Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

k7llu

Uzman
Selam arkadaşlar.

MSI Vector 18 HX AI AX2WIG 666XTR cihazımda bitmeyen bir ses cızırtısı sorunu yaşıyorum.
LatencyMon üzerinde ACPI.sys sürücüsü sağlam gecikme yapıyor.
Bugün sabah ve az önce aldığım ekran görüntüsü:

1774013959338.webp

1774014333728.webp

SysMain ve Windows Search hizmetlerini kapattıktan sonra pagefault ciddi manada düştü ama cızırtı kesilmedi.

Bir sürü kere format attım ve sürücüleri sildim, güncelledim vs. düzelmedi.

BIOS üzerinden SpeedStep SpeedShift ve C-States ayarlarını kapattım. Prochot vs. de değiştirdim bir sürü ayarla oynadım ancak çözemedim, şu anda resetli sıfır BIOS ayarlarındayım.

Güç planı nihai performans modunda ve işlemci %100 sabit.

MSI Center'ı Extreme Performans moduna alıp fanları otomatiğe çektim bir de sadece 5080i aktif edip sildim çünkü nihai performans moduna almamı engelliyordu bilgisayarı. Nihai performans moduna aldıktan sonra acpi.sys'nin oluşturduğu gecikme ciddi manada azaldı.

MSI Mode Utility ile ekran kartı ve ses önceliğini High yaptım.

Tüm bunlara rağmen ACPI gecikmesi ve ses çatlamaları devam ediyor. Benzer sorun yaşayan veya çözümünü bilen var mı?

Üstündeki stok SSD değiştirdim bu arada 1TB FireCuda 530 ve 2TB 970 EVO Plus taktım.

Son düzenleme:
Çözüm
Geçmiş olsun arkadaşlar. 6 aylık ses pop sorununun sanırım bugün sonuna gelmiş bulunmaktayız.

wdf01000.sys boşta gecikmesi ile alakalı işinize yarayacağını düşündüğüm bir video bırakıyorum.

Dün akşam format attım arkadaşlar, sonra kullandığım programları (After Effects, Davinci, Fl Studio vb.) ve oyunları geri yükledim.
ACPI.sys'nin 3ms'e kadar patlattığı gecikme şu anda maksimum 0.7mslerde takılıyor, ve yukarıdaki videodaki ayarı yaptıktan sonra wdf01000.sys gecikmesi 0.8ms den 0.2ms'e düştü.

1774180826229.webp

1774180878579.webp

Boştayken sistem stabil görünüyor. Lakin işlemci gücü gerektiren herhangi bir programa girdiğimde ACPI.sys yahut wdf01000.sys tekrardan fırlıyor.

1774182219539.webp

Sadece Zenless Zone için Hoyolauncher'ı açtığımda bile direkt fırladı. Ancak linkini bıraktığım videoda adamın dediklerini yaptıktan sonra (Aygıt yöneticisinden gösterdiği SSD ayarı özellikle) oyunlarda yahut render alırken yaşadığım pop sorununu galiba çözdüm.

5 dakikada cızırtı çıkartan Zenless Zone'da her şeyi denedim ve 30 dakika sonunda mutlu bir şekilde oyunu kapattım. Roket lig, Genshin, CS2 oynadım ve yine hiç pop yapmadı, ayrıca genel sistem gecikmem de düştü. Şu anda inanılmaz mutlu ve rahat hissediyorum. Bu konudan yeşil sitede de bahsetmıştım ve kimse yazmamıştı bile, MSI forumunda da aynı şekilde. Yardımcı olup fikir belirttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

Şu anda ayarları daha fazla kurcalamaktan çekiniyorum ancak LatencyMon ekranını yemyeşil yapana kadar denemeler yapmaya, forumlar okumaya devam edeceğim. Burada da gelişmelerden yine bahsedeceğim.
Evet kurdum. Cızırtı üzerine herhangi bir etkisi olmadı bende. Bu arada cızırtı USB portları ve jak girişiyle sınırlı. Bluetooth kullanınca herhangi bir cızırtı yok. HS80 Max kullandığım için cızırtı yaptığı sıralarda tek tuşla Bluetooth'a geçip mikrofon kalitesinden vs. ödün vererek kullanmaya devam edebiliyorum.
Realtek ses sürücüsü hangi sürümü kurulu aygıt yöneticisinde atar mısın?

Realtek ses sürücüsü hangi sürümü kurulu aygıt yöneticisinde atar mısın?

1774083363667.webp

1774083382788.webp

1774083404037.webp

Sistemimde Realtek ile alakalı kurulu sürücüler sanırım bu 3 tanesi.

