer sorunları çok nadir de olsa yaşayanları gördüm. Sorun kesinlikle Valorant ile bağlantılı.

Arkadaşlar, şu an Valorant oyunundan o kadar tiksindim ki... Özellikle son 1 aydır Riot Destek ekibiyle akraba olmaya az kaldı ve sürekli bana aynı şeyleri söylüyorlar. Sonunda otomatik mesajlardan çıkan 1-2 kişi oldu. Şimdi birazdan Riot için paylaştığım yeni ve eski videoları sizinle de paylaşacağım.

Valorant oyununa ne zaman girsem bilgisayarım önce yaklaşık 1 saniyeliğine kitleniyor, ardından bilgisayara reset atana kadar sürekli mikro takılmalar oluyor. Bilgisayarın senkronizasyon anlayışı sapıtıyor. Örneğin canlı bir video izliyorum, aniden hızlanıp tekrar normal hıza dönüyor. Anakartın arızalı olduğunu düşündüm ama bugün FACEIT Anti-Cheat ile oyuna girdim. Tek bir hata bile almadım. Ayrıca oyunun akıcılığı, mouse hızı ve giden mermileri görünce şok oldum. Mükemmeldi.

Anakart üreticisine yazdım. Kendileri AMD'ye bildirmişler ve hem üretici hem de AMD, bu sorunun tamamen Valorant oyunuyla alakalı olduğunu net bir şekilde belirttiler.

Ben bu anakartı garantiye yollarsam bu şekilde hiçbir sonuç alamam. Anakartın fiyatı da 17K gibi bir şey. Valorant tarafı ise kendilerine ait bu problemi bir türlü kabul etmiyor. Israrla BIOS üzerinden saçma sapan ayarlar yaptırmaya başladılar bana: AVX512 kapat, USB güç tasarrufunu aç ya da kapat, Clear CMOS yap, RAM profilini açma falan... Artık çok sıkıldım.

Eğer benzer sorunları yaşayan arkadaşlar varsa, özellikle Valorant oyununda yüksek FPS almalarına rağmen görüntü dalgalanıyorsa ve tam olarak mermi atarken takılmalar oluyorsa kesinlikle Windows Olay Görüntüleyicisi bölümündeki sistem bilgilerine baksınlar. Belki aynı şekilde TPM hatası alanlar olur.

Boşuna farklı yöntemlerle uğraşmayın. Eğer problem anakart kaynaklıysa BIOS sürümünü en güncele çektiğinizde büyük ihtimalle sorun ortadan kalkmalı. Ama BIOS zaten güncelse ve özellikle benim gibi yeni nesil, pahalı bir anakart kullanıyorsanız bu sorun tamamen Valorant tarafını ilgilendiriyor olabilir.

1. Video - Valorant ile test edildi:

Ekran görüntülerini de ekledim. Sadece Valorant'a girip 30 saniye sonra aldığım TPM hataları ve ardından bilgisayarımın komple kafayı yemesi... Üstelik sadece oyun içinde değil.

1. Video - Valorant tamamen silindi. FACEIT'in daha katı donanımsal gereksinimler isteyen Anti-Cheat sistemiyle test edildi. Toplam 3 saat boyunca sıfır hata:

Bir başka ayrıntı daha vereyim. Riot Destek'in verdiği saçma yanıtların arasında en saçma olanını paylaşmak istiyorum. Bana, "Eğer internet kafeden ya da başka bir bilgisayardan giriş yaptıysan hesabın kilitlenebilir." dediler. Çok komik çünkü sorunlar internet kafeye gitmeden 3 ay önce başlamıştı.

Ben Valorant'a yeni başladım ve rank'ım Yücelik 1-2 arasına geldi. Bu şekilde bile ıkına ıkına oynuyorum işte. Her neyse, Windows 11 çıktığı günden beri kullanıyorum. Dolayısıyla TPM ve Secure Boot hep açıktı. Valorant Vanguard her türlü hesabı da izlediği için başıma gelen bir örneği vereyim. İlk önce bu olayı internet kaynaklı sandım, sonra internet kafeye gidip denemek istedim.

Aynı saha dolabını kullanıyorduk. Oyuna giriş yapamadım çünkü bu mükemmel Vanguard beni başka bir bilgisayarda gördü ve Secure Boot ile TPM'i açmamı istedi. İnternet kafeci şaşırdı ve bana, "Bu ne?" dedi. Ben de, "Abi, bunlar açılmadan oyuna giremiyorum." dedim. O da bana, "Oğlum, daha 1 saat önce ekip oynadı. Ne yaptın bilgisayara?" dedi. Durumu anlattım, kendisi de açamayacağını söyledi.

Şimdi şu kısmı iyi dinleyin. Para karşılığı boost yapan bir arkadaşım var ve elinde, abartmıyorum, tanıdıklarına ait en az 15 hesap bulunuyor. Kimileri Windows 11 kullanıyordur elbet ama nedense bu arkadaş Windows 10 kullanıyor ve TPM açmıyor. İyi de Vanguard beni yakalıyor da bu arkadaşa neden aynı uygulamayı yapmıyor? Demek ki Vanguard tarafında yalnızca hesaplar arasında değil, donanımsal olarak da farklı davranışlar söz konusu olabiliyor. Her şeyleri saçmalık. Sanırım yakında CS2'ye geçeceğim ama önce Valorant içindeki skinlere yatırdığım paraları geri almak istiyorum.

Evet, bu videolardan sonra Riot ekibinden gelen yanıta bakın arkadaşlar:

Sanırım arkadaş Türkçeyi anlamıyor gibi. Bana verdiği yanıtları da sanki Translate ile kendi anladığı dilden çevirerek yazmış.

Kod:
C:\Windows\Logs\MeasuredBoot

Bu kısımda oluşan raporlara göre Valorant oyununa ne zaman giriş yaparsam yapayım, oyunla bağlantılı log açıklamasında Windows sertifika doğrulaması yaparken donanımlarımı doğrulayamadığı bilgisini alıyorum. Nedense Valorant'ı açmadığım zaman doğrulama pozitif çıkıyor.

Komik olan şu ki Riot ekibi, Valorant ile TPM arasındaki ilişkide spesifik bir sorun görüntüleyememiş. Artık 3 boyutlu video mu çeksem bilemedim.

Valorant oyununa giriş yaptıktan sonra TPM-WMI bilgi veriyor. Bu bilginin içeriğinde net bir şekilde yazıyor. Microsoft diyor ki Secure Boot sertifika güncellemesini yaptım, artık bir sorun yok. Ama Valorant'a girdiğim zaman tekrar çöküyor ve sertifika sorunları oluşuyor. Bilgisayarıma reset attığımda zaten düzeliyor çünkü Valorant'a giriş yaptıktan sonra bilgisayarın tamamında delay oluşuyor, sadece oyunda değil. Düzelme olduğunda da Windows bana yine bilgi veriyor.

TPM modülü başarıyla çalışmaya başladı.

Her neyse, oyuna girmeden 20 defa reset atsam bile bir daha ne sertifika güncellemesi, ne hata ne de TPM veya Secure Boot ile alakalı bir bilgi geliyor. Valorant'a girdiğim zaman ise aynı döngüler ve aynı takılmalar devam ediyor. Riot ekibi de nasıl olduysa spesifik bir bağlantı kuramamış.

Kendilerine üçüncü bir video yaptım, direkt bu konuyla alakalı:

1. Video:

Şimdi asıl bomba olaya gelelim. Daha önce kendileri bana msconfig üzerinden vgc hizmeti hariç diğer hizmetleri kapatmamı istediler. Kapattım ve oyuna girdikten 5 dakika sonra süreli HWID banı yedim. Şimdi diyeceksiniz ki, "Süreli HWID banı nedir?" Arkadaşlar, süreli donanımsal ban mevcut. Bunu araştırabilirsiniz.

