Eymen Erdoğan
Uzman
Merhaba arkadaşlar,
Lenovo IdeaPad gaming 3 (i7-12700H, 16 GB RAM, RTX 3060) cihazımda Windows 11 kullanıyorum. CS2 ve ağır yük altındaki oyunlarda anlık takılmalar (stuttering/drop) yaşadığım için sanal belleği (pagefile) manuel olarak 8192 MB - 16384 MB seviyesine sabitlemek istiyorum. Ancak Windows sanal bellek dosyasını diske yazmıyor ve ayar bir türlü devreye girmiyor.
Mevcut durum ve belirtiler:
Daha önce bu şekilde sanal belleğin diske yazılmama/oluşmama sorununu yaşayıp çözen var mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Lenovo IdeaPad gaming 3 (i7-12700H, 16 GB RAM, RTX 3060) cihazımda Windows 11 kullanıyorum. CS2 ve ağır yük altındaki oyunlarda anlık takılmalar (stuttering/drop) yaşadığım için sanal belleği (pagefile) manuel olarak 8192 MB - 16384 MB seviyesine sabitlemek istiyorum. Ancak Windows sanal bellek dosyasını diske yazmıyor ve ayar bir türlü devreye girmiyor.
Mevcut durum ve belirtiler:
- GUI (gelişmiş sistem ayarları > performans > sanal bellek) ekranında ayarı yapıp kaydetsem bile C: Sürücüsü yanında "0 MB" görünmeye devam ediyor.
- Görev Yöneticisi > performans > bellek altındaki "tamamlanan" (committed) sınırı 15,7 GB seviyesinde çakılı kalıyor (RAM + pagefile toplamı olan ~24 GB seviyesine yükselmiyor).
- Get-cimınstance WIN32_PAGefilesetting komutunda c:\pagefile.sys 8192 16384 kaydı başarıyla görünmesine ve registry üzerinde pagingfiles anahtarına doğru değer yazılmasına rağmen işletim sistemi diske pagefile.sys dosyasını oluşturmuyor.
- Windows GUI üzerinden manuel boyut atayıp yeniden başlatma.
- Güvenli mod (safe mode) üzerinden yönetici izinleriyle yapılandırma.
- CMD ve PowerShell (cım / WMI) komutlarıyla kayıt defteri ve sanal bellek girdilerini sıfırlayıp yeniden oluşturma.
- Diskteki gizli/korumalı eski pagefile.sys ve swapfile.sys dosyalarını attrib ve del komutlarıyla temizleme.
Daha önce bu şekilde sanal belleğin diske yazılmama/oluşmama sorununu yaşayıp çözen var mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum.