ggbye

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Merhaba, Valorant oynuyorum, problem yaşıyorum; gecikme hissi var gibi, rakiplerimi gördüğüm anda ölüyorum. Prefire atılan yerlerde durmaktan bahsetmiyorum, oyunumda büyük bir gecikme problemi var. 700-800, yer yer 600 FPS alıyorum.

Ekipmanlarım:
  • 540Hz BenQ monitör
  • Wooting 80HE klavye
  • Artisan FX Ninja Soft mouse pad
  • Razer V4 Pro mouse
  • Logitech G PRO X 2 Lightspeed kulaklık
Bunları kullanıyorum. Default Windows, Custom OS, her şeyi denedim. Monitör ASUS 540Hz vardı, onu değiştim. Birçok mouse, klavye, kulaklık, hatta USB4 kablo aldım dongle için; yine aynı sonuçlar. Monitör kablosu, ekran kartı, RAM, anakart, PSU, işlemci, modem, internet sağlayıcısı; her şeyi değiştim. Bu sorun başka şehirdeyken de vardı, şehir de değiştirmiş bulundum. Birçok BIOS ayarı, her şeyi denedim. Her şeyim güncel; BIOS, Windows, ekipmanların firmware'i, bütün her şey güncel. Akım korumalı priz bile aldım, CAT7 kablo aldım Ethernet için. Değişmediğim tek şey kasa ve sıvı soğutma. Kasanın Power SW ve Reset SW dışında hiçbir soketi bağlı değil. Bütün RGB ışıklarını iptal ettim, egzoz fanını iptal ettim, kasanın fanlarını iptal ettim, sıvı soğutmadan gelen RGB'yi iptal ettim, sıvı soğutmanın fan çoklayıcısını bile iptal ettim. Anakarta tek tek fanları bağladım. RAM 1-1 mod, her şeyi denedim; sorunum çözülmedi. Ne yapmam gerek? Lütfen bilgili birilerini etiketler misiniz? Haberlere çıkacağım artık, çok canımı sıkmakta, psikolojimi bozmaya başladı.

Sistem özelliklerim:
  • R7 9800X3D
  • RTX 5070
  • 64 GB CL30 Hynix A-die RAM
  • 850W 80 Plus Gold PSU
  • ASUS TUF X870E Wi-Fi 7 anakart

Son düzenleyen: Moderatör:
Blurbuster gibi forumlara bakarsanız dünyanın her yerinde bu sorunu yaşayan insanlar var. Ben buna kendi adıma inanmıyorum ama yaşadığınız sorunun elektrik kaynaklı olduğunu söyleyen insanlarda var. Oyunu gece saatlerinde oynamayı deneyebilirsiniz. Ya da bu sorunu yaşadığınız farklı bir oyun varsa Internet'i tamamen kesip botlarla oynayın.

Poligonda interneti kestim, oyundan attı. Bildiğiniz bir yöntem varsa uygulamak isterim.

1767567069814.webp

Çok şükür bu gün de sinir krizi geçirdim. :D

1767575450972.webp

Bu değerler normal mi? GPU kullanımı çok düşük. @Ayhan Dönmez hocam, fikrinizi alabilir miyim?

@ggbye
Dostum merhaba,

Bir süredir ne yazılacak diye konuyu takip ediyorum ve açıkçası tahmin ettiğim gibi oldu. Şunu söylemeliyim ki; senin yaşadığın bu durum tamamen psikolojik, başka bir açıklaması yok. Belki 'peek' alma şeklin gibi oyun içi tekniklerle ilgili bir durum da olabilir ancak anladığım kadarıyla bu kesinlikle donanımsal veya yazılımsal bir sorun değil.

Profilini inceledim; yeni bir sistem toplamışsın, hatta sanırım Bufferbloat sorununu bile çözmüşsün. Sahip olduğun donanım çoğu insanın hayalindeki, gayet üst düzey bir sistem. Şehir bile değiştirmişsin; aslında buradan bile sorunun donanımsal veya yazılımsal olmadığını anlaman gerekiyor.

