Physic

Üstün
Makaleler
26
Yer
Bartın, Türkiye
Herkese selam dostlar,

Bu sorun yaklaşık 1.5 yıldır devam ediyor. Modem resetleme dahil her şey yapıldı ancak sorun bir türlü çzöülemedi. Sorunu açıklamak gerekirse:

Bazen bir siteden dosya indirmek istediğimde hız o kadar çok düşüyordu ki, anlam veremiyordum. Çünkü hız testlerinde ve diğer sitelerde gayet hızlı şekilde indirme yapabiliyordum.

Bir gün artık canıma tak etti WARP ve Proton VPN ile test ettim. İnternet hızım bir anda tam kapasitesini vermeye başladı. İndirdiğim dosyalarda GitHub üzerinden falan yani SourceForge ve internet Archive'nin kısıtlama uyguladığını biliyorum ancak bu bana fazla anormal geldi. Sadece GitHub olsa yine iyi, geçen format attıktan sonra gerekli programların bazılarını indirmek için VPN ile bağlanmam gerekti. Daha fazla dayanamadım ve tüm internet trafiğimi sunucularımdan birinde kurulu olan Wireguard'a bağladım ve şu anda sorun yaşamıyorum.

Bu sorun benden mi yoksa ISS'den mi kaynaklı bilmiyorum ama bu ülkede işini adamakıllı yapan kimse olmadığı için şüpheliyim. Siz de benzer bir sorun yaşıyor musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba.

Modem resetlemek bu tür hız sorunlarını çözmeyecektir. CGNAT'tan şüpheliyim. CGNAT'tan çıkmanın en etkili yollarından biri de statik IP alımıdır.

VDSL2, hala bakır tabanlıdır ve sorunlar yaşatabilir. Ancak VDSL2'nin FTTN/FTTC tabanlı olduğu gerçeği değiştirilemez.

Ben bu sorunu yaşamıyorum.

Modem resetlemek bu tür hız sorunlarını çözmeyecektir. CGNAT'tan şüpheliyim. CGNAT'tan çıkmanın en etkili yollarından biri de statik IP alı mıdır?

Yanıtınız için teşekkür ederim, ancak bu sorun çok garibime gidiyor. Dinamik IP olan sadece ben değilim. Başka bir şeyde sorun olabilir mi sizce?

Olabilir. VDSL2 hattı hala bakır tabanlıdır. Sorun yaşanabilir. Ancak bence CGNAT kaynaklı.

VDSL2 kullanan arkadaşlarım var ve onlara sorduğumda bu tür bir sorunu hiç yaşamadıklarını söylediler, aynı bölgede ikamet etmekteyiz. Bir de CGNAT tam olarak neden buna sebep oluyor?

Hocam bir ihtimal Wi-Fi driveri yüzünden olabilir mi? Eski bir masaüstü bilgisayarımda saniyede 1-2 mb indirebiliyordum, Wi-Fi sürücüsünü güncelledikten sonra hız 10'lara kadar çıktı.

VDSL2 kullanan arkadaşlarım var ve onlara sorduğumda bu tür bir sorunu hiç yaşamadıklarını söylediler, aynı bölgede ikamet etmekteyiz. Bir de CGNAT tam olarak neden buna sebep oluyor?
CGNAT bir IPv4 üzerinden https://tr.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT bu kaynaktaki gibi işler yapar.

CGNAT'tan dolayı bu tür sorunlar yaşanabilir. Ping sorunları bile olabiliyor. Statik IP alımı çözebilir.

Hocam bir ihtimal Wi-Fi driveri yüzünden olabilir mi? Eski bir masaüstü bilgisayarımda saniyede 1-2 mb indirebiliyordum, Wi-Fi sürücüsünü güncelledikten sonra hız 10'lara kadar çıktı.
O da olabilir ancak VPN açmadıkça hız çok düştüğünü söylüyor arkadaş. Temel nedenin bu olduğunu düşünmüyorum açıkçası.