Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Her yaptığım Windows 11 kurulumunda mutlaka ilk olarak Device Guard'ı, tüm VBS (Virtualization-Based Security) özelliklerini ve bellek bütünlüğünü devre dışı bırakırım.

Fakat son zamanlarda bazı oyunlar spesifik olarak bellek bütünlüğü özelliğinin açık olmasını zorunlu kılmaya başladı (örneğin, Valorant). Hatta Valorant'ın destek belgelerinde bile bellek bütünlüğünün açılması gerektiği söylenmiş:

Bu gibi durumlardan dolayı bellek bütünlüğünü açıp deneyesim var. Fakat bellek bütünlüğü özelliği VMware'de sorun yaratır mı bilmiyorum.

Sizce Windows 11'de bellek bütünlüğü açılmalı mı?

Ayrıca bellek bütünlüğü kapalı iken Valorant oynayabiliyorum. Sorun çıkarmıyor.
Gerçekten mi? Riot resmi belgelerinde HVCI'ın (bellek bütünlüğü) zorunlu olduğunu belirtmiş. Üstelik birçok kullanıcı bu özellik kapalıyken şu hatayı alıyormuş:

1771277604692.webp

Konuyla alakasız ama araştırdım da bellek bütünlüğünü kapatmanın FPS artışı falan sağladığı söyleniyor. Kapatmalı mıyım bende?

Açmanızı önermiyorum. Linux sanal makinelerinde bazen soruna neden oluyor. Ayrıca bellek bütünlüğü kapalı iken Valorant oynayabiliyorum. Sorun çıkarmıyor.
Linux sanal makinesi neredeyse kullanmıyorum diyebilirim. Sadece Ubuntu 26.04 LTS sanal makinesi mevcut. Onun dışındaki tüm sanal makinelerim Windows.

Bu arada sizde VMware'in hangi sürümü var? 25H2'ye geçtiniz mi yoksa 17.x mi kullanıyorsunuz?

Gerçekten mi? Riot resmi belgelerinde HVCI'ın (bellek bütünlüğü) zorunlu olduğunu belirtmiş. Üstelik birçok kullanıcı bu özellik kapalıyken şu hatayı alıyormuş:

Eki Görüntüle 227710
Güncelleme ile yeni saçmalık mı getirdiler acaba? Bir araştırayım. Çok saçma...

Linux sanal makinesi neredeyse kullanmıyorum diyebilirim. Sadece Ubuntu 26.04 LTS sanal makinesi mevcut. Onun dışındaki tüm sanal makinelerim Windows.

Bu arada sizde VMware'in hangi sürümü var? 25H2'ye geçtiniz mi yoksa 17.x mi kullanıyorsunuz?
Broadcom'dan güncel 25H2 sürümüne geçtim.

Konuyla alakasız ama araştırdım da bellek bütünlüğünü kapatmanın FPS artışı falan sağladığı söyleniyor. Kapatmalı mıyım bende?
Eğer işlemciniz güncel bir işlemci ise o zaman CPU bound oyunlarda maksimum %5 civarında bir performans artışı yaşayabilirsiniz. Size kalmış.

Fakat Intel 6. nesil veya AMD Zen+ veya öncesi bir işlemci kullanıyorsanız bu özelliği kapatmak %15'e varan performans artışları getirecektir.

R5 5600 sistemde mecbur açık tutuyorum kapalı olunca bazen lobide bazen oyun içinde atıyor.

Vanguard ve Faceit bazı hesaplara zorunlu olarak bellek bütünlüğünü açık tutturuyor. Easy Anti Cheat kullanan oyunlarda bellek bütünlüğünü açık tutmasını zorunlu kılmasa da Bellek Bütünlüğünü kapattığın zaman Easy Anti Cheat kullanan oyunlarda performans düşüşü yaşayabiliyorsun.