144

Üstün
Makaleler
1
VDSL Training Status: Showtime
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 17a
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 1 day: 11 hours: 55 minutes
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 10.173 Mbps 24.640 Mbps
Actual Net Data Rate: 10.136 Mbps 24.576 Mbps
Trellis Coding: ON ON
SNR Margin: 7.1 dB 13.8 dB
Actual Delay: 0 ms 0 ms
Transmit Power: 9.6 dBm 14.2 dBm
Receive Power: -17.9 dBm -3.9 dBm
Actual INP: 0.0 symbols 0.0 symbols
Total Attenuation: 27.4 dB 18.1 dB
Attainable Net Data Rate: 10.325 Mbps 42.264 Mbps
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3
Line Attenuation(dB): 26.3 26.2 33.5 N/A 16.7 31.3 40.0
Signal Attenuation(dB): 26.3 25.1 32.1 N/A 16.5 31.5 40.0
SNR Margin(dB): 7.2 7.1 7.1 N/A 13.8 13.8 13.8
Transmit Power(dBm):- 4.5 6.0 6.6 N/A 12.5 7.2 5.1

VDSL Counters

Downstream Upstream
Since Link time = 55 min 15 sec
FEC: 24748 47724
CRC: 259 98
ES: 157 50
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FailedRetr: 0
Latest 15 minutes time = 13 min 4 sec
FEC: 22 62
CRC: 3 0
ES: 3 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
FEC: 11 51
CRC: 3 1
ES: 2 1
Latest 1 day time = 11 hours 58 min 4 sec
FEC: 705 29187
CRC: 65 76
ES: 49 32
Previous 1 day time = 24 hours 0 sec
FEC: 24043 18537
CRC: 194 22
ES: 108 18
UAS: 168 168

VDSL2 hat değerlerim. Upstream 12220 NMS profilde Upstream SNR Margin 5.2'ye düşüp kopmalar yaşıyordum, TT bunu 8191-10236 NMS arasına sabitledi. Ancak hala bufferbloat, maç izleyememe ve oyunlarda ping, YouTube 4K video buffer health dead, PingPlotter 5'te neredeyse çoğu IP adreslerinde PL ve ping artışları, ISP'nin yurt dışına routing sorunları, CS 2'de jitter 41 ms gördüm, güncel devam ediyor, sürekli Attainable Net Data Rate oynuyor Downstream'de ve iki SNR Margin de oynuyor, FEC/CRC artış hakim. UAS ciddiye alma elektrik kesintisi kaynaklı! Line Attenuation'a bakıyorum, 251 metre santral/saha dolabı mesafesi değilmiş gibi. CloudFlare testi yapıyorum, değişik PL sonuçları çıkıyor. nPerf yapıyorum, yükte bozulmalar ve gecikmeler tespit ediyor. Speedtest için de Upload Latency ve Download Lateny 80'lerin altına inmiyor 236 bile görmüşlüğüm var.

@62 @13367 sizce değerlerim nasıl?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgilerim çok güncel değil ama bu denli zayıflamanın 2 nedeni olabilir. Ya kırsal bir kesimde yaşıyorsunuz veya saha dolabı çok uzakta ya da iç tesisata EYT vurmuş olabilir :hehehe:

Bu yüzden yüksek hat zayıflaması gördüğüm zaman hem bina ankastresinden hem de daire içinden hız ölçümü talep edilmesini uygun buluyorum. Bu sayede saha dolabı, iç tesisat ve lokal hattı ölçütümmüş oluyorsunuz. %60 saydıklarımdan birisi sorunlu çıkıyor. Elit ekip kapsamına girdiği için ücret alınıyordu. Mevcut durum nedir bilemiyorum.

FEC hatasını görünce kriz geçirmemek elde değil. Aşırı fazla.

Neredeyse up 30dB VDSL dolabı bence en az 500 metre uzaklıkta. Fec hatası önemli.

Önceden VDSL kullandığımda bende rezaletti 40Mbps down 8 up fakat buffer çözülmüyordu, ankastreden daireme s/ftp 24AWG CAT 6 çektim fakat sorun apartman ankastre- kabin VDSL Switch arası kablodaydı. TT ekibi yapamayız dedi.

Bilgilerim çok güncel değil ama bu denli zayıflamanın 2 nedeni olabilir. Ya kırsal bir kesimde yaşıyorsunuz veya saha dolabı çok uzakta ya da iç tesisata EYT vurmuş olabilir :hehehe:

Bu yüzden yüksek hat zayıflaması gördüğüm zaman hem bina ankastresinden hem de daire içinden hız ölçümü talep edilmesini uygun buluyorum. Bu sayede saha dolabı, iç tesisat ve lokal hattı ölçütümmüş oluyorsunuz. %60 saydıklarımdan birisi sorunlu çıkıyor. Elit ekip kapsamına girdiği için ücret alınıyordu. Mevcut durum nedir bilemiyorum.

FEC hatasını görünce kriz geçirmemek elde değil. Aşırı fazla.
Tam kırsal demesek olur, 5169 nüfuslu bir kentsel-kırsal karışımı bir mahalleyiz. İç tesisat ne durumda hiçbir bilgim yok, 2020'de ADSL bağlatmıştık oradan kalma bu kablolar falan, TT hiç de "Kardeşim VDSL2'ye geçiyorsunuz, hiç yenileme falan düşünüyor musunuz?" falan demedi, bıraktı öyle hızı yükseltti o kadar. FEC'e ben de kızgınım, 4 saatte 20 binden 65 bine fırladığı günler çok gördüm çok.... Elit ekip çağırtacağım kesinlikle, baksınlar hocam. Bıktım artık, sürekli konu açıyorum ama biliyorum sizi de yordum gece gece ama artık yeter hocam. 24 Mbps pakette bile Upload SNR 5 olunca sabitlettirmek zorunda mıyım ben NMS profili olarak? 12 pakette bu kadar sorun yaşamıyorduk be, yetti artık, babama diyorum ki bu hat ya bozuk ya da iç tesisat kötü, TT ekibi çağıralım diyorum yok taahhüt bitimi bekleyelim o zaman konuşalım diyor. Yahu şurada kalmış 85 gün, VDSL'nin de ne olacağı belli olmuyor bende önceki konularımdan biliyorsunuz zaten hocam. Bir an önce git diyorum anlamadı. TT bayiye gidecekmiş. Müşteri Hizmetleri de altyapı sorunun yok diyor, neden 5.2 desibele düştüğünde DSL kopmaları yaşadım?

Hocam size karşı isyan ediyor olabilir gözükebilirim ama artık biz ailecek bıktık. 12'de bile stabildi bu ya! 24'e gelince bozmaya başladı, kim bilir 85 gün sonra 35 veya 50 olursa ne olur bilemiyorum, kopmalar başlar herhalde daha sık. Ben bu Ağ işlerine daha çok yeni atıldım, yanlışlarım olabilir.

Neredeyse up 30dB VDSL dolabı bence en az 500 metre uzaklıkta. Fec hatası önemli.
Sözde saha dolabım 251 metre işte hocam, sözde.
Önceden VDSL kullandığımda bende rezaletti 40Mbps down 8 up fakat buffer çözülmüyordu, ankastreden daireme s/ftp 24AWG CAT 6 çektim fakat sorun apartman ankastre- kabin VDSL Switch arası kablodaydı. TT ekibi yapamayız dedi.
Binamda ankastre kutusu yok hocam. Kabinden direğe, direkten eve geliyor muhtemelen bizim, en yakın kabin bize 230 metre uzakta yürümeyle (Tip-7 Erişim Kabini diye geçiyor).

Tam kırsal demesek olur, 5169 nüfuslu bir kentsel-kırsal karışımı bir mahalleyiz. İç tesisat ne durumda hiçbir bilgim yok, 2020'de ADSL bağlatmıştık oradan kalma bu kablolar falan, TT hiç de "Kardeşim VDSL2'ye geçiyorsunuz, hiç yenileme falan düşünüyor musunuz?" falan demedi, bıraktı öyle hızı yükseltti o kadar. FEC'e ben de kızgınım, 4 saatte 20 binden 65 bine fırladığı günler çok gördüm çok... Elit ekip çağırtacağım kesinlikle, baksınlar hocam. Bıktım artık, sürekli konu açıyorum ama biliyorum sizi de yordum gece gece ama artık yeter hocam. 24 Mbps pakette bile Upload SNR 5 olunca sabitlettirmek zorunda mıyım ben NMS profili olarak? 12 pakette bu kadar sorun yaşamıyorduk be, yetti artık, babama diyorum ki bu hat ya bozuk ya da iç tesisat kötü, TT ekibi çağıralım diyorum yok taahhüt bitimi bekleyelim o zaman konuşalım diyor. Yahu şurada kalmış 85 gün, VDSL'nin de ne olacağı belli olmuyor bende önceki konularımdan biliyorsunuz zaten hocam. Bir an önce git diyorum anlamadı. TT bayiye gidecekmiş. Müşteri Hizmetleri de altyapı sorunun yok diyor, neden 5.2 desibele düştüğünde DSL kopmaları yaşadım?

Hocam size karşı isyan ediyor olabilir gözükebilirim ama artık biz ailecek bıktık. 12'de bile stabildi bu ya! 24'e gelince bozmaya başladı, kim bilir 85 gün sonra 35 veya 50 olursa ne olur bilemiyorum, kopmalar başlar herhalde daha sık. Ben bu Ağ işlerine daha çok yeni atıldım, yanlışlarım olabilir.

Sözde saha dolabım 251 metre işte hocam, sözde.

Binamda ankastre kutusu yok hocam. Kabinden direğe, direkten eve geliyor muhtemelen bizim, en yakın kabin bize 230 metre uzakta yürümeyle (Tip-7 Erişim Kabini diye geçiyor).

Gerçekten 250M uzaklıktaysa kablo rezil duruma gelmiş.

Büyük şehir dışı altyapı gelişmemiş durumda, büyükşehirde bile ADSL var hala aslında.

Buraya isyan ediyorsun gibi oldu fakat Türkiye'de parayı veren düdüğü çalar.
Ücretli fiber çektir desem ana ek uzaktadır cep boşalır.

Azcıkta ben isyan edeyim :hehehe: bende dün TurkNet'i iptal ettirdim, Türk Telekom Nokia Alcatel saha berbat, fiber var ama ADSL resmen, bufferbloat çözümü yok olt direk buffer alıyor.
Onu geçtim İzmir'de Türk Telekom'un öyle bir bgp rotası varki anlatamam İzmir sunucusuna 18 hopta varıyor :)
Şu Nokia oltyi üreten Nokia mühendislerini, oltye Config çeken ve şehir bgp rotasını ayarlayan Telekom eşeklerini eşek sudan gelinceye kadar döveceksin :)

Gerçekten 250M uzaklıktaysa kablo rezil duruma gelmiş.

Büyük şehir dışı altyapı gelişmemiş durumda, büyükşehirde bile ADSL var hala aslında.

Buraya isyan ediyorsun gibi oldu fakat Türkiye'de parayı veren düdüğü çalar.
Ücretli fiber çektir desem ana ek uzaktadır cep boşalır.

Azcıkta ben isyan edeyim :hehehe: bende dün TurkNet'i iptal ettirdim, Türk Telekom Nokia Alcatel saha berbat, fiber var ama ADSL resmen, bufferbloat çözümü yok olt direk buffer alıyor.
Onu geçtim İzmir'de Türk Telekom'un öyle bir bgp rotası varki anlatamam İzmir sunucusuna 18 hopta varıyor :)
Şu Nokia oltyi üreten Nokia mühendislerini, oltye Config çeken ve şehir bgp rotasını ayarlayan Telekom eşeklerini eşek sudan gelinceye kadar döveceksin :)
Ben de İzmir'deyim. Çıkışa gelinceye kadar o kadar fazla hop geliyor ki, anlatamam. Kablo rezil durumda olabilir haklısın, geçen hattımı takip ediyordum zaten. Ücretli fiber çektiririm ancak bizimkiler o kadar paraya izin verir mi, sorun orada işte, bana kalsa çekerim, VDSL ile uğraşmazdım. Telekom desen ayrı dert zaten adama diyorum ki SNR Marjin 5, DSL kopuyor falan filan, geliyor modemi kapa, bekle, ben aç dediğimde aç. Yahu modemi kapayınca ne olacak ki, DSL istatistikleri sıfırlanıyor en fazla. Arkaplanda işlem yapacağım diyor, SNR Marjını 8'e almak için (10000+ NMS'de onu beceremediği için 8191'de 8 görebiliyor muhtemelen) upload NMS'yi 12220'den kıstı, altyapı sorunu bulamadı arkadaş.

Ben de İzmir'deyim. Çıkışa gelinceye kadar o kadar fazla hop geliyor ki, anlatamam. Kablo rezil durumda olabilir haklısın, geçen hattımı takip ediyordum zaten. Ücretli fiber çektiririm ancak bizimkiler o kadar paraya izin verir mi, sorun orada işte, bana kalsa çekerim, VDSL ile uğraşmazdım. Telekom desen ayrı dert zaten adama diyorum ki SNR Marjin 5, DSL kopuyor falan filan, geliyor modemi kapa, bekle, ben aç dediğimde aç. Yahu modemi kapayınca ne olacak ki, DSL istatistikleri sıfırlanıyor en fazla. Arka planda işlem yapacağım diyor, SNR Marjını 8'e almak için (10000+ NMS'de onu beceremediği için 8191'de 8 görebiliyor muhtemelen) upload NMS'yi 12220'den kıstı, altyapı sorunu bulamadı arkadaş.

Birisinden duymuştum ücretli olarak müdürlükten talep edip ücret çıkarılmıştı yaklaşık 17bin lira mı neydi bir de 2020'de. Artık şimdi kaç olmuştur bilmiyorum.
Değmez gerçekten bir de Nokia olt koyarlar kendine küfredersin :hehehe:

Aslında kablolama mükemmel ise internetin tüm stabilitesi bufferbloat, jitter ve rota ile alakalı ping isterse 100ms olsun gene hissettirmez.

Türk Telekom'a geçince Mercedes'ten eşeğe geçmiş gibi oldum o kadar kötüleşmiş, normalde yedekli olarak kullanıyordum.

Mesela sahamda kullanılan olt Alcatel lucent AC200 neredeyse 200bin ₺ class 1A yani en kaliteli olt fakat yapılandırma rezil veya Nokia üretim kronik bir sorun var ama Huawei sahada buffer 0. Tüm Türkiye aynı sorunu yaşıyor:hehehe:

Birisinden duymuştum ücretli olarak müdürlükten talep edip ücret çıkarılmıştı yaklaşık 17bin lira mı neydi bir de 2020'de. Artık şimdi kaç olmuştur bilmiyorum.
Değmez gerçekten bir de Nokia olt koyarlar kendine küfredersin :hehehe:

Aslında kablolama mükemmel ise internetin tüm stabilitesi bufferbloat, jitter ve rota ile alakalı ping isterse 100ms olsun gene hissettirmez.

Türk Telekom'a geçince Mercedes'ten eşeğe geçmiş gibi oldum o kadar kötüleşmiş, normalde yedekli olarak kullanıyordum.

Mesela sahamda kullanılan olt Alcatel lucent AC200 neredeyse 200bin ₺ class 1A yani en kaliteli olt fakat yapılandırma rezil veya Nokia üretim kronik bir sorun var ama Huawei sahada buffer 0. tüm Türkiye aynı sorunu yaşıyor:hehehe:

Vallahi Nokia OLT istemem, bir de ondan çekmeyelim! Dediğin gibi, Türkiye olarak biz özellikle saha dolabına uzak olan DSL'de, FTTH'de de gerekirse özel fiberde de sorunluyuz.

Konu biliyorum isyan ve gerçekler konusuna dönüştü ama maalesef durum bu...

Vallahi Nokia OLT istemem, bir de ondan çekmeyelim! Dediğin gibi, Türkiye olarak biz özellikle saha dolabına uzak olan DSL'de, FTTH'de de gerekirse özel fiberde de sorunluyuz.

Konu biliyorum isyan ve gerçekler konusuna dönüştü ama maalesef durum bu...

Yok ya isyan değil sohbet olarak iyi :hehehe:

Mesela bu olt olayı çok komik tüm Türkiye'de %80 Nokia kullanılıyor ama neredeyse 5 yıldır bu sorun çözülmüyor veya uğraşılmıyor ya da 1km uzaklıktaki sunucuya 18 bgp çözülmüyor.

Senin konuna gelirsek o bina ile kabin arası kabloyu değiştirtmek için ömründen ömür gidebilir.
VDSL'de tüm sorun 20 yıllık, kablo ve Broadcom VDSL Switch direk VDSL Türkiye'de kötü. Yabancılar eskiden fiber yeni yeni son kullanıcıya doğarken 300Mbps VDSL kullanıyorlardı.

Yok ya isyan değil sohbet olarak iyi :hehehe:

Mesela bu olt olayı çok komik tüm Türkiye'de %80 Nokia kullanılıyor ama neredeyse 5 yıldır bu sorun çözülmüyor veya uğraşılmıyor ya da 1km uzaklıktaki sunucuya 18 bgp çözülmüyor.

Senin konuna gelirsek o bina ile kabin arası kabloyu değiştirtmek için ömründen ömür gidebilir.
VDSL'de tüm sorun 20 yıllık, kablo ve Broadcom VDSL Switch direk VDSL Türkiye'de kötü. Yabancılar eskiden fiber yeni yeni son kullanıcıya doğarken 300Mbps VDSL kullanıyorlardı.
O zaman süper abi, devam.

Az önce Speedtest yaptım telefonda. UL ve DL maaşallah, jitter desen sen ne yapıyorsun kardeşim modunda takılıyor.

Screenshot_20250415_012040_Speedtest.webp

VDSL bu ülkede sorundur. 20 yıllık DSL kabloyla iş yaparsan olacağı da bu.