Onun harici bugün sabahtan beri yine bir şeyler denedim, çok etkisi olmadı ama yazayım.

MSI Center'dan ekran kartını MSHybrid moduna aldım. Artık iGPU etkin. Input lag olarak CS2 de nadiren fark edilir bir gecikme eklendi. Onun dışında Intel GPU ile alakalı sürücüleri kurmadığımı fark ettim, sitesinden güncel olanı kurdum, NPU sürücüsünü de kurdum.

BIOS'tan overclock kilidini kaldırıp throttle ile alakalı gördüğüm tüm ayarları devre dışı bıraktım. Doğaçlama gittiğim için liste tutmadım ve neler yaptığımı teker teker hatırlamıyorum, ancak isterseniz BIOS'a tekrar girip yaptığım ayarların fotoğraflarını çekip paylaşabilirim.
// Bu arada SpeedStep ve SpeedShift'i kapatınca işlemci 2.60GHz üstünü görmüyor, o nedenle o ayarları açık tutuyorum. Zaten sanırım bu teknolojilerin amaçları işlemci frekansını throttle amaçlı kısmak değil verimlilik amaçlı ölçeklendirmek.

ParkControl isimli program ile Core parking ayarlarının hepsini devre dışı bıraktım. Yaptığım ayarlar ile alakalı ekran görüntüsü altta.

1774083610815.webp

Reddit üzerinden şu foruma göz attım. wdf01000.sys ile alakalı yaşadığım gecikme sorununun bu videodaki yöntemle çözülebileceğini söylemişlerdi. Denedim; tam olarak çözülmedi ama hatrı sayılır bir iyileşme var. 2.4msden 0.8Ms'e kadar düşürmeyi başardı. Bu arada burada yaptığımız uygulama yine Core parking ile alakalı olabilir, tam emin değilim.

Onun dışında aynı Thread'de yorumlarda yine Core parkingle alakalı bir registry düzenlemesi önermişler. Linki bu. Farklı bir etkisini görmedim, sanırım benim ParkControl ile yaptığım ayarların aynısı.

Şu anda da sistem gecikmesini düşürmek üzerine 75 dakika uzunluğunda devasa bir video buldum. Linki bu. Bu videoda anlatılan bazı adımları öncesinde uygulamıştım ama çok detaylı olduklarından teker teker listeleyip yazmaya üşendim. Bu sorun laptopu aldığımdan bir ay sonra kendiliğinden ortaya çıktı ve yaklaşık 5 aydır da çözümü üzerine uğraşıyorum. Denediğim o kadar çok şey var ki bazılarını artık hatırlamıyorum. Ama isterseniz arama geçmişinden vs. teker teker bulup detaylıca yazacağım.

Bugün yaptığım ayarlardan sonra Latency Monitor ekran görüntüsü:

1774084708193.webp

Halen ACPI.sys ile sorunlar var gibi görünüyor. Süre arttıkça gecikme artıyor bu arada, 2-3 saat sonrasında 3.5Ms'e kadar çıkıyor.
Bahsettiğim uzun sistem gecikmesi düşürme videosuna göz attıktan sonra tekrar gelip rapor vereceğim.

Dosya Ekleri

• 1774084618282.webp
    1774084618282.webp
    90,6 KB · Görüntüleme: 23
  • 1774084532794.webp
    1774084532794.webp
    169,1 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 234536Eki Görüntüle 234537Eki Görüntüle 234538
Sistemimde Realtek ile alakalı kurulu sürücüler sanırım bu 3 tanesi.

Onun harici bugün sabahtan beri yine bir şeyler denedim, çok etkisi olmadı ama yazayım.

MSI Center'dan ekran kartını MSHybrid moduna aldım. Artık iGPU etkin. Input lag olarak CS2 de nadiren fark edilir bir gecikme eklendi. Onun dışında Intel GPU ile alakalı sürücüleri kurmadığımı fark ettim, sitesinden güncel olanı kurdum, NPU sürücüsünü de kurdum.

BIOS'tan overclock kilidini kaldırıp throttle ile alakalı gördüğüm tüm ayarları devre dışı bıraktım. Doğaçlama gittiğim için liste tutmadım ve neler yaptığımı teker teker hatırlamıyorum, ancak isterseniz BIOS'a tekrar girip yaptığım ayarların fotoğraflarını çekip paylaşabilirim.
// Bu arada SpeedStep ve SpeedShift'i kapatınca işlemci 2.60GHz üstünü görmüyor, o nedenle o ayarları açık tutuyorum. Zaten sanırım bu teknolojilerin amaçları işlemci frekansını throttle amaçlı kısmak değil verimlilik amaçlı ölçeklendirmek.

