Merhaba arkadaşlar. WD Elements ve My Passport harici HDD modellerinden uzak durun. Neden mi?

Her iki modelde de kullanılan sabit diskte de doğrudan USB arabirimi kontrol kartına entegre edilmiş durumda. Eğer olur da sabit diskinizin USB arabirimini kontrol eden taraf bozulursa diski kurtarmak oldukça zor oluyor.

WD My Passport'un içini gösteren bir video:

WD Elements'in içini gösteren bir video:

Seagate Expansion modelinde ise durum böyle değil. En güncel Expansion modelinde bile standart SATA sabit disk kullanılmış. USB için ise aynı harici disk kutuları gibi ayrı bir USB dönüştürücü kart kullanılıyor. Bu kartı sabit diskten ayırıp klasik 2.5" SATA sabit disk gibi kullanabiliyorsunuz. Sadece 4 ve 5 TB modellerde kalın sabit disk kullanıldığı için laptop'lara takılamıyor. Fakat masaüstü bilgisayarlarda kullanabiliyorsunuz.

Seagate Expansion'ın içini gösteren videolar:

Eğer olur da Seagate Expansion diskinizin USB dönüştürücüsü bozulursa içindeki sabit diski çıkarıp SATA üzerinden bilgisayarınıza bağlayıp verilerinize ulaşabiliyorsunuz.

Diğer markaların modelleri hakkında detaylı araştırma yapmadım. Eğer harici disk alacaksanız WD Elements ve My Passport modellerini es geçmenizi öneririm.

WD Element'in HDD'sinin yaklaşık 2-3 sene öncesine kadar kullanmış biri olarak söylüyorum: Bence eski dönemlerde iyi çoktan iyiydi lakin bu zamanlarda HDD'lerin devrinin artık bittiğini düşünrsek bence de kullanılmamalı.

Son düzenleme:
WD Elements HDD'yi yaklaşık 2-3 sene öncesine kadar kullanmış biri olarak söylüyorum: Bence eski dönemlerde çok iyiydi lakin bu zamanlarda HDD'lerin devrinin artık bittiğini düşünrsek bence de kullanılmamalı.
Bence arşiv amaçlı depolama için hala HDD'ler kullanılabilir. SSD'lerin uzun süre güç almadığında verileri yavaş yavaş kaybetmeye başladığı bilinen bir gerçek. Ayrıca özellikle şu dönemki AI patlaması nedeniyle SSD fiyatları da sürekli artıyor. Bu nedenle arşiv amaçlı depolama için hala HDD kullanılabilir.

Bu yüzden harici HDD alırken özellikle iyi bir harici HDD almak da büyük önem taşıyor.

Seagate Expansion kartı bende var. Eskiden disk de vardı ama sattık. Kartı kutuyla da kullanmıyorum direkt çıplak, parmak kadar board ve kablosunu tak çıkart yapıyorum. WD Green SSD ve HDD'ler arasında sorunsuz çalışıyor.