Ben de bir zamanlar senin gibiydim. Benim sistemim seninkine göre daha düşük seviyede olmasına rağmen; sistem gecikmesi düşürme, Custom OS kullanma gibi akla gelebilecek her yolu denedim. Aslında seni bu duruma iten şey, olmayan bir soruna çözüm aramaya çalışmak ve kafanı buna çok yorduğun için oyuna odaklanamamak. Bunları biliyorum çünkü birebir aynısını yaşadım.

Şu an yapman gereken tek şey, kendini böyle bir sorunun olmadığına inandırmak, sadece oyununa odaklanıp keyfini çıkarmak. Ben bu şekilde yaparak rahatladım çünkü bu arayışın bir sonu yok. Sistem gecikmesi üzerine sayısız makale okudum, araştırma yaptım; gecikmeyi 0.6 ms seviyelerine kadar indirdim ama hepsi bir noktadan sonra boş işler. Bu işlerle profesyonel olarak ilgilenen kişilerle iletişime geçtiğimde bana; 'Bunu ancak donanımla çözebilirsin, yazılımsal müdahaleler modern sistemlerde fark yaratmaz; tek yapman gereken temiz bir Windows 11 kurup XMP açarak oyununu oynamak,' dediler.

Tabii ben sistemim orta-düşük segment olduğu için Windows 11'i kurup bırakmadım, biraz debloat yapmam gerekti. Ancak senin durumunda yapılabilecek her şey zaten yapılmış. Oyunda en kritik unsurlar ping ve FPS'tir. Sen 1000'e yakın FPS alıyorsun, ping değerlerin de düzgün. Bufferbloat sorunun da yoksa ortada teknik bir problem kalmamış demektir.

Bunu aklından çıkarmalısın. Uzun bir süre bu tarz işleri araştırmış ve bilgili bazı insanlarla iletişime geçmiş birisi olarak söylüyorum: Boşuna arayışta bulunma, oyununa odaklan :D

@ggbye
Dostum merhaba,

Bir süredir ne yazılacak diye konuyu takip ediyorum ve açıkçası tahmin ettiğim gibi oldu. Şunu söylemeliyim ki; senin yaşadığın bu durum tamamen psikolojik, başka bir açıklaması yok. Belki 'peek' alma şeklin gibi oyun içi tekniklerle ilgili bir durum da olabilir ancak anladığım kadarıyla bu kesinlikle donanımsal veya yazılımsal bir sorun değil.

Profilini inceledim; yeni bir sistem toplamışsın, hatta sanırım Bufferbloat sorununu bile çözmüşsün. Sahip olduğun donanım çoğu insanın hayalindeki, gayet üst düzey bir sistem. Şehir bile değiştirmişsin; aslında buradan bile sorunun donanımsal veya yazılımsal olmadığını anlaman gerekiyor.

Ben de bir zamanlar senin gibiydim. Benim sistemim seninkine göre daha düşük seviyede olmasına rağmen; sistem gecikmesi düşürme, Custom OS kullanma gibi akla gelebilecek her yolu denedim. Aslında seni bu duruma iten şey, olmayan bir soruna çözüm aramaya çalışmak ve kafanı buna çok yorduğun için oyuna odaklanamamak. Bunları biliyorum çünkü birebir aynısını yaşadım.

Şu an yapman gereken tek şey, kendini böyle bir sorunun olmadığına inandırmak, sadece oyununa odaklanıp keyfini çıkarmak. Ben bu şekilde yaparak rahatladım çünkü bu arayışın bir sonu yok. Sistem gecikmesi üzerine sayısız makale okudum, araştırma yaptım; gecikmeyi 0.6 ms seviyelerine kadar indirdim ama hepsi bir noktadan sonra boş işler. Bu işlerle profesyonel olarak ilgilenen kişilerle iletişime geçtiğimde bana; 'Bunu ancak donanımla çözebilirsin, yazılımsal müdahaleler modern sistemlerde fark yaratmaz; tek yapman gereken temiz bir Windows 11 kurup XMP açarak oyununu oynamak,' dediler.

