Quarit

Üyecik
Arkadaşlar, bu konuyu direkt teknik destek bölümüne açmam daha doğru, çünkü konu yazılımsal değil, direkt donanımsal sorunlar ile ilişkili. Konu içeriği uzun olacak ama lütfen sabırla okuyun, anlayın ve en önemlisi yardımcı olun bana. @Recep Baltaş öncelikle sizin bilgi birikiminize güveniyorum ve ilk başta sizin yardımlarınızı bekliyorum.

Kullandığım sistem donanımlarını yazıyorum:
CPU - 9800X3D işlemci
Anakart - MSI MPG B850 EDGE TI WIFI
GPU - RTX 3070 Ti
SSD - 1 adet Gen5 SSD 1 TB, 1 adet Gen4 1 TB
PSU - MSI 850W Gold

Her yöntemi denedim ama benzer sorunları çok nadir de olsa yaşayanları gördüm. Sorun kesinlikle Valorant.

Arkadaşlar, şu an Valorant oyunundan o kadar tiksindim ki. Özellikle son 1 aydır Riot destek ekibi ile akraba olmaya az kaldı ve sürekli bana hep aynı şeyleri söylüyorlar. Sonunda otomatik mesajlardan çıkan 1-2 kişi oldu. Şimdi birazdan Riot için paylaşacağım yeni ve eski videoları sizde paylaşacağım. Valorant oyununa ne zaman girsem bilgisayarım önce anlık olarak 1 saniye gibi kitleniyor, ardından sürekli olarak bilgisayara reset atana kadar mikro takılmalar oluyor. Bilgisayarın senkronizasyon anlayışı sapıtıyor. Örneğin, canlı bir video izliyorum, aniden hızlanıp tekrar normal hıza dönüyor. Anakartın arızalı olduğunu düşündüm ama bugün FACEIT Anti-Cheat ile oyuna girdim. 1 tane hata bile almadım, ayrıca oyunun yumuşaklığı, mouse hızı, giden mermileri görünce şok oldum. Mükemmeldi. Anakart üretici firmaya yazdım, onlarda AMD bildirmişler ve kendileri gibi AMD firması da bu sorunun tamamen Valorant oyunu ile alakası olduğunu net bir şekilde belirttiler.

Ben bu anakartı garantiye yollarsam bu şekilde hiçbir sonuç alamam. Ve anakartın fiyatı 17K gibi bir şey. Valorant oyun firması kendilerine ait bu problemi bir türlü kabul etmiyorlar. Israrla BIOS üzerinden saçma sapan ayarlar yaptırmaya başladılar ben de. AVX512 kapat, yok USB güç tasarrufunu aç ya da kapat. Clear CMOS yap ve RAM profilini açma falan... Artık çok sıkıldım. Eğer benzer sorunları yaşayan arkadaşlar varsa, özellikle Valorant oyununda yüksek FPS almalarına rağmen görüntü dalgalanıyorsa, tam olarak mermi atarken takılmalar oluyorsa kesinlikle Windows Olay Görüntüleyici bölümünden sistem bilgilerine baksınlar. Belki aynı şekilde TPM hatası alanlar olur. Ve boşuna uğraşmayın yöntemler için. Yapabileceğiniz durum, eğer problem anakartlık ise BIOS sürümü en güncel yaptığınız zaman büyük olasılıkla bu sorun ortadan kalkmalı, ama BIOS güncel ise ve özellikle benim gibi yeni nesil ve pahalı bir anakart kullanıyorsanız bu sorun tamamen Valorant oyununu ilgilendiren bir sorundur.

1. Video (Valorant ile test edildi)

Ekran görüntüleri ekledim. Sadece Valorant oyuna girip 30 saniye sonra aldığım TPM hataları. Ve ardından bilgisayarımın komple kafayı yemesi, sadece oyun içinde değil.
Ekran görüntüsü 2026-08-30 173730.webp

2. Video... Valorant oyunu tamamen silindi.FACEIT daha katı donanımsal gereksinim isteyen Anti-Cheat ile test edildi. Toplam 3 saat boyunca 0 hata.