Her neyse, kendilerine ulaşıp bu banı neden yediğimi sordum. Bana kem küm ederek, "Vanguard, oyun dosyalarınızda eksik dosyalar algılamış." dediler. Sonra ben de takılmaların SSD kaynaklı olabileceğini düşündüm. %84 sağlığı olan ve toplam yazma verisi gayet iyi durumdaki Gen4 SSD'nin yerine gidip sıfır Gen5 SSD aldım, 12K vererek. Sonuç yine aynı.

Sorunu buraya tekrar yazayım: TPM modülüne sürekli olarak sinyal gönderildiği ve bir şeyler engellendiği için bilgisayardaki donanımlar anlık olarak kopuyor. Dolayısıyla Vanguard da sanırım o anda dosyaları değiştirdiğimi düşünerek otomatik HWID banı atıyor. Ama bu dördüncü videoda her şey apaçık belli. Bana inanmayacaksınız ama Valorant'ın bazı sistemlerde kullanıcıları kafasına göre engelleyip serbest bıraktığını düşünmeye başladım. Arkadaşlarımda test ettim, hiçbirinde TPM hatası oluşmuyor. Her şey normal.

1. video biraz uzun. Hepsini izlemenize gerek yok. En başları ve sonuçta nasıl ban yediğimi ilgilendiren yerleri izlemeniz yeterli. Ayrıca yukarıdaki açıklamaları okuyup videoları izlerseniz problemin kaynağının Valorant ile bağlantılı olduğunu bayağı net anlayacaksınız.
Bu arada denediğim yöntemler:

• BIOS sürümü zaten güncel.
  • Chipset driver'ını hem anakartın hem de AMD'nin sayfasından güncel olarak indirip kurdum.
  • Her iki yöntemi de ayrı ayrı bilgisayara format atarak denedim.
  • NVIDIA sürücüsü güncel ve kendi sitesinden indirildi.
  • Bilgisayarımda LED Control'den tutun başka herhangi bir yazılımı ilgilendiren sürücü kurmadım. Klavye ve mouse dâhil. Kurarak da ayrıca denedim.
  • BIOS üzerinden Secure Boot key'lerini sıfırlayıp tekrar fabrika key'lerini yükledim.
  • Secure Boot'u Standard ve Custom şeklinde ayrı ayrı denedim.
  • BIOS üzerinden TPM Clear yaptım.
  • Windows üzerinden TPM temizlemesi yaptım.
  • PowerShell ve Regedit üzerinden çeşitli ayarlar denedim.
  • Klavye ve mouse aygıtlarını çıkarıp oyun içinde bekledim. Sonuç yine aynı.
  • MSI Contact üzerinden İngilizcem yettiği kadarıyla kendilerinden yardım istedim. Kendileri AMD ile iletişime geçerek bilgi aldılar ve bana sorunun kaynağının doğrudan Valorant olduğu yönünde geri dönüş yaptılar.
  • Vanguard'ı silip tekrar yükledim.
  • Defalarca format atıp tekrar denedim.
  • BIOS 1 ve BIOS 2 ile önceki TPM sürümünü destekleyen BIOS sürümlerini denedim.

FACEIT Anti-Cheat daha katı güvenlik gereksinimleri istediği hâlde ne bir takılma ne de bir hata mesajı aldım. Valorant tarafında ise spesifik olarak bu sorun oluşuyor. Son olarak HWID banı da yedim.

Lütfen yardımcı olun. Son olarak Amazon.fr üzerinden, 3 gün sonra anakartımla tamamen uyumlu bir TPM modülü satın alacağım. Aynı sorunları yaşayan bazı kullanıcıların problemlerini bunun çözdüğünü gördüm. Ancak böyle yüksek fiyatlı bir anakartla neden yalnızca Valorant'ta sorun yaşıyorum? Boş yere 2.000 TL daha TPM modülüne para vermek zorunda kalıyorum.