Tabii ben sistemim orta-düşük segment olduğu için Windows 11'i kurup bırakmadım, biraz debloat yapmam gerekti. Ancak senin durumunda yapılabilecek her şey zaten yapılmış. Oyunda en kritik unsurlar ping ve FPS'tir. Sen 1000'e yakın FPS alıyorsun, ping değerlerin de düzgün. Bufferbloat sorunun da yoksa ortada teknik bir problem kalmamış demektir.

Bunu aklından çıkarmalısın. Uzun bir süre bu tarz işleri araştırmış ve bilgili bazı insanlarla iletişime geçmiş birisi olarak söylüyorum: Boşuna arayışta bulunma, oyununa odaklan :D
Sıvı soğutmayı iptal edip hava soğutmaya geçeceğim ve temiz bir Windows 11 kullanacağım. Normalde EXPO kullanıyordum; AMD tabanlı işlemcilerin EXPO uyumlu olduğunu biliyorum. Peki neden XMP önerdiniz? Bunu da deneyeceğim artık.

Sorunun kaynağının Valorant olduğundan eminim. Bu oyunda daha fazla vakit kaybetmeyeceğim. Bu kadar takıntılı olmamın sebebi e-spor odaklı olmamdı; lakin artık beni hiçbir şey tatmin etmiyor. 40 vurduğum maçlarda bile zorla oynuyormuş gibi hissediyorum.

Ek olarak mouse ile ilgili bir sorunum olduğunu düşünüyordum ve galiba bu sorun, işaretçi hassasiyetini artır seçeneğinin işaretini kaldırmamdı. Yıllarca bu seçenek açık şekilde oynadım ve 400 DPI kullanıyorum. Açık olması, en azından benim açımdan, bir sorun oluşturmuyordu.

Birçok düşüncem değişti. Forumdaki kişiler beni hasta olarak görebilir; haklılar da. Bunların hepsi tamamen saçmalık. Bir oyun için bunlar yapılmamalıydı.

Sıvı soğutmayı iptal edip hava soğutmaya geçeceğim ve temiz bir Windows 11 kullanacağım. Normalde EXPO kullanıyordum; AMD tabanlı işlemcilerin EXPO uyumlu olduğunu biliyorum. Peki neden XMP önerdiniz? Bunu da deneyeceğim artık.

Sorunun kaynağının Valorant olduğundan eminim. Bu oyunda daha fazla vakit kaybetmeyeceğim. Bu kadar takıntılı olmamın sebebi e-spor odaklı olmamdı; lakin artık beni hiçbir şey tatmin etmiyor. 40 vurduğum maçlarda bile zorla oynuyormuş gibi hissediyorum.

Ek olarak mouse ile ilgili bir sorunum olduğunu düşünüyordum ve galiba bu sorun, işaretçi hassasiyetini artır seçeneğinin işaretini kaldırmamdı. Yıllarca bu seçenek açık şekilde oynadım ve 400 DPI kullanıyorum. Açık olması, en azından benim açımdan, bir sorun oluşturmuyordu.

Birçok düşüncem değişti. Forumdaki kişiler beni hasta olarak görebilir; haklılar da. Bunların hepsi tamamen saçmalık. Bir oyun için bunlar yapılmamalıydı.

EXPO kullanabilirsin. Ben Intel kullandığım için bende XMP olarak geçiyor, o yüzden öyle yazdım; aynı şey diye biliyorum.

E-spor odaklı düşünmeni de anlıyorum ancak sana şöyle söyleyeyim: O kadar çok, sistemden hiçbir şey anlamayan, ayar yapmayı bırak, bilgisayarı nasıl açabildiğinden bile şüphe ettiğim insan var ki, oyunlarda beni öyle bir vuruyorlar ki anlatamam. Yani dediğim gibi, “Benden iyi oynuyor demek ki.” deyip kendimi geliştirmem gerektiğini düşünmeye başladım.

