Merhaba arkadaşlar,

Lenovo IdeaPad gaming 3 (i7-12700H, 16 GB RAM, RTX 3060) cihazımda Windows 11 kullanıyorum. CS2 ve ağır yük altındaki oyunlarda anlık takılmalar (stuttering/drop) yaşadığım için sanal belleği (pagefile) manuel olarak 8192 MB - 16384 MB seviyesine sabitlemek istiyorum. Ancak Windows sanal bellek dosyasını diske yazmıyor ve ayar bir türlü devreye girmiyor.

Mevcut durum ve belirtiler:
  • GUI (gelişmiş sistem ayarları > performans > sanal bellek) ekranında ayarı yapıp kaydetsem bile C: Sürücüsü yanında "0 MB" görünmeye devam ediyor.
  • Görev Yöneticisi > performans > bellek altındaki "tamamlanan" (committed) sınırı 15,7 GB seviyesinde çakılı kalıyor (RAM + pagefile toplamı olan ~24 GB seviyesine yükselmiyor).
  • Get-cimınstance WIN32_PAGefilesetting komutunda c:\pagefile.sys 8192 16384 kaydı başarıyla görünmesine ve registry üzerinde pagingfiles anahtarına doğru değer yazılmasına rağmen işletim sistemi diske pagefile.sys dosyasını oluşturmuyor.
Şu ana kadar denediğim adımlar:
  • Windows GUI üzerinden manuel boyut atayıp yeniden başlatma.
  • Güvenli mod (safe mode) üzerinden yönetici izinleriyle yapılandırma.
  • CMD ve PowerShell (cım / WMI) komutlarıyla kayıt defteri ve sanal bellek girdilerini sıfırlayıp yeniden oluşturma.
  • Diskteki gizli/korumalı eski pagefile.sys ve swapfile.sys dosyalarını attrib ve del komutlarıyla temizleme.
Sistemde üçüncü taraf bir antivirüs (McAfee) veya dosya sistemi koruması mı pagefile.sys dosyasının diske yazılmasına engel oluyor, yoksa Windows 11'in bilinen bir servis kilitlenmesi durumu mu çözemedim.
Daha önce bu şekilde sanal belleğin diske yazılmama/oluşmama sorununu yaşayıp çözen var mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum.