Telefonda kamera isi yayginlastigindan beri cok fazla an fotografa donustugu icin genelde onemsiz fotograf deyip geciyoruz ama baktikca genelde anliyoruz hangi fotograf ne kadar onemli. Bol bol galeride gezip onemli anlari filtreleyerek kaydetmek en iyisi. Geri kalani genelde gecmisin yuku oldugu icin tasimaya gerek yok.
Detaylar
Kim cevapladı?creazy
Başarılı
Haklısınız, öyle. Maddi olarak her ay biraz zorlayabilir. Ama mesela Basic 50 TL ve Plus 6 ay boyunca 100 TL olabilir; buna göz atmayı düşünüyorum.
Ama şunu da söyleyeyim: Eğer 2 TB alınacaksa ve bu 2 TB'nin çoğu kullanılmayacaksa, yani sadece küçük bir kısmı kullanılacaksa, almanın bir anlamı yok. Örneğin 150 GB kullanıyorsanız, 2 TB'ye vereceğiniz paraya yazık olur.
Bunun yerine, yani alternatif olarak, bilgisayarınızda ayrı bir disk varsa, D diskine de yedekleyebilirsiniz. O diski formatlarken de biçimlendirme yapmadığınız sürece verileriniz gitmez, hem ekstra bir garanti sağlamış olursunuz.
creazy
Başarılı
Fizikselden kastınız ne? USB bellek SSD-HDD falan mı?Fiziksel depolama candır, hayatımın hiçbir noktasında dijital yedeklemeye güvenmedim ve güvenmem de.
Tabii, başka ne olabilir ki?Fizikselden kastınız ne? USB bellek SSD-HDD falan mı?
creazy
Başarılı
Fiziksel depolama candır, hayatımın hiçbir noktasında dijital yedeklemeye güvenmedim ve güvenmem de.
Yani size kalmış. Peki, merak ettim, neden güvenmiyorsunuz? Mesela ben hem dijital hem fiziksel yöntemlerin her birinin kendi riskleri olduğunu düşünüyorum.
Dijitalde uygulama kapanabilir, hesabınız hacklenebilir, yedekleriniz silinebilir vs. fizikselde ise USB belleğiniz kaybolabilir, bir virüs bulaşabilir ve tüm verileriniz gidebilir. Hatta bilgisayarınızda virüs varsa, USB belleği taktığınızda verileriniz uçabilir. Format atarken yanlışlıkla verilerin olduğu USB'yi biçimlendirirseniz yine kaybolur. HDD veya SSD'niz bozulabilir, çalışmayabilir veya taşınabilir sürücüler de kaybolabilir.
Her tarafın riskleri ve seçenekleri var, maalesef tek bir yöntem tamamen güvenli değil. Tabii bu size göre değişir; güvenilir bulmazsanız saygı duyarım, sadece açıklamak istedim. Teşekkürler, saygılar.
1 ay kullanan da var, 10 yıl kullanan da. Şirketlerin güçlü güvenlik yöntemleri var. Orada da siber güvenlik mühendisi oluyor. İlla sadece bir hacker saldırısı değil. Onun kadar bilgili kişiler var şahsen. Peki neden fiziki depolama? Geçerli bir nedeni var mı?Fiziksel depolama candır, hayatımın hiçbir noktasında dijital yedeklemeye güvenmedim ve güvenmem de.
creazy
Başarılı
1 ay kullanan da var, 10 yıl kullanan da. Şirketlerin güçlü güvenlik yöntemleri var. Orada da siber güvenlik mühendisi oluyor. İlla sadece bir hacker saldırısı değil. Onun kadar bilgili kişiler var şahsen. Peki neden fiziki depolama? Geçerli bir nedeni var mı?