Bir başka ayrıntı daha vereyim. Riot destek o kadar saçma yanıtların arasında en saçma olanını paylaşmak istiyorum. Bana "Eğer internet kafe ya da başka bilgisayardan girdiysen hesabın kitlenebilir" dediler. Çok komik ama internet kafeye gitmeden 3 ay önce başladı zaten sorunlar. Ben Valorant oyununa yeni başladım ve rank'ım yücelik 1-2 arası oldu. Bu şekilde bile ıkına ıkına oynuyorum işte. Her neyse, Windows 11 çıktığı günden beridir kullanıyorum. TPM ve Secure Boot hep açık dolayısıyla. Valorant Vanguard her türlü hesabı da izlediği için örnek vereceğim ve başıma bizzat geldi. Bu olayı ilk önce internet sandım, sonra internet kafeye gidip denemek istedim.

Çünkü aynı saha dolabını kullanıyorduk, oyuna giriş yapamadım çünkü bu mükemmel Vanguard beni bir başka bilgisayarda gördü ve bana Secure Boot ve TPM açmamı istedi. İnternet cafeci şaşırdı, bana "Bu ne?" dedi. Ben de "Abi bunlar açılmadan oyuna giremem" dedim, o da bana "Olum daha 1 saat önce ekip oynadı, ne yaptın bilgisayara?" dedi. Durumu anlattım, ben açamam falan dedi. Şimdi şu kısmını iyi dinleyin. Boost yapan arkadaşım var para ile. Ve ayrıca elinde abartmıyorum, tanıdıklarına ait en az 15 hesap var. Kimileri Windows 11 işletim sistemine sahiptir elbet, ama nedense bu arkadaşım Windows 10 kullanıyor ve TPM açmıyor, haha. İyi de neden Vanguard sistemi beni yakalıyor da bu arkadaşa aynı uygulamayı yapmıyor? Demek ki sadece hesaplar arası ayrımcılık değil, donanımsal olarak da ayrımcılığı söz konusu Vanguard, Riot oyun firmasının... Her şeyleri saçmalık. Sanırım yakında CS2'ye geçeceğim ama önce Valorant oyun içinde skinlere yatırdığım paraları geri almak istiyorum.

Evet, bu videolardan sonra Riot ekibinden gelen yanıta bakın arkadaşlar.

"Gönderdiğin tüm bilgiler için teşekkürler, loglarının da bir kısmını kontrol ettim, sanırım diğer kısım gelirken tekrardan hata oluşmuş. Öncelikle adım adım gidelim. Gönderdiğin loglarda ve ekran görüntülerinde TPM ile alakalı spesifik bir sorun görüntüleyemedim."

Sanırım arkadaş Fransız ya da Kürt olabilir. Türkçe dilinden anlamıyor gibi. Bana verdiği yanıtları da Translate ile çeviri yapmış kendi anladığı dilden.

C:\Windows\Logs\MeasuredBoot kısmında oluşan raporlara göre Valorant oyununa ne zaman giriş yaparsam yapayım onunla alakalı olan log açıklamasında Windows sertifika doğrulaması yaparken donanımlarımı doğrulayamamış bilgisi alıyorum ve nedense Valorant açmadığım zaman doğrulama pozitif çıkıyor.

Komik, Riot ekibi de spesifik bir sorun görüntüleyememiş Valorant ve TPM arasındaki ilişkide. 3 boyutlu video mu çeksem, bilemedim artık ne yapsam.

Valorant oyununa giriş yaptıktan sonra TPM-WMI bilgi veriyor. Bu bilginin içeriği net bir şekilde yazıyor.Microsoft diyor ki senin Secure Boot sertifika güncellemeni de yaptım, artık bir sorun yok; ama Valorant'a girdiğim zaman tekrar çöküyor ve sertifika sorunları oluşuyor. Bilgisayarıma reset atınca zaten düzeliyor, çünkü bu Valorant giriş yaptıktan sonra bilgisayarda delay oluyor, sadece oyunda değil. Düzelme olarak da Windows bana yine bilgi veriyor.

Diyor ki "TPM modül başarıyla çalışmaya başladı." Her neyse, oyuna girmeyip 20 defa reset atsam da bir daha sertifika ile ne bir güncelleme, ne bir hata, ne de TPM ile alakalı, Secure Boot ile alakalı bir bilgi bile gelmiyor. Valorant'a girdiğim zaman aynı döngüler, aynı takılmalar devam ediyor. Riot ekibi de spesifik bir bağlantı kuramamış, nasıl olduysa, gerçekten arkadaşın dili farklı olsa gerek.

