0xraptoRwave

Üstün
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Selamlar. 15 Ocak 2025 gününden beri kullandığım ve bugün itibariyle de kullanmaya devam ettiğim Windows 11 işletim sistemiyle ilgili deneyimlerimi aktaracağım. Oldukça fazla kişisel görüş ve deneyim içeriyor.

⚠️ Öncelikle en başta bahsetmem gereken bir konu var. Bu kişisel deneyimlerimden ibarettir, her sistemde aynı şeyler yaşanacak değil.

1743091135263.webp

(Sistemimde TPM 2.0 bulunuyor.)

1743091158092.webp

Genel Performans

Windows 11 Pro 24H2 build 26100.3476 sürümünü kullanıyorum. Daha öncesinde 3-4 kere daha Windows 11 kullandım yine bu cihazda. En son 15 Ocak 2025'te Windows 10 22H2'den format atarak geçtim. Eski paylaşımlarından belki bilen vardır, ben bir süre boyunca kesinlikle Windows 11 karşıtıydım ve optimizasyonunun hala daha kötü olduğunu ve Windows 10'a göre çok daha ağır kaldığını düşünüyordum. Farklı uygulamalardan neredeyse hiçbir tweak yapılmadı, yapılan bazı tweakler de Windows 10'da yaptıklarımla aynı. Bloatwareler konusunda da dokunmadım bile, stok haliyle gelen uygulamalar yerinde yüklü. 24H2 ile ilgili güncel düşüncelerimle birlikte performans olarak an itibariyle Windows 10 ile neredeyse bir farkı yok. Üstte bahsettiğim durumları da şu ana kadar yaşamadım. Tepkisellik olarak Windows 10 ile aynı. Güncel olaraktan 2021'den beri ilk çıkıtığından beri Windows 11'e yönelik benim de dahil olduğum bir önyargı vardı, bu önyargılar bir tık daha bende kırıldı en azından.

Açılış Hızı

Açılış hızı konusunda gelecek olursam gözle görülür bir performans artışı gözlemledim.

Oyun Performansı

Oyun performansına gelecek olursam, çok oyun oynayan birisi değilim amma velakin oynadığım birkaç işlemci yoğunluklu (HoI4, Cities Skylines vb.) oyunlarda neredeyse hiçbir performans farkı gözlemleyemedim. CS:GO gibi rekabetçi oyunlarda da bir tık daha Windows 11'in daha önde olduğunu söyleyebilirim.

Geriye Dönük Uyumluluk İle İlgili Yaşadığım Sorunlar

Geriye dönük uyumluluk olarak maalesef burada ben beğenmedim. Windows 10'da çalıştırabildiğim bazı uygulamaları Windows 11'de anlayamadığım şekilde çalıştıramadım. Üstelik bu VC redist, DirectX, .NET Framework, Silverlight gibi kütüphanelerin tamamı yüklü olmasına rağmen bu sorunu yaşadım. Belki ben kaynaklı bir durumdur veya çözümü de vardır hatta. Nostaljik Windows XP kuşağı bazı oyunları oynatamama / stabil çalıştıramama imkanınız var. GTA:SA üzerinde yaşadım keza.

Arayüz ve Arayüz Kaynaklı Yaşadığım Sorun

Arayüz olarak kesinlikle Windows 10'a göre çok daha rahat, en azından kanımca ama kişiden kişiye değişebilir güzellik algısı o yüzden üzerinde çok daha fazla durmayacağım. Ama arayüz konusunda arayüz kaynaklı sorunlar yaşamadım değil. Arayüz hatası, uykudan uyandırınca görev çubuğu simgelerinin yok olması, video oynatan tarayıcı sekmelerinde ekranın gidip gelmesi gibi sinir bozucu sorunlar yaşadım.

Diğer ve Final

1743091729177.webp

Eski sürümlerde yoktu diye hatırlıyorum ama 24H2 ile gelmiş olacak ki ses menüsüne "Ses düzeyi karıştırıcı" menüsü eklenmiş.

Benim kullanımımı en çok kolaylaştıran konu bu olsa gerek. Şahsi önerim sistem gereksinimlerindeki 4GB RAM yerine en düşük 8GB RAM olmalı ki daha akıcı bir şekilde kullanabilin. Kaynak tüketimi kısmına girmiyorum şahsen yıllarca gördüğüm en gereksiz şey olabilir. Windows , sahip olduğunuz kadar kaynak tüketiyor. Ağır bir iş yapacağınız zaman zaten kaynakları otomatik olarak boşaltıyor. Kaldı ki bu Windows Vista'dan beri böyle devam eden bir durum. Yüksek kaynak tüketimine olağanüstü durumlar harici çok takılmayın derim. Yaklaşık 3 ayda yaşadığım Windows 11 24H2 kullanıcı deneyimi bu kadardı. Sorunuz veya eksiğim varsa lütfen belirtin, teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Microsoft gidip de 1650 gibi bir karta özel optimizasyon yapmayacağına göre, bu hızlanma yaptığın temiz kurulum yüzündendir. Yeni kurulan her bilgisayar iyi hızda çalışır. Asıl olay, uzun vadede bunun bozulup bozulmayacağıdır. Bu tarz yorumları görüp her seferinde geçmiştim, ancak maalesef yemiyoruz. 9800X3D ve 4090 gibi son derece güçlü bir sistemde bile ara ara takılma ve arayüz çökmesi oluyorken, 10. nesil i5’in kusursuz çalıştığından da şüpheliyim. Kaldı ki, konuya 5600X ve RX 6700 ekran kartını kullanan birisi bile “Yakında Windows 10’a geçersin.” yorumunu yapmışken, o sistem ile bu mümkün bile değil.

Microsoft gidip de 1650 gibi bir karta özel optimizasyon yapmayacağına göre, bu hızlanma yaptığın temiz kurulum yüzündendir. Yeni kurulan her bilgisayar iyi hızda çalışır. Asıl olay, uzun vadede bunun bozulup bozulmayacağıdır. Bu tarz yorumları görüp her seferinde geçmiştim, ancak maalesef yemiyoruz. 9800X3D ve 4090 gibi son derece güçlü bir sistemde bile ara ara takılma ve arayüz çökmesi oluyorken, 10. nesil i5’in kusursuz çalıştığından da şüpheliyim. Kaldı ki, konuya 5600X ve RX 6700 ekran kartını kullanan birisi bile “Yakında Windows 10’a geçersin.” yorumunu yapmışken, o sistem ile bu mümkün bile değil.
Deneyimler sistemden sisteme değişebilir diye en başında belirtmiştim zaten hocam. 9800X3D + 4090 sistemdeki yaşadığınız sorunları eski sürümde ben yeni kurmama rağmen yaşamıştım. Kusursuz çalışmıyor zaten yaşadığım sorunları belirttim, günlük kullanımda Windows 10'a yakın bir deneyim yaşatıyor bende şu anlık. İleriki zamanlarda durum değişebilir, yeniden kürkçü dükkanımız olan Windows 10'a dönme ihtimalim de var.