Bazı oyunlarda bir yere aim koymaktansa peek atmak daha avantajlı olabiliyor; yani tamamen oynama şekline bağlı. Mouse konusunda da işaretçi hassasiyetini artır tikinin kapalı olmasını öneriyorlar ama her şey sana kalmış. Hangisi sana rahatsa onu kullan; seni bu yüzden garip ya da hastalıklı gibi görmüyorum, onu da söyleyeyim. Çünkü ben de aynı düşüncelerde oldum.

Benim amacım daha çok gecikmeye takılmak değil, ne yaparsam oyunu daha akıcı oynarım diye düşünmekti. Ama fark ettim ki ne yaparsam yapayım elde var sıfır. 😄 Donanımsal olarak çözmem gerekiyor. Bu yüzden rekabetçi oyun oynamayı bıraktım mesela; arada sırada takılmalık giriyorum. Şartlar beni bu duruma itti maalesef. İyi olabilecek tek tarafı, biraz bilgilenmiş olmam.

EXPO kullanabilirsin. Ben Intel kullandığım için bende XMP olarak geçiyor, o yüzden öyle yazdım; aynı şey diye biliyorum.

E-spor odaklı düşünmeni de anlıyorum ancak sana şöyle söyleyeyim: O kadar çok, sistemden hiçbir şey anlamayan, ayar yapmayı bırak, bilgisayarı nasıl açabildiğinden bile şüphe ettiğim insan var ki, oyunlarda beni öyle bir vuruyorlar ki anlatamam. Yani dediğim gibi, “Benden iyi oynuyor demek ki.” deyip kendimi geliştirmem gerektiğini düşünmeye başladım.

Bazı oyunlarda bir yere aim koymaktansa peek atmak daha avantajlı olabiliyor; yani tamamen oynama şekline bağlı. Mouse konusunda da işaretçi hassasiyetini artır tikinin kapalı olmasını öneriyorlar ama her şey sana kalmış. Hangisi sana rahatsa onu kullan; seni bu yüzden garip ya da hastalıklı gibi görmüyorum, onu da söyleyeyim. Çünkü ben de aynı düşüncelerde oldum.

Benim amacım daha çok gecikmeye takılmak değil, ne yaparsam oyunu daha akıcı oynarım diye düşünmekti. Ama fark ettim ki ne yaparsam yapayım elde var sıfır. 😄 Donanımsal olarak çözmem gerekiyor. Bu yüzden rekabetçi oyun oynamayı bıraktım mesela; arada sırada takılmalık giriyorum. Şartlar beni bu duruma itti maalesef. İyi olabilecek tek tarafı, biraz bilgilenmiş olmam.
Ekipman olarak son noktadayım. 720 Hz'e geçmek istedim ancak en üst seviye işlemci bile 540 Hz'i besleyemiyorken, 720 Hz'in sadece beni daha çok yıpratacağını düşündüğüm için bu fikrimden vazgeçtim. Oyun içinde aim açısından, kendi ELO'mda izlediğim oyunculardan bir eksiğim yok; hatta kendim için daha iyi olduğumu bile söyleyebilirim. Çünkü düzenli olarak antrenman yapıyorum.

Şöyle bir gerçek de var: 10 yıllık CS geçmişi olup Valorant'a geçen bir oyuncuyla tabii ki movement ve peek konusunda aynı seviyede olamam. Eksikliğim vardı, geliştirmeye çalışıyordum. Ancak son güncelleme geldikten sonra saldım. Aim mekanikleri, her şey değişmiş. Bunu Valorant resmi olarak da açıkladı ve birçok oyuncu bu konu yüzünden sorun yaşıyor.

Gece bir oyun atayım dedim, smurf hesabıma giriş yaptım. Yeşil ELO'da ne oyun bilgisi, ne peek, ne movement, ne de aim'i olan oyuncunun 26/5 gittiği; benim ise 6/11 gittiğim maçta direkt fişi çektim, PS5'e geçtim.

Ekipman olarak son noktadayım. 720 Hz'e geçmek istedim ancak en üst seviye işlemci bile 540 Hz'i besleyemiyorken, 720 Hz'in sadece beni daha çok yıpratacağını düşündüğüm için bu fikrimden vazgeçtim. Oyun içinde aim açısından, kendi ELO'mda izlediğim oyunculardan bir eksiğim yok; hatta kendim için daha iyi olduğumu bile söyleyebilirim. Çünkü düzenli olarak antrenman yapıyorum.

Şöyle bir gerçek de var: 10 yıllık CS geçmişi olup Valorant'a geçen bir oyuncuyla tabii ki movement ve peek konusunda aynı seviyede olamam. Eksikliğim vardı, geliştirmeye çalışıyordum. Ancak son güncelleme geldikten sonra saldım. Aim mekanikleri, her şey değişmiş. Bunu Valorant resmi olarak da açıkladı ve birçok oyuncu bu konu yüzünden sorun yaşıyor.

Gece bir oyun atayım dedim, smurf hesabıma giriş yaptım. Yeşil ELO'da ne oyun bilgisi, ne peek, ne movement, ne de Aim'i olan oyuncunun 26/5 gittiği; benim ise 6/11 gittiğim maçta direkt fişi çektim, PS5'e geçtim.

Şöyle söyleyeyim: Bence 165 Hz, hadi en fazla 200 Hz yeterli; geri kalanı biraz fantezi gibi geliyor. Bu bilginin ne kadar doğru olduğunu tam bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla 60 Hz ile 165 Hz arasında dağlar kadar fark var. Buna karşılık 165 Hz ile 365 Hz arasında o kadar büyük bir fark yok.

Gecikme konusunda da aralarındaki ilişkiyi şöyle biliyorum: Örneğin 60 Hz yaklaşık 16 ms ise, 165 Hz bunu 6 ms civarına düşürüyor gibi; 365 Hz olunca da 2-3 ms civarı diye düşünürsek. Yani dediğim gibi aradaki fark aynı şekilde devam etmiyor, hep azalıyor; 60 Hz'den 165'e 10 ms düştük, 165'ten 365'e 3 ms falan. Bu bilginin doğruluğunu araştırmak lazım tekrardan, ben bildiğimi söylüyorum.

İşte “diğer oyunculardan aim açısından farkım yok” diyorsun ya; bilmiyorum, belki daha iyidir. Oynayışını bilmediğim için net bir şey diyemem. Ama aim bir yere kadar götürüyor.

Mesela kendimden örnek vereyim: Ben 8-9 sene CS 1.6 oynamış biriyim. Hep Dust2_long mapinde oynardım, bu yüzden çoğu haritada Game Sense'im çok iyi değildir ama aimim fena sayılmaz. Tabii şu an çok rekabetçi oyun oynayamıyorum; FPS düşüşleri, akıcılık sorunları vs. derken keyif kaçıyor.

Bir süre Valorant oynadım, her ne kadar istemesem de arkadaşlar yüzünden 😄 En fazla Diamond'a çıkabildik. FACEIT'i de bir süre denedim ama çekirdek yalıtımı gibi ayarları zorunlu hâle getirdikleri için onu da oynayamaz oldum. O ayar gerçekten FPS'i ciddi şekilde düşürüyor, resmen alıp götürüyor; ben de saldım.

Smurf hesapta 6/11 gitmen bana normal geliyor çünkü elemanlar hiçbir şey bilmediği için ne yapacaklarını kestiremiyorsun. Karşı taraf da maymun gibi takılınca yapabileceğin çok bir şey olmuyor. 😄

Bu tarz oyunlar için mental de gerekiyor, tabii bir de kaliteli bir bilgisayar. Bende ne mental kaldı ne de iyi bir sistem, o yüzden şimdilik bıraktım. İleride belki güzel bir sistem dizebilirsem (fiyatlar böyle giderse pek mümkün görünmüyor ama 😄 ) tekrar başlarım.

Son olarak şunu da söyleyeyim: Bence Valorant güzel bir oyun değil. Herkesin fikri farklıdır ama ben sevmiyorum çünkü o oyunda peek atmak gerçekten çok kolay; elini tuştan çektiğin an karakter duruyor. Biraz kontrolsüz oynayanların daha iyi oynayabileceği bir oyun.