ParkControl isimli program ile Core parking ayarlarının hepsini devre dışı bıraktım. Yaptığım ayarlar ile alakalı ekran görüntüsü altta.

Eki Görüntüle 234539

Reddit üzerinden şu foruma göz attım. wdf01000.sys ile alakalı yaşadığım gecikme sorununun bu videodaki yöntemle çözülebileceğini söylemişlerdi. Denedim; tam olarak çözülmedi ama hatrı sayılır bir iyileşme var. 2.4msden 0.8Ms'e kadar düşürmeyi başardı. Bu arada burada yaptığımız uygulama yine Core parking ile alakalı olabilir, tam emin değilim.

Onun dışında aynı Thread'de yorumlarda yine Core parkingle alakalı bir registry düzenlemesi önermişler. Linki bu. Farklı bir etkisini görmedim, sanırım benim ParkControl ile yaptığım ayarların aynısı.

Şu anda da sistem gecikmesini düşürmek üzerine 75 dakika uzunluğunda devasa bir video buldum. Linki bu. Bu videoda anlatılan bazı adımları öncesinde uygulamıştım ama çok detaylı olduklarından teker teker listeleyip yazmaya üşendim. Bu sorun laptopu aldığımdan bir ay sonra kendiliğinden ortaya çıktı ve yaklaşık 5 aydır da çözümü üzerine uğraşıyorum. Denediğim o kadar çok şey var ki bazılarını artık hatırlamıyorum. Ama isterseniz arama geçmişinden vs. teker teker bulup detaylıca yazacağım.

Bugün yaptığım ayarlardan sonra Latency Monitor ekran görüntüsü:
Eki Görüntüle 234542

Halen ACPI.sys ile sorunlar var gibi görünüyor. Süre arttıkça gecikme artıyor bu arada, 2-3 saat sonrasında 3.5Ms'e kadar çıkıyor.
Bahsettiğim uzun sistem gecikmesi düşürme videosuna göz attıktan sonra tekrar gelip rapor vereceğim.

Son sürümü ses sürücüsü yüklü her şeyi denemişiniz zaten isterseniz servise yollayın. Bende Vector 16 kullanıyorum Gerçekten can sıkıcı Vector serisi dandik hoparlör koymaz içine ama
Hi -Res hoparlör var içinde keşke başka çözüm aklıma gelse sorun donanımsal gibi duruyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapılacak çoğu şeyi yapmışsınız zaten. Anladığım kadarıyla cihaz sorunlu, değişim talep edin. Ancak, garanti süresindeyken içine müdahale etmeniz garanti dışı bırakır mı bilmiyorum. Onu arayıp sormanız lazım. Bazı firmalar bakım yapmaya; bazı firmalar SSD, RAM upgrade etmeye izin veriyorken bazıları hiç izin vermiyor.
MSI'da sadece SSD ve RAM değişimine izin veriliyor. Örneğin heatsink'i sökmek cihazı garanti dışı bırakır.

Bu arada MSI Center'ın neden bilgisayarı Nihai Performans moduna almamı engellediğini halen anlayamadım.

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61 komutunu girdiğimde herhangi bir hata mesajı vs. vermiyor ancak güç seçenekleri menüsünde Nihai Performans modu yok.

1774086962330.webp
1774086974260.webp

Komut sonucunda dönüt olarak verdiği f9e69eae-a18c-464f-a3bb-c776007f197f kodunu kullanarak;
powercfg /s f9e69eae-a18c-464f-a3bb-c776007f197f komutunu girdiğimde ise Nihai Performans modu o sırada uygulanıyor ve güç seçeneklerinde plan görünür oluyor.

1774087160572.webp
1774087151622.webp

Ancak yeniden başlatma sonrası yine yerini Yüksek Performans planına bırakıyor.

Geçmiş olsun arkadaşlar. 6 aylık ses pop sorununun sanırım bugün sonuna gelmiş bulunmaktayız.

wdf01000.sys boşta gecikmesi ile alakalı işinize yarayacağını düşündüğüm bir video bırakıyorum.

Dün akşam format attım arkadaşlar, sonra kullandığım programları (After Effects, Davinci, Fl Studio vb.) ve oyunları geri yükledim.
ACPI.sys'nin 3ms'e kadar patlattığı gecikme şu anda maksimum 0.7mslerde takılıyor, ve yukarıdaki videodaki ayarı yaptıktan sonra wdf01000.sys gecikmesi 0.8ms den 0.2ms'e düştü.

1774180826229.webp

1774180878579.webp

Boştayken sistem stabil görünüyor. Lakin işlemci gücü gerektiren herhangi bir programa girdiğimde ACPI.sys yahut wdf01000.sys tekrardan fırlıyor.

