Makaleler
19
Yer
Rusya, St.Petersburg
Forumda altına açıklama bile yazılmamış işletim sistemi. Bunu niye sevmiyorlar gram anlamıyorum. Bence XP'den sonra (hatta XP'den iyi bile olabilir) en stabil ve en performanslı işletim sistemi. İnanılmaz gercekten inanılmaz. Ne zaman bilgisayarımda bir problem çıksa 8.1'i kuruyorum tak geçