W.White

Uzman
Uzun zamandır Vodafone Türkiye'nin mobil şebekesinde yaşanan VPN engelleme sorunu, artık bireysel bir problem olmaktan çıkıp açık bir kullanıcı hakkı ihlaline dönüşmüş durumda. Bu yazıyı, hem kendi yaşadığım mağduriyeti duyurmak hem de benzer durumu yaşayanların sesine ses katmak için yazıyorum.

Mobil hücresel veride herhangi bir VPN kullanmaya çalıştığım anda bağlantı tamamen kopuyor. Üstelik yalnızca bilinen VPN servisleri değil, kendi kurduğum özel VPN sunucusu dahi 1 gün içinde tespit edilip engellendi. Düşünsenize: Kendi IP'm, kendi sunucum, tamamen meşru ve kişisel bir erişim yöntemi… buna bile tahammül yok. Bu durum sadece teknik bir müdahale değil; doğrudan kişisel özgürlüklere dokunan bir sansür hamlesi.

Peki bir operatör, kullanıcının internet trafiğini manipüle etme hakkını kendinde nasıl buluyor?
Hadi popüler VPN servislerini engellediniz diyelim, peki özel kurulu VPN'e müdahale etmek neyin mantığı? Bu, kullanıcıyı “ben senden daha iyi bilirim, senin neye erişip erişemeyeceğine ben karar veririm” demekten farksız.

Bu uygulama:

• kişisel mahremiyeti ihlal ediyor.
  • seçim özgürlüğünü kısıtlıyor.
  • bilgiye erişim hakkını baltalıyor.
  • uluslararası standartlara aykırı.
  • Ve en önemlisi: açıkça sansür niteliği taşıyor.
Vodafone'un kullanıcılarına verdiği yanıtlar da en az uygulama kadar yetersiz. Hiçbir teknik gerekçe sunulmadan, hiçbir resmi açıklama yapılmadan, müşteriler “biz böyle uygun gördük” tavrıyla karşılaşıyor. Sanki müşterinin ödediği hizmet üzerinde müşterinin söz hakkı yokmuş gibi davranılıyor.

Ben bir teknoloji kullanıcısıyım, bir tüketiciyim ve bir vatandaşım. internet erişimimin keyfi şekilde engellenmesine boyun eğmek zorunda değilim. bugün VPN engellenir, yarın başka bir hizmet. Bu gidişata bir “dur” demek gerekiyor.

Vodafone'un yaptığı şey yalnızca bir teknik kısıtlama değil; güven kırıcı, saygısız ve kullanıcı hakkını hiçe sayan bir yaklaşım. Bu mağduriyetin görünür olması, tartışılması ve sorumluların açıklama yapmak zorunda kalması gerekiyor.

çağrım açıktır:
Vodafone Türkiye, müşterilerine karşı bu kontrolcü ve sansürcü politikasından derhal vazgeçmeli, VPN kullanımını kısıtlayan tüm uygulamaları kaldırmalı ve kullanıcıların dijital haklarına saygı göstermelidir. Bizler de sesimizi çıkarmaktan geri durmamalıyız — çünkü sessiz kalırsak bu uygulamalar normalleşir.

Türkiye halkında hak arama huyu yok boyun eğme huyu var. Ben artık şikayet etmek yerine çözüm üretiyorum. Sansür aşmak için araçlar var. Çok önemli ise sizin için xtls-xray öneririm

Şikayetvar'a yazarsanız daha çok kişiye ve direkt Vodafone'a ulaşabilir bu yazınız. Türkiye'deki kurumlar yavaş yavaş bozulmaya başladı. ISS'ler de bunların en büyük örneği.

WG protokolü engelli. OVPN protokolü açık. V2ray (VMess, Vless, Trojan vs) de açık, zaten bunlar tespiti zor protokoller.
WG niye engelli bilinmez.

Evet buna detaylı bir şekilde değindim.

Türkiye halkında hak arama huyu yok boyun EGM'e huyu var. Ben artık şikayet etmek yerine çözüm üretiyorum. Sansür aşmak için araçlar var. Çok önemli ise sizin için xtls-xray öneririm.

Bu yöntemleri kurmamız için bir rehber var mı? Şikayet çözüm olmuyor ancak yine de belki gören olur diye konuyu açmak istedim.

Şikayetvar'a yazarsanız daha çok kişiye ve direkt Vodafone'a ulaşabilir bu yazınız. Türkiye'deki kurumlar yavaş yavaş bozulmaya başladı. ISS'ler de bunların en büyük örneği.

Daha önce defalarca müşteri hizmetlerini aradım, takım liderlerinin üstlerinin dönmesi için talepte oluşturdum, Şikayetvar'a yazdım klasik otomatik cevap araştırıyoruz dendi, kendileri dönüş yaptığında bu tür bir durumdan bihaber rolü yaparak herhangi bir sorunun olmadığını dile getiriyorlar.

Wg protokolü engelli. Ovpn protokolü açık. V2ray (vmess, vless, trojan vs) de açık, zaten bunlar tespiti zor protokoller.
Wg niye engelli bilinmez.

İnsanları takip ettiklerini düşünüyorum, bunu bilinçli yapıyor Vodafone insanları gasp etmeleri, dolandırmaları yetmedi şimdi de özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar.

Evet buna detaylı bir şekilde değindim.

İnsanlar hala neden bu rezaletin ötesindeki firmayı tercih ediyor anlamıyorum, umarım bu tepki büyür ve Vodafone'un Türkiye'de neyi amaçladığı ortaya çıkar. Elimde olsa X tede şu an bu rezaleti insanlara gösteririm.