Çözüm
USB portları bozuk anakartı ne kullanmaya ya da çözmeye devam ediyorsun yolla gitsin, ya değişim ya para iadesi. Anakart dolu buluruz güzelinden iade alırsan.
Dostum şu an o kadar heycanlıyım ki. Bir DM girdim ama önce anakart üzerinden fiziksel olarak anakart LEDlerini ilgilendiren kabloyu çıkardım. Sana bir şey diyim mi. Mükemmel oldu İlk defa şu bilgisayarda toplam 4 aydır böyle bir tepkime yaşamadım ben. Sprey transfer yapıyorum kasıtlı bir şekilde ve attığım mermilerin hepsi olması gerektiği gibi gidiyor. 40 kişi vurup 1. oldum ve her vuruş headshot. %100 HS oranı. Bana inanmayacaksın ama bu gerçekten değişik oldu. Bu kabloyu çıkarmadan önce PC açılımında hep ayrıca bir USB çıkarma ya da takma sesi geliyordu şimdi o seste kesildi. Valla ben şu an çok memnun kaldım. Dün de rekabetçi girdim mermilerim gidiyordu ama Desync vardı, az önce hiçbir şekilde senkronize bozukluğuda olmadı. Karşımda yapılan peekleri artık olması gerektiği hızda görüyorum. Çok mutlu oldum şu an umarım kalıcı bir çözüm olur bu benim için. Bir de şu TPM modül gelse ondan da kurtulsam sanırım kusursuz olacak. Hayatta anakartı garantiye yollayamam. Bir daha benzer sorunlar ya da farklı sorunlarla uğraşmaktansa sorunsuz şekilde USB 2.0 olmasın daha iyi.

Çözüm yöntemleri hakkında...Öncelikle BIOS sürümünüz güncel değilse bunu kesinlikle şiddetle öneririm, kalıcı olarak geçme olasılığı yüksek, ama en güncel BIOS sürüm ve Chipset kurup sorunlar oluyorsa bu yaptıklarımı iyi okuyun.

Arkadaşlar sorunların kaynağını ve çözümlerini yüksek oranda buldum. Zaten sorunun kaynağını ve onu tetikleyen baş nedenini anladınız konunun ilk yorumunda. Çözüm için yapmanız gereken en büyük adım varsa eğer sizde de direkt aynı sorun bu çakışan USB portlarınızı tespit edip gpedit.msc (Bilgisayar yapılandırması) kısmından tamamen engelliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken sorun yaratan USB cihazlarını bulup aygıt yöneticisinden buluyorsunuz. Özelliklerden "Ayrıntılar" ve sonra "Donanım kimlikleri" Burada beliren 2 ya da 3 yol vardır, en üstteki yolu kopyalayarak gpedit.msc üzerinden engelliyorsunuz.

Bunun için şu yolu takip edin; Bilgisayar yapılandırması > Yönetim Şablonları > Sistem > Aygıt Yükleme > Aygıt Yükleme Kısıtlamları bölümünde sağ kısımda bu 3 yerden engelliyorsunuz. Donanım Kimlikleri kısmında kopyaladığınız kimlik yolunu bu ayarı etkin yaparak "Göster" kısmına girip yazıyorsunuz.

Ayrıca Razer, Logitech, ve özelikle anakart yazılımları hile koruması olan oyunlarda çakışmalara yol açar, kapatın ve hatta kurmayın. Bazı anakartlarda LED olayı gömülü geliyor, her ne kadar anakart yazılımı kurmasanız bile Windows bunu algılıyor ve sizin drop yemenize, oyunlarınızın takılmasına neden oluyor. Kaynak; Microsoft Blames RGB Peripherals for Game-Breaking Windows 11 Update—Still No Real Fix

