Tailscale wireguard mı kullanıyor?
Evet, Tailscale WireGuard protokolünü kullanıyor.
Ama konuyla ne alakası var bilmiyorum. Ben Tailscale kullanmıyorum. Denemedim, denemeyi de düşünmüyorum şimdilik. Muhtemelen aynı sonucu verir diye tahmin ediyorum.
Statik IPv4 ve ayrıyetten IPv6 olunca Tailscale gibi CGNAT aşıcı, "
hole-punching" çözümlere hiç gerek kalmıyor. Direkt ev ağına dışarıdan bağlanmak mümkün. Vodafone hariç tabii...
WireGuard yanına
wstunnel kurunca sorunsuz bir şekilde dışarıdan mobil internet ile başarılı bir şekilde bağlanıyor. Yani bu önceki mesajlarımda belirttiğim gibi, UDP paketlerin tespiti ile direkt olarak WireGuard protokolünün engellenmesi. Zamanında SansürOnline'da yapıyordu.
ISS'ler ve mobil operatörler genelde UDP paketleri çok sevmezler. Ama bu kadar sevmemek de delilik.
Benim teorim şu. Muhtemelen uygulama mağazalarında artık yaygın olan ve kullanıcı verisini çalan ama hükümetin sansür kolunu aşan bedava VPN uygulamaları geçtiğimiz son beş senede OpenVPN'i terk edip WireGuard'a yöneldi. Vodafone ise BTK'nın gözüne girmek için ve good boy points almak için direkt protokole engel atıyor.
Yoksa alternatif cevap şu. Vodafone'un internet altyapısı ve mühendisleri o kadar berbatki UDP paketlerini yüksek miktarda kaldıramıyorlar.