Kendilerine 3. video yaptım, direkt bu konu ile alakalı. Yükleme bittiği zaman buraya da ekleyeceğim. Umarım bir ara spesifik bir bağlantı kurabilir Valorant oyunu ile alakalı. Muhteşem bir oyunmuş gerçekten.

3. video

Şimdi asıl bomba olay. Daha önce kendileri bana msconfig yerinden vgc hizmeti hariç diğer hizmetleri kapatmamı istediler, kapattım ve oyuna girdikten 5 dakika sonra zamanlı HWID banı yedim. Şimdi diyeceksiniz ki zamanlı HWID ban nedir; arkadaşlar, zamanlı olarak donanımsal ban var. Bunu araştırabilirsiniz. Her neyse, kendilerine ulaştım bu banı neden yedim diye, bana kem küm ederek "Oyun dosyalarınızda eksik dosyalar algılamış otomatik Vanguard." Sonra ben de takılmaların acaba SSD'den dolayı olabileceğini düşünerek %84 sağlığı iyi olan ve toplam yazma verisi iyi olan Gen 4 SSD yerine gidip sıfır Gen 5 SSD aldım, 12k vererek :) Sonuç aynı.

Sorunu buraya yine yazayım; TPM modüle sürekli olarak sinyal gönderdiği için ve engellediği için bilgisayarda her donanım anlık olarak kopuyor. Dolayısıyla bu muhteşem Vanguard sanırım o anda beni dosyaları değiştirdiğimi düşünerek otomatik HWID ban atıyor. Ama şimdi bu 4. video'da her şey apaçık belli. Bana inanmayacaksınız ama Valorant oyunu kullanıcıları kafasına göre engelleyip kafasına göre serbest bırakıyor. Arkadaşlarımda test ettim, hiçbirisinde TPM hatası oluşmuyor. Her şey normal.

4. video 20/25 dakika sonra gelecek, biraz uzun ama hepsini izlemenize gerek yok. En başları ve sonuçta nasıl ban yediğimi ilgilendiren yerleri izlemeniz yeterli; ayrıca yukarıdaki açıklamaları okursanız ve videoları izlerseniz bayağı bayağı anlayacaksınız problemin kaynağının Valorant oyunu olduğunu.

Bu arada denediğim yöntemler.

BIOS sürümü zaten güncel. Chipset driver'ı hem anakartın hem de AMD sayfasından güncel olarak indirip kurdum, ayrı ayrı bilgisayara format atarak denedim. NVIDIA sürücüsü güncel ve kendi sitesinden. Bilgisayarımda LED control'den tutun, hiçbir şekilde başka bir yazılımı ilgilendiren bir sürücü kurmadım. Klavyem ve mouse dahil. Kurarak da denedim. BIOS üzerinden Secure Boot key'leri sıfırlayıp tekrar fabrika key'leri yükledim. Standart ve Custom şeklinde denedim.BIOS TPM Clear yaptım.

Windows TPM temizlemesi yaptım. Saçma sapan PowerShell ve Regedit ayarları denedim. Klavye ve mouse aygıtlarını çıkartıp oyun içi bekledim ve sonuç aynı. MSI Contact yaparak kendilerine İngilizce dilimin yettiği kadarıyla yardımcı olmalarını istedim. Kendileri AMD firması ile iletişime geçerek bilgi aldılar ve geri dönüş olarak bana bu sorunun kaynağının direkt Valorant oyunu yanıtını verdiler.

FACEIT Anti-Cheat uygulaması daha katı bir güvenlik gereksinimi duyduğu halde ne bir takılma ne bir hata mesajı almadım. Valorant spesifik olarak bir bağlantı kuramıyor. Son olarak HWID banı yedim. Vanguard'ı tekrar silip yükledim. Defalarca format atıp denedim. BIOS 1 ve 2, önceki TPM sürümü destekleyen sürümleri denedim.

Lütfen yardımcı olun. Son olarak Amazon.fr sitesinden 3 gün sonra anakartım ile tam uyumlu TPM modül satın alacağım. Bu, aynı sorunları yaşayan kullanıcıların problemlerini düzeltmiş, ama böyle yüksek fiyatı olan bir anakart ile neden sadece Valorant ile sorun yaşıyorum? Boş yere 2.000 TL daha TPM modüle para vermek zorunda kalıyorum.