Kalıcı ve daha keskin çözüm istiyorsanız eğer öncelikle anakart üzerinde ki LED ışıklarını ilgilendiren soket bağlantısını fiziksel olarak çıkarıyorsunuz, ama dikkat edin bazıları lehimli olduğu için dikkatli şekilde kontrol edin, soketli ise yapı çıkarın fiziksel olarak. Ve en kronik sorunu aşmak için anakartınıza tam uyumlu harici TPM modül alıyorsunuz. Yalnız bunu satın almak zor. Ben Amazon.fr sitesinde buldum, Aliexpress ve Ebay sitesi üzerinde bol bol var, ama bana uyumlu olanı buradan buldum. Sizde uyum konusunda anakartınızın sitesine girip döküman PDF dosyasına bakabilirsiniz. Orada kaç pin olduğu ve pin sıralamalarına ait tablo görünür. TPM mödülüm hala gelmedi ama biliyorum ki her şey daha kusursuz olacak. Bu sorunları yaşanlar net ve kalıcı bir çözüm için harici Modül kullanmış, ayrıca AMD bile kendi sitesinde kalıcı çözüm için harici Modül önermiş, lakin AMD sitesinde yapılan bu açıklama eski chipset sürüm anakartlar içindi, benim yaşadığım sorun birebir aynısıydı ama üstelik üst seviye ve yeni nesil bir anakart ile.

oyunum akıcı değil. spray atarken vs mermiler gitmesi gereken yere gitmiyor. fps 500-600 ama low fps değerleri 120-130. fps sabitleyince de aynı. monitör 300hz. ve her şeyden önemli tek cümleyle açıklayabilceğim şey şu: 1 ay önce pc aldıgımda, gemini eşliğinde sürücüleri olması gerektiği gibi düzgün kurdum. valorant harikaydı. oyun resmen akıyor. sonra ne oldu bilmiyorum ve bozuldu bu. tpm hataları vs. bunun sonucunda keşfettiğim şeyler. ana soru, bi anda noldu da böyle oldu. format falan da denedim ama yok. kafayı yemelik.

Kral son yazıyı güncelledim aşağısını tekrar oku. Valla üzgünüm keşke hemen bulsaydık sorununu. Benimde öyle denilebilirdi, ama genel olarak ben hep sorun yaşamışım, düzeldikten sonra daha iyi anladım. Mermi uçuyor. Arkada full download yapıyorum inan bana %10 paket kaybı ve TR sunucusunda ping 80 olmasına rağmen eski durumuna göre mermi uçuyor yine. Dediğim gibi şu gözlemlemelerin içinde sadece NVIDIA sürücü en yüksek gecikme değerine takarım ben kafayı, ama daha ileri gidemeyiz anlamak için LatencyMon daha da yetmez, ancak bir önce ki mesajımda dedim yine diyim, Olay Görüntüleyici kısmında tüm raporları takip et. Uygulama ve Sistem bölümünde olanları. Özellikle Hata ve Uyarılar. Ama bilgi olanları bile kontrol et, bir tuhaflık varsa ChatGPT üzerinden çözümle, bana çok yardımcı oldu üstelik çok hızlıydı arama sonuçlarım. Ben de kafayı yedim inan 15 gün hep araştırdım, sonunda kurtuldum İnşallah sen de basit bir problem vardır ve anlayıp çözersin. Unutma, olay görüntüleyici bu konularda çok önemli...Gözlemlersin artık, kolay gelsin.

vakit ayırdığın için çok teşekkürler hocam. çözülürse konu açıp yardımcı olucam bu sorunları yaşayanlara senin gibi. buraya da bilgi geçerim.

vakit ayırdığın için çok teşekkürler hocam. çözülürse konu açıp yardımcı olucam bu sorunları yaşayanlara senin gibi. buraya da bilgi geçerim.
Aynen çözdükten sonra konu aç. Çünkü bu tür problemler insana kafayı yedirtir. Ben yabancı forumlarda bile konusunu ve çözüm yöntemlerini, başımdan geçen her olayı belirttim. Lanet olsun yani ne diyim Valorant oyununa mı kızayım, MSI markasına mı, Windows mu kafam gitti. Tek istediğim şu sistemde olması gereken neyse o. Şimdi oldu SATA donanım gitti olsun ama oldu. Düşün yani garantiye bile yollamak istiyorum ama tamir edilip geldiğinde aynı sorunları yaşamaktan korktuğum için kendi kendime "böyle kalsın devam edeyim" diyorum.

oyundaki akıcılık probleminin bu tpm hatasıyla alakası var mıdır sence?

