Leviodas

Yetkin
Güncel olarak Windows 11 kullanıyorum. Sadece Google ve Discord açıkken bile 10 GB RAM kullanıyor. Tiny 11 veya başka bir hafifletilmiş Windows sürümüne geçsem, bunun bana artıları ve eksileri neler olur sizce?

Ryzen 5 7600.
RX 7700 XT.
1x16 GB 6000 MHz RAM.

Güncel olarak Windows 11 kullanıyorum. Sadece Google ve Discord açıkken bile 10 GB RAM kullanıyor. Tiny 11 veya başka bir hafifletilmiş Windows sürümüne geçsem, bunun bana artıları ve eksileri neler olur sizce?

Ryzen 5 7600.
RX 7700 XT.
1x16 GB 6000 MHz RAM.

RAM kullanımın aşırı düşer. Sistemin rahatlar. Fakat oyun oynuyorsan daha fazla hata alırsın diye düşünüyorum. Hem LTSC sürümlerde Microsotf Edge bile yok.

RAM kullanımı dediğimiz şey artık kendi kendini optimize eden bir şey. Siz Windows'a 64 GB RAM de taksanız sistem boştayken gider 20 GB kullanır, yetmemeye başladığında da kendini optimize ederek size daha fazla alan açar. RAM kullanımı için bunu yapacaksanız bir mantığı yok. Gizlilik için yapmayı düşünüyorsanız bu da mantıksız. Basit birkaç adımdan sonra zaten tüm bunları siz de yapabiliyorsunuz. CTT Winutil, O&O Appbuster ve ShutUp10++ ile basit bir debloat yapıp gereksiz uygulamalardan ve Windows'un telemetrilerinden kurtulabiliyorsunuz. İlgili yazılımlar:

Ryzen 5 7600.
RX 7700 XT.
1x16 GB 6000 MHz RAM.

Ben Ghost Spectre Windows 10 kullanıyorum, kendimce ekstra özelleştirdim. Normal Windows istesem de kullanamam çünkü buna alıştıktan sonra dönemiyorsun, 4 yıldır Custom ISO kullanıyorum ve bilgisayardan anlayan birisi olarak bir sürü sorunla uğraştım, eğer Profesyonel Windows kullanıcısı değilsen, yani karşına çıkacak sorunları aşacak tecrüben yoksa, en ufak sorunda bile format atmak zorunda kalırsın ve bu çok can sıkıyor. Oyunlarda hata almazsın C++ pack ve DirectX kurulumu yaparsan sorun olmuyor, oyunlar çoğunlukla onlara bağlı çünkü. Aşağıdaki görselde mesajı yazarken arkaplanda işlem gücünü attım PC konsoldan daha hafif.

1773597762137.webp

RAM kullanımı için bunu yapacaksanız bir mantığı yok.

O zaman hiç değiştirmeme gerek yok.

ben Ghost Spectre Windows 10 kullanıyorum, kendimce ekstra özelleştirdim. Normal Windows istesem de kullanamam çünkü buna alıştıktan sonra dönemiyorsun, 4 yıldır Custom ISO kullanıyorum ve bilgisayardan anlayan birisi olarak bir sürü sorunla uğraştım, eğer profesyonel Windows kullanıcısı değilsen, yani karşına çıkacak sorunları aşacak tecrüben yoksa, en ufak sorunda bile format atmak zorunda kalırsın ve bu çok can sıkıyor.

Hocam uğraşmayı severim fakat bir yerden sonra bıkkınlık gelir. O yüzden hiç bulaşmıyorum teşekkür ederim.

Custom ISO yerine LTSC sürümler daha iş görür gibi. Sizin sisteme 11 IoT Enterprice LTSC iyi gider. (Bende bir ara düşünüyorum da Riot uygulamalarında hata yer miyim diye düşünüyorum)