VDSL ve Telefon hattının bağımsız olup olmadığı nasıl öğrenilir?

hazernag

Yetkin
Sabit telefon hattımı kullanmadığımdan kapattırdım. Fakat evimdeki VDSL bağlantısı bu telefon hattına mı bağlı yoksa birbiri bağımsız mı çalışıyor bilmiyorum. Eğer VDSL bağlantısı sabit hatta bağlı ise ne yapmalıyım?

Az önce hat kablosunu Splitterdan çıkarıp direkt olarak modeme taktım. Normalde internette yazdığına göre, internet ve telefon hattı sinyali çakışma yaşayıp kopmalara sebep oluyormuş fakat 10 dakikadır internette bir sıkıntı yaşamadım. Bu bağımsız olduğu anlamına mı geliyor?

O küçük kutu sadece hizmetleri ayrıştırıyor bir sorun olmaz.

Ev telefonu hattım var. Splitter ve fiziksel telefon yok. Numarayı aradığımda bile İnternete hiçbir şey olmuyor. Hız testinde kayda değer bir fark yok. Birbirleriyle herhangi iki test kadar aynılar/farklılar.

DSL özünde telefon değil mi? Numarasız bağlantıda aslında filtreleme/maskeleme yapmıyor mu? Niye önemsiyorsunuz ki? Zaten frekanslari günümüzdeki modemlerin rahatlıkla ayırt edebileceği kadar farklı değil mi? Öyle olmadığını düşünüyorsanız düşük frekansı ayırması için splitter kullanabilirsiniz. Google amcaya göre 10 yıl önce bile gerekmiyormuş.

VDSL ve telefon hattı zaten tek hattan gelir ancak telefon hizmeti varken kabloyu direkt modeme takarsanız zaten modem kendi için gerekeni kendisi ayırıp aldığı için hızda hiçbir değişikliğe sebep olmaz. Numarayı arasanız bile arama ev telefonu için olan sinyalle gider. E modem zaten splitter olmadan da bunu ayırabildiği için kopma ve hız azalması da yapmaz. Splitter'ın amacı VDSL ve telefon sinyalini birbirinden ayırmaktır ancak her türlü özünde DSL sinyalidir yine. Dilerseniz ayırırsınız dilerseniz ayırmazsınız sorun çıkartmaz. Burada hızı etkileyecek tek şey splitter kutusunun kalitesidir.

Benim bahsettiğim, hala bazı evlerde internet telefon hattından geliyor. Bazı evlerde ise telefon hattı ve internet hattının geldiği yerler ayrı. Ben evimdeki internet ayrı mı yoksa telefon hattıyla beraber mi geliyor bilmiyorum. Eğer beraber geliyorsa telefon hattını iptal ettirmem interneti de keser mi?

Evinize DSL kablosu(ucu RJ11) geliyorsa birleşiktir.
Bağımsız olsalar zaten ayrı kablolar olur ve splitter kullanmazsınız. Fakat tek kablo üzerinden internet alınabiliyor hiçbir fark yok.

DSL üzerinden iki kablo alanı hiç duymadım. Öyle olsa bile dediğim gibi özünde aynı sistem olmalı. Ucunda açılmayan bir telefon var yani.

Telefon çaldığında internetin gitmesi 15 yıl öncede kaldı. Splitter kullanmasına rağmen yaşayan insanlar gördüm. Ben splitter ile kullandığımda hiçbir sorun yoktu.

Telefonu kapatmanız pek mümkün olmamalı ya da ben dolandırıldım. Zamanında ev telefonu kullanmadığımı, kapatmak istediğimi söylediğimde bana yalın internette de özünde telefon olduğu, hatta daha pahalı olduğu söylendi. Çok boş bir telefon paketine geçtim. Teknik olarak hala telefon numaram var ve arayınca splitter olmadan kullandığım modeme hiçbir şey olmuyor. Bu durumda sizin telefonunuz olsa da (bana söylenene göre imkansız ama) olmasa da sorunsuz şekilde kullanabilmeniz lazım. Yani dert edeceğiniz bir şey yok. Fiyat olarak daha avantajlı olup olmadığını müşteri hizmetlerine sorabilirsiniz.

Hayır. Sinyalin telefon kısmı iptal olur. İnternetin kendisinde kesinti olmaz. TürkNet'e geçtikten 1 yıl sonra hizmeti kapattırmıştım. İnternet bile kesilmedi hiç. Kapandığını faturada fark ettim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…