1774182219539.webp

Sadece Zenless Zone için Hoyolauncher'ı açtığımda bile direkt fırladı. Ancak linkini bıraktığım videoda adamın dediklerini yaptıktan sonra (Aygıt yöneticisinden gösterdiği SSD ayarı özellikle) oyunlarda yahut render alırken yaşadığım pop sorununu galiba çözdüm.

5 dakikada cızırtı çıkartan Zenless Zone'da her şeyi denedim ve 30 dakika sonunda mutlu bir şekilde oyunu kapattım. Roket lig, Genshin, CS2 oynadım ve yine hiç pop yapmadı, ayrıca genel sistem gecikmem de düştü. Şu anda inanılmaz mutlu ve rahat hissediyorum. Bu konudan yeşil sitede de bahsetmıştım ve kimse yazmamıştı bile, MSI forumunda da aynı şekilde. Yardımcı olup fikir belirttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

Şu anda ayarları daha fazla kurcalamaktan çekiniyorum ancak LatencyMon ekranını yemyeşil yapana kadar denemeler yapmaya, forumlar okumaya devam edeceğim. Burada da gelişmelerden yine bahsedeceğim.

Dosya Ekleri

• 1774181953535.webp
    1774181953535.webp
    200,2 KB · Görüntüleme: 22
Çözüm

Eki Görüntüle 234811
Eki Görüntüle 234813

Eki Görüntüle 234817

Sorunu mimuma indirmene sevindim.

Aslında MSI Vector serisi kaliteli ama çok şaşırdım. Bende MSI Vector kullanıyorum memnunum.

Bendeki Vector'den 3 arkadaş birlikte almıştık aslında, birisinin ekranında rezalet ışık hüzmesi vardı ve ekran kartı IGPU'dan DGPU'ya geçerken 5 saniyelik donma vs. yaşıyordu diye değiştirip Omen Max aldı. Diğer arkadaşım da benim yaşadığım problemi yaşıyordu, yurt dışına çıkınca Legion aldı 5090'lı. Bu 18 inç olanı sorunlu sanırım harbi. Ya da biz çok şanssızız :D

Bendeki Vectorden 3 arkadaş birlikte almıştık aslında, birisinin ekranında rezalet ışık hüzmesi vardı ve ekran kartı igpudan dgpuya geçerken 5 saniyelik donma vs. yaşıyordu diye değiştirip Omen Max aldı. Diğer arkadaşım da benim yaşadığım problemi yaşıyordu, yurt dışına çıkınca Legion aldı 5090lı. Bu 18 inç olanı sorunlu sanırım harbi. Ya da biz çok şanssızız :D
Genel anlamda kaliteli kabul edilir Raider Titan Vector demek bu Vector 18 serisinde sorun var. Üzüldüm sorun yaşamanıza teknolojik alet harbiden bir yerde şanş işi .

Konu hakkında yeni bilgiler edindim, bir güncelleme daha yapayım.

Ses cızırtı/pop sorununu Corsair iCUE5 yazılımı tetikleyebiliyor. HS80 Max kulaklığımın bir ayarını değiştirmek için yazılımı yüklediğim gibi tekrardan seste cızırtı yapmaya başladı. Reddit threadlerini karıştırdığımda iCUE5'in sorunlu olduğundan bahsettiklerini gördüm. Çözüm olarak iCUE4'ün 4.33.138 sürümünü yüklememiz yahut "Corsair Gaming Audio Configuration Service" ismindeki servisi devre dışı bırakmamız gerekiyor sanırım. iCUE5 ile Corsair Audio servisini devre dışı bıraktığımda bende sorun çözülmedi, o forumda anlatılanları birebir yapmama rağmen. Dün bir arkadaşım redditteki bu threadi attı, bu da o bahsettiğim iCUE4 ile alakalı bir yazı.

Kafam biraz karışık. Format sonrası yukarıda bahsettiğim videodaki ayarları yapmadan önce ses pop sorunu devam ediyordu. Yani iCUE5 yüklü değilken de bu sorunu yaşamaya devam ediyordum. Fakat masaüstü bilgisayarımda (12400F-6750XT) iCUE5 yüklüyken de bu sorunu yaşamıyordum. Şu an sorunun driverlar ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

Sorun şu ki şu an şehir dışındayım ve HS80'i fazla yer kapladığı için yanıma almamıştım. Şehir içine dönmem ise yaklaşık 3 hafta sürecek gibi. Eve geçip iCUE4'ü indirdiğim zaman sorunun devam edip etmediğini doğrulayıp buraya yazacağım.