Windows 11 kurulu SSD’de "secure erase" yapmak veri kaybı oluşturur mu?

Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Elimde Crucial P3 Plus 1 TB SSD var, şu anda boşta duruyor. Ona bir SSD kutusu sipariş ettim, yarın bir aksilik olmazsa takacağım. “Boşta durmasın, iş yapsın.” diye düşündüm.

Bu modelde DRAM bellek bulunmuyor, ancak yedekleme amaçlı kullanmak istiyorum. Sizce bu kullanım için uygun olur mu?

Bilgisayarımda iki adet M.2 SSD slotu bulunuyor ve ikisi de şu anda aktif şekilde kullanılıyor.
Kırmızı ile işaretlediğim bölgede bulunan SSD’de Windows 11 kurulu.
Bu SSD’yi çıkarıp, Crucial SSD modeline BIOS üzerinden Secure Erase işlemi yapmayı düşünüyorum. Çünkü içinde önceden kalan bazı veriler olabilir. Secure Erase işlemini bu SSD modelinde yapmak verimli olur mu sizce?

İşlemden sonra tekrar aynı yere Windows kurulu SSD’yi takacağım.
Bu işlemi yaparken Windows kurulu SSD’nin çıkarılması herhangi bir veri kaybına veya sistemsel soruna yol açar mı?
Diğer SSD, ekran kartının altında yer aldığı için ona erişmek biraz daha zor.

Ayrıca, kutuda kullanmak için daha önce kullanılmış bir SSD’yi seçerken dikkat etmem gereken farklı noktalar varsa, o önerileri de duymak isterim. Belki hiç daha basit yöntem vardır, bilemiyorum.

Son düzenleme:
Hayır, sadece işlem yaptığın SSD'deki verileri siler.

Sorun eğer başlıktaki gibi ise sorun olur ama çıkartıp taktığına yapıp tekrar eskini takacaksan hiçbir sorun olmaz. Yani çıkardığının başına bir sorun gelme şansı yok.

Teşekkür ediyorum hocam. Başımız dertten kurtulmuyor, riskli işler yapmak istemiyorum PC üzerinde artık.

@20424 hocam nasıl yapayım sence?

SSD'yi siz kullacaksınız sonuçta, erase işine hiç girmeyin kutu gelince sisteme takıp diskpart ile silin geçin, disk yönetiminden tekrar biçimlendirip harf atarsınız olur biter.

Sorun eğer başlıktaki gibi ise sorun olur ama çıkartıp taktığına yapıp tekrar eskini takacaksan hiçbir sorun olmaz. Yani çıkardığının başına bir sorun gelme şansı yok.

Konu başlığını moderatör arkadaşlar düzenlemiş, aslında demek istediğim konu içeriğinde olan.

SSD'yi siz kullacaksınız sonuçta, erase işine hiç girmeyin kutu gelince sisteme takıp diskpart ile silin geçin, disk yönetiminden tekrar biçimlendirip harf atarsınız olur biter.

Evet hocam sadece benim bilgisayarıma takılacak. Başka bilgisayara dahi takmayı düşünmüyorum. Daha önce Hiksemi marka 1-2 ürün almıştım, hoşuma gitmişti. Şu model nasıl sence? Bir tık pahalı gibi geldi sadece. Satın aldım yolda ürün.

@Eagles, gayet iyi, daha ucuz ve iş gören kutular var ama soğutucu özelliği yok, o konuda iyiymiş.

@Eagles, gayet iyi, daha ucuz ve iş gören kutular var ama soğutucu özelliği yok, o konuda iyiymiş.

Normalde PC'de çok ısınmıyordu bu SSD hocam. Dedim çok para harcamayayım. İş görsün yeter dedim, çok pahalı olanları gereksiz buldum. Yarın yapayım olmadı, sorun çıkarsan tekrar güncellerim buradan. Diskpart yöntemi ile devam edeyim yola ilk öncelik.

@20424

@Eagles, zaten kutunun ucuzuda 750TL çok fark yok, soğutucunun zararı olmaz, arkada 3.2 gen 2 portları var, kutuyu tam hızında kullanırsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…