Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Windows 11 Pro 23H2 64 Bit kullanıyorum. Pro sürümü genel olarak iyi olsa da bazı konularda bazı kısıtlamalara sahip. Mesela Pro sürümünde Telemetry tamamen kapatılamıyor. Kurulum esnasında varsayılan olarak internet bağlantısı şartı var. Ayrıca Pro sürümünde bir özellik güncellemesi sadece 24 ay destek alıyor.

Daha yüksek bir sürüm olan Enterprise ise bazı ek özelliklere sahip. Telemetry'i tamamen kapatmak mümkün (grup ilkesi ayarı ile), kurulum doğrudan internetsiz yapılabiliyor ve Enterprise sürümünde bir özellik güncellemesi tam 36 ay destek alıyor.

Sizce Windows 11 Pro mu kullanılmalı, Enterprise mı?

Enterprise çok da gerekli değil. Genelde işletmeler alıyor. Elbette bunu KMS olayı da etkiliyor (KMSpico falan değil).
KMS aktivasyon desteği Pro'da da var. Fakat Enterprise sürümünü genelde büyük şirketler toplu abonelik tabanlı alım ile alıyorlar. Enterprise sürümünde MDM özellikleri ve Credential Guard gibi özellikler de mevcut.

Peki sırf bu telemetriyi kapatabilme özelliği için Enterprise'a geçilir mi?

Aslında internet bağlantısını aşmak mümkün.

Aslında internet bağlantısını aşmak mümkün.
Onu biliyorum ama Enterprise sürümünde buna da gerek yok. Direkt olarak "İnternet bağlantım yok" seçeneği kurulumda çıkıyor.

Performans konusunda Windows 11'in her sürümü sakat bence hocam. En iyisi Windows 10 kullanmak bu aralar.
Telemetri konusunda da hangi birini kapatacasın ki. Her eylemin, dinleniyor zaten. Ya güçlü bir firewall kullanman gerek ya VPN kullanman ya da internet kullanmaman gerekir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Performans konusunda Windows 11'in her sürümü sakat bence hocam. En iyisi Windows 10 kullanmak bu aralar.
Telemetri konusunda da hangi birini kapatacaksın ki. Her eylemin, dinleniyor zaten. Ya güçlü bir firewall kullanman gerek ya VPN kullanman ya da internet kullanmaman gerekir.
24H2 ile epey performans iyileştirmesi gelecek gibi duruyor. 24H2'nin Beta Channel yapısının gelmesini bekliyorum.
Windows'un telemetrisinin daha düşük olması kaynak kullanımlarının da daha düşük olması demek. O yüzden Enterprise sürümünün bu avantajı var.

Ek olarak Enterprise sürümünde Pro'da olan bloatware'ler yok. Sanal makineye yaptığım Enterprise kurulumlarında Başlat menüsü her zaman tertemiz. Pro'da ise onlarca uygulama kısayolu var.

24H2 ile epey performans iyileştirmesi gelecek gibi duruyor. 24H2'nin Beta Channel yapısının gelmesini bekliyorum.
Windows'un telemetrisinin daha düşük olması kaynak kullanımlarının da daha düşük olması demek. O yüzden Enterprise sürümünün bu avantajı var.

Ek olarak Enterprise sürümünde Pro'da olan bloatware'ler yok. Sanal makineye yaptığım Enterprise kurulumlarında Başlat menüsü her zaman tertemiz. Pro'da ise onlarca uygulama kısayolu var.
Keyfin bilir.

Son düzenleme: