Çocukların okulu ekmesine ve oynarken de karşınıza iki cümle kuramayan bir takım gelmesine neden oluyor. Onlara özel olarak “Valocu” ismini taktım. Oyuncu topluluğu tam bir facia. R6 yanında iğrenç kalıyor. Takım ruhu sıfır. Rap yapar yapar gibi konuşuyorlar.

Bende şahsi yorumlarımı ekleyeyim. Oyunu tam 2020 eylül ayları çıkmasından 3 ay geçmişken keşfettim. CS:GO'ya göre bir çekiciliği vardı. O yeni mekanikler, karakterler, ilgi çekici animasyonlu silah skinleri o kadar çekiciydi ki, oyunu uzman bir firma yaptığını anlıyordunuz. Oyunda şu an galiba 20-30 tane pahalı skine sahibim, sorsanız hiç pişman değilim. Oyunun serverleri ve oyun ortamları şöyle. Oyunda iki taraf var, bir taraf oyununu oynayıp gitmek isteyen efendiler, bir taraf hayatını bu oyuna adamış sadece level kasıp milleti toksikleyen gereksizler. Bu gereksizler oyuna geldiğinde 1 kişi dahi olsa oyun keyfinizi bozuyor. Ama efendi 1 kişi gelirse de oyun zevkiniz yükseliyor. Ki bu oyunlarda en önemli şey takımların ortamı ve mentali. Bazen girdiğim de 30 yaşlı abiler takıma geliyor gayet güzel oyun dönüyor. Ve ne zaman 30 yaşındaki abilerle maç attıysam neredeyse hiçbirini kaybetmedim. O ortamda oluşan yeterli samimiyet sizin oyun içi yapmanız gereken işleri en odaklı şekilde yapmanıza ve oyunu doğrudan kazanmanıza itiyor. Neticede de kazanıyorsunuz. Tabii toksik birisi gelince de hem keyfiniz hem maçınız gidiyor. Valorant'ta kaç vakittir bu sorunları çözmeye çalışıyor çözdük diyor ama bir adım attığı yok. Her zaman maçıma toksik geliyor ve maç gidiyor ellerimden. Hadi derecesiz olsa tamam da rekabetçi de yaşıyorum ben bunu. Ortamları bitirdiğime göre mekaniklere döneyim. Oyun CS:GO gibi kendini bir süre sonra tekerrüre bağladı ve aynı yol da ama CS2'den daha çeşitli. Tabii karakter özelliği yapacağız diye diğer karakterlerin dengesini bozabiliyorlar. Örneğin Chamber ilk çıktığından beri tam 20 kere nerf yedi. Bu biraz sıkıntısı. Ama gene de güzel oyun, turnuvaları da tekerrürlü olsa da CS2'nin turnuvalarından daha ilgi çekici. Karahan anlatırken bir heyecan alıp götürüyor insanı. Çünkü yerli takımınız önemli bir nokta da mücadele de.

Valorant'a puanım: 10/7.3
Hocam bu puanı hakedecek bir oyun değil. Sonuçta LoL'e göre çok sığ. En basitinden sadece fare aimi döndürüp adam vuruyorsunuz.

Oyuncu tiplerini iyi bilirim. O konuda LoL'de çok çektim. Keşke hiç oynamasaydım LoL.

Bugün bir PC denemek için Valorant indirdim ve 2 el attım. Oyunla ilgili fikir edinmem için yeterli oldu. İlk oyunda yaşı küçük olup "ben 18 yaşındayım len m?" diyen bir veletten küfür yememizle geçti. İkinci oyunda ise daha düzgün çocuklar vardı ve iletişim iyiydi. İlk oyunu kaybedip ikinci oyunu kazanmamız da bu iki durumda etkendir mutlaka. Kısaca oyunun kitlesi rezalet. Yaşla da alakası var elbette ama oyuna girer girmez sesli sohbeti kapatmak veya direkt 5 kişi girmek en güzel çözüm.
Öyle. Low elo 12-13 yaş çocuklarla dolu. High elo ise ergenlerle. Ancak ben bu durumu normal buluyorum. Yani şimdi ki 20 yaş CS kitlenin de, CS'ye başladıklarında o çocuklarla yaşıt olduğuna eminim.

Sorun çok küfürbazlar düşük elodaki çocuklar. Aileleri nasıl bir şey demiyor anlamıyorum.

Hocam bu puanı hakedecek bir oyun değil. Sonuçta LoL'e göre çok sığ. En basitinden sadece fare aimi döndürüp adam vuruyorsunuz.

Oyuncu tiplerini iyi bilirim. O konuda LoL'de çok çektim. Keşke hiç oynamasaydım LoL.
Bu oyunların olması gereken zaten sığ. FPS oyunlarında karşısı ile aime dayalı çatışmak gerekiyorsa sade bir şey olmalı. Lol gibi her tuşa bas onu at bunu at kazan olayı gibi değil ki bu. FPS oyunlarının çoğunu inceleyin neredeyse hepsi sığdır.

Sorun çok küfürbazlar düşük elodaki çocuklar. Aileleri nasıl bir şey demiyor anlamıyorum.
Muhtemelen aileleri de aynı durumdadır. O yaştaki çocuk, o oyunda ne arıyor? Eğitim vermeyi başaramıyorlar, sonra sussunlar diye “iPad kid” tarzında “gamer kid” yaratıyorlar. Kondom kullanmayı ve çocuk aldırmayı bilmeyen herkes çocuk yapınca sonuç bu oluyor.

Bu oyunların olması gereken zaten sığ. FPS oyunlarında karşısı ile aime dayalı çatışmak gerekiyorsa sade bir şey olmalı. Lol gibi her tuşa bas onu at bunu at kazan olayı gibi değil ki bu. FPS oyunlarının çoğunu inceleyin neredeyse hepsi sığdır.
Elmayla armutu kıyaslamak bu. Tactical Shooter oynuyoruz. Moba değil. Yaptığımız taktikler, harcamalar önümüzdeki bir yada birkaç roundu etkiler. Onun dışında rounda yönelik bir taktik vardır. Çok ilginç taktikler, oyun stilleri de çıkıyor bu taktiksel fps oyunlarında. MOBA'dan sığ demek de, MOBA'dan dolu demek de anlamsız olur. Elmayla armut bunlar.

O yaştaki çocuk, o oyunda ne arıyor?
Kız kardeşime (13 yaşında) oynatıyorum ben oyunlar. Bence o yaşta orada olması bir problem değil. Kontrolsüz orada olması bir problem.

Kız kardeşime (13 yaşında) oynatıyorum ben oyunlar. Bence o yaşta orada olması bir problem değil. Kontrolsüz orada olması bir problem.
Oyuna ve yaş sınırına bağlı. Kız kardeşinize 7/24 cinsel sahneler, uyuşturucu kullanımı ve şiddet olan oyunları da oynatmıyorsunuzdur. The Witcher 3’te veya Cyberpunk 2077’de en fazla seks sahnesi çıkar fakat çoklu oyunculu oyunlarda ne olacağı hiç belli olmuyor. Psikopatın biri taciz bile edebilir, sürekli hakaret etmeye de alıştırabilir.

Elmayla armutu kıyaslamak bu. Tactical Shooter oynuyoruz. Moba değil. Yaptığımız taktikler, harcamalar önümüzdeki bir yada birkaç roundu etkiler. Onun dışında rounda yönelik bir taktik vardır. Çok ilginç taktikler, oyun stilleri de çıkıyor bu taktiksel fps oyunlarında. MOBA'dan sığ demek de, MOBA'dan dolu demek de anlamsız olur. Elmayla armut bunlar.
Yok demek istedim tek düze bir oynanışı olan bir oyunun, bu kadar sevilmesi yani biraz anlamsız buldum ama kişisel şeyler bunlar tabii.

Muhtemelen aileleri de aynı durumdadır. O yaştaki çocuk, o oyunda ne arıyor? Eğitim vermeyi başaramıyorlar, sonra sussunlar diye “iPad kid” tarzında “gamer kid” yaratıyorlar. Kondom kullanmayı ve çocuk aldırmayı bilmeyen herkes çocuk yapınca sonuç bu oluyor.
Bu nokta da sorun aile değil bunları çocuklara öğreten sanaldaki yetişkinler oluyor. Çoğu oyun firması örneğin Roblox gibi çocukları korumaya yönelik bir olay yapsalar ortamdaki çoğu sorun düzelir. Tabii çocuklar dürüst olurlar mı yaşlarını vermek konusunda orası meçhul. Fakat istediği bir şeyi ebeveyninin kontrolünde yapması ile bu sorunlar tamamen gider.

Bu oyunun en kötü özelliği random spreyler. Spreyler her zaman random oluyor ve bu yetenek seviyesini çok etkiliyor. İyi oynayan adamla kötü oynayan adamın farkı azalıyor. Kötü bir oyuncu şansa adam öldürürken, iyi bir oyuncu bunun yüzünden birisini öldüremiyor. Ek olarak silahı adamın kafasına tutsan bile şans faktörü var. FPS oyununa şans faktörü koymak kimin fikri ise tebrik ediyorum. Nişangahı adamın kafasına tutsan bile merminin oraya gitmeme şansı var. Rezalet bir iş.