Son düzenleme:
F/P olarak iyi duruyor bence de. Bios çok kötü değilse pek sıkıntı olmaz gibi. Öneriler için teşekkürler herkese.

@Ayhan Dönmez hocam son bir yorum da sizden alayım. Ayar yaparken sorun yaşar mıyız?

Deneyeceğiz, garanti veremez kimse. 1x16 6000 CL30 modül kullanıldığından emin olun. BIOS Update yapıldıktan sonra EXPO açılması gerekli bu modellerde. Sıkıntı olursa Clear CMOS ve BIOS Flashback opsiyonları akılda tutulsun.

Deneyeceğiz, garanti veremez kimse. 1x16 6000 CL30 modül kullanıldığından emin olun. BIOS Update yapıldıktan sonra EXPO açılması gerekli bu modellerde. Sıkıntı olursa Clear CMOS ve BIOS Flashback opsiyonları akılda tutulsun.
Daha almadım fakat F/P olarak güçlü adaylardan biri. B850M Force WİFİ 6E ile aralarında 1300 TL civarı fark var. Bunun ATX olması güzel. BİOS işi biraz kafa kurcalıyor. Duruma göre bakacağım hocam.

@Ayhan Dönmez ATX olarak başka öneriniz var mı hocam?
Maksimum 11.000 olabilir bütçe. Asus Prime X870-P düşünüyordum fakat biraz araştırırken DEBUG ışığının olmadığını öğrendim. Onun dışında 10.000 TL'ye B850 Gaming X var düşündüğüm.

Bu arada mATX yerine ATX istemeye başlama sebebim de kasa olarak V100R düşünmem. Anakartın kasa içinde çok küçük durmasını istemiyorum.

@Ayhan Dönmez hocam sizi de meşgul ettim kusura bakmayın.

Son düzenleme:
Daha almadım fakat F/P olarak güçlü adaylardan biri. B850M Force WİFİ 6E ile aralarında 1300 TL civarı fark var. Bunun ATX olması güzel. BİOS işi biraz kafa kurcalıyor. Duruma göre bakacağım hocam.

@Ayhan Dönmez ATX olarak başka öneriniz var mı hocam?
Maksimum 11.000 olabilir bütçe. Asus Prime X870-P düşünüyordum fakat biraz araştırırken DEBUG ışığının olmadığını öğrendim. Onun dışında 10.000 TL'ye B850 Gaming X var düşündüğüm.

Bu arada mATX yerine ATX istemeye başlama sebebim de kasa olarak V100R düşünmem. Anakartın kasa içinde çok küçük durmasını istemiyorum.

@Ayhan Dönmez hocam sizi de meşgul ettim kusura bakmayın.

Karar sizin, bu kartları ayarladıktan sonra kullanmak sorun olmaz. Ama bellek performansı konusunda dört dörtlük bir senaryo beklemeyin. Bazı ayarlardan yoksun ya da yapılamıyor. BIOS'lar geliştikçe düzelteceklerdir. Yazılımsal sorunlar olmasa donanım olarak kartlar yerli yerinde, MSI de dahil buna.

Karar sizin, bu kartları ayarladıktan sonra kullanmak sorun olmaz. Ama bellek performansı konusunda dört dörtlük bir senaryo beklemeyin. Bazı ayarlardan yoksun ya da yapılamıyor. BIOS'lar geliştikçe düzelteceklerdir. Yazılımsal sorunlar olmasa donanım olarak kartlar yerli yerinde, MSI de dahil buna.
B850 Gaming X alınır mı?

Alınmasına alınır da, sonu küçük ''a'' ile bitiyor BIOS sürümü. Beta yani, Boot sorunu yaşıyor şu anda Gigabyte'ın bu sürümünde çoğu kişi. 3-4 tane konu var böyle aktif, ve çözüm bu şekilde sağlandı. Kartı ayarlamak da çözüm değil, dümdüz Boot etmiyor çünkü BIOS kaynaklı. Beta sürümlerden kaçmak lazım Gigabyte ve MSI tarafında o yüzden. ASUS kartlarda ise sorun yok Beta olanlarda, çok denedim.

1x16 ya da 2x16 6000 CL30 modül taktıkça sıkıntı olmaz. İlk sistem açılış uzun sürebilir veyahut hiç Boot etmeyebilir. Clear CMOS ya da Flashback sonrası bu durum da düzeliyor bu kartlarda. Geçici bir durum yani, yazılımsal sıkıntılar var. Bunlar göz ardı edilemez, bu engeller aşıldıktan sonra kartlar iyi.

1776693079425.webp

Bahsettiğim BIOS sürümü bu. Kart zaten bu BIOS ile gelmeyecek, orası ayrı. Sen güncelledikten sonra mecburen sıkıntı yaşayacaksın. O yüzden bundan bir önceki Official sürüme kurmanda fayda var.

Peki başka öneriniz var mı?
Kafamda ASUS olarak X870-P vardı fakat onu pek tavsiye etmemişsiniz sanırım bazı konularda.

Debug LED olmaması bir eksi, ama parçaları ne olduğu bilerek alacağından Boot sorunu yaşayacağını sanmıyorum. Yine Clear CMOS tuşu yok, @X99 Speaker Buzzer ve CMOS butonu önerisi ile X870-P kullanılır hale getirecektir. BIOS'ları da yine bir tık geriden alır, ROG Forum'da Prime serisi için BIOS yayınlanmaz. Offical sürümleri anakart sitesinden takip etmeniz gerekir. Eksileri bunlar. Tercih edilmez bir yanı yok yani, fiyatına bağlı.

Debug LED olmaması bir eksi, ama parçaları ne olduğu bilerek alacağından Boot sorunu yaşayacağını sanmıyorum. Yine Clear CMOS tuşu yok, @X99 Speaker Buzzer ve CMOS butonu önerisi ile X870-P kullanılır hale getirecektir. BIOS'ları da yine bir tık geriden alır, ROG Forum'da Prime serisi için BIOS yayınlanmaz. Offical sürümleri anakart sitesinden takip etmeniz gerekir. Eksileri bunlar. Tercih edilmez bir yanı yok yani, fiyatına bağlı.
Fiyatı 11.000 TL hocam. Gigabyte tarafında çok fazla model var. Normalde benim de önerdiğim modeller dışında çok fazla modele rastladım araştırdıkça. Normalde F/P olarak B850M-K alıp geçerdim fakat WİFİ yok. B850M Force alacağım galiba 8300 TL'ye. Onun için de bu fiyatlar biraz pahalı hissettirdi. O yüzden 10-11 bin TL bandında güzel model bakmaya başladım biraz. Tabi ekstra olarak dediğim gibi ATX almaya biraz daha yaklaştığım için fikir değistirdim B850M Force yerine. Veya başka güzel kasa beğenip anakartı B850M Force yapıştıracağım. Sizin model öneriniz ne olur?