oyundaki akıcılık probleminin bu tpm hatasıyla alakası var mıdır sence?
Kral bu konuda AMD'nin açıklaması var. Direkt makale ve çözüm olarak sunmuşlar, ama bu açıklamayı eski TPM sürüm olan donanımlar için yapmışlar. Kısacası oyunlarda anlık ve sürekli olarak mikro takılmalara neden oluyormuş, çözüm için harici TPM mödül satın alın demiş kendi sitesinde yaptığı açıklamada, ama yeni sistemlerde bulunan TPM modül sürümleri için öyle bir açıklamaları yok. TPM olayı kısacası senin kullandığın tüm donanımlarını ilgilendiren sertifika bilgilerini fln saklar. Bu daha çok aslında Windows'un sahte yazılım gibi şeyleri önlemesi ile alakalı, ve kendi işletim sistemi üzerinde bir nevi anlaşması. İşte ben bu TPM sorunlarını yaşarken hemen ardında mesela TPM yüklendi, yok TPM sertifikası doğrulandı gibi bir döngüye giriyordum, ama bu döngüleri tetikleyen Valorant oyunuydu. Çünkü oyunu açmadığım zaman bir bilgi, uyarı ya da hata bilgisi gelmiyordu. Daha sonra USB 2.0 portlarını araştırdım. Çünkü TPM hatasından sonra bir ses geliyordu ve USB portlar çalışmaz hale geliyordu, üstelik TPM sertifika doğrulama bilgileride geliyordu. İşte sonra bir şekilde o USB port üreticini buldum nasıl bulduysam hatırlamıyorum, onu bile araştırdım ama sorun olmadığını anladım. E o zaman neden zırt pırt bu döngüleri yaşıyorum diye düşündüm, çünkü TPM + sertifika doğrulama döngüsü ve sonuç USB portlar devre dışı kalıyordu. Yani sürücüleride Chipset ilgilendirdiği için kafam iyice karışıyordu Daha sonra BIOS üzerine yoğunlaştım. Gittim AGESA yaması olmayan, ilk uyumlu sürümü kurdum. Daha sonra bir baktım SATA donanım direkt kendi kendine yok oldu. Daha sonra gelmesi için driver yükleyim dedim bir şey olmadı, üzerine firmware yüklemeye çalıştığım zaman anladım. Donanım görünmüyordu, yani firmware uçmuştu, brick olmuştu. Sonra da düzeldi işte Yani BIOS AGESA yaptı bence. Çünkü bu micro code güncellemesi sadece işlemci için değil, anakart chipsetlede ilgili, bu yüzden güney köprüsü ne olduysa SATA donanımı brick etti kendini. Çok sorgulamadım açıkcası kaynakta bulamadım bu konu için, ama her şey düzeldi. O yüzden sadece TPM takılma. Çünkü şu an ben de TPM olsa bile oyunda hiçbir problem yok. USB içinde açık yaptım ve güç tasarruf modunu kapattım. Oyuna girince USB'ler çalışmaya devam ediyor, ama o USB'lere bir cihaz taksam oyundaki o akıcılık gidiyor. Bu genel bir güney köprüsü sorunu bile olabilir. Geçen gün tekrar farklı BIOS sürümleri denedim, bilgisayar açıldığında bile yavaş, her şeyi geçtim BIOS arayüzde ayar değiştiriyorum 40-50 sanıye sonra tekrar açılıyor, ama bu AGESA sürümünde her şey normal. Bu donanımsal bir şey kesin eminim artık ve sorunun kaynağı BIOS firmware. İşte gelecek güncellemeyi düşünüyorum ve garantiye yollamayı. Şu an bana 3 USB yetiyor, kendime PCi USB kart bile alabilirim, ama kafam karışık işte anakart komple giderse 17k bi yerime kaçabilir Dediğim gibi Olay görüntüleyici kısmını gözetim altına al, eğer TPM dışında anormal şeyler yoksa kendine harici ama uyumlu TPM mödül satın al, bu her şekilde net çözümmüş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…