Haklısınız. Ve hem dijital hem fiziksel yöntemleri birlikte kullanmak garantiyi artırır. Hatta birden fazla dijital, birden fazla fiziksel yöntem kullanmak güvenliği daha da artırır. Ben de aslında öyle yapmayı düşünüyorum ve zaten yapıyorum ama seçeneklerin fazla olması her zaman daha iyi olur.
Ben sırf bu iş için yapılmış özel fiziksel depolama cihazları kullanıyorum, işin içine ekstra güvenlik önlemleri alabilecek bir teknisyen olmamın da artıları var tabii. Korunaklı bir kasa gibi verilerim.Yani size kalmış. Peki, merak ettim, neden güvenmiyorsunuz? Mesela ben hem dijital hem fiziksel yöntemlerin her birinin kendi riskleri olduğunu düşünüyorum.
Dijitalde uygulama kapanabilir, hesabınız hacklenebilir, yedekleriniz silinebilir vs. fizikselde ise USB belleğiniz kaybolabilir, bir virüs bulaşabilir ve tüm verileriniz gidebilir. Hatta bilgisayarınızda virüs varsa, USB belleği taktığınızda verileriniz uçabilir. Format atarken yanlışlıkla verilerin olduğu USB'yi biçimlendirirseniz yine kaybolur. HDD veya SSD'niz bozulabilir, çalışmayabilir veya taşınabilir sürücüler de kaybolabilir.
Her tarafın riskleri ve seçenekleri var, maalesef tek bir yöntem tamamen güvenli değil. Tabii bu size göre değişir; güvenilir bulmazsanız saygı duyarım, sadece açıklamak istedim. Teşekkürler, saygılar.
İşin özü zaten sadece fotoğraflarım, ilerleyen yıllarda bir şey olur diye sakladığım dijital medyalar, müzikler ve benzeri şeyleri depoluyorum ve bu disklerin bozulması pekte olası değil. Zaten sık yazma yaptırmadığım aletler bunlar. Yarın bir gün fiziksel medyalar cidden değer kazanacak, yatırım gibi düşün. Ama yatırım tavsiyesi değildir.
Ayrıca tüm bu önlemlere rağmen fiziksel medya %100 koruma vermiyor ve bunu ben de iddia etmedim zaten. Ama verilerinin, fotoğraflarının, özel dosyalarının ne olursa olsun bir firmanın veri tabanında saklamak bana göre ne olursa olsun güvenli değil. Saklayacak şeylerimizin olmasından değil, genel anlamda insanın içini huzursuz eden şeyler bunlar.
Var tabii, verilerimi sadece kendimin görebildiği bir sistemde saklamak.Peki neden fiziki depolama? Geçerli bir nedeni var mı?
Yahu cidden o verilerin hiç işlenmediğini düşünen varsa ya siz çok iyi niyetli insanlarsınız ya da şirketleri çok iyi sanıyorsunuz. Benim için bir tercih meselesi.
Burada dijital medya hacklenebilir veya saldırıya uğrayabilir demiyorum. Fotoğraf albümünüzü bir başkasının evinde saklamak ister miydiniz?
Ben istemezdim, sizinle benim aramızda ki fark da bu. Ama dijital saklama yöntemleri kullananlara da saygı duyarım.
Elbette güzel yöntem ama dijital de kullanıp mağdur olan görmedim. Zaten Google verilerimizi görmüyor, ama yapay zeka görüyor.Var tabii, verilerimi sadece kendimin görebildiği bir sistemde saklamak.
Yahu cidden o verilerin hiç işlenmediğini düşünen varsa ya siz çok iyi niyetli insanlarsınız ya da şirketleri çok iyi sanıyorsunuz. Benim için bir tercih meselesi.
Burada dijital medya hacklenebilir veya saldırıya uğrayabilir demiyorum. Fotoğraf albümünüzü bir başkasının evinde saklamak ister miydiniz?
Yeni konular
-
-
-
-
30.000 TL bütçe ile ders ve günlük kullanım için tablet önerisi
- White Dragon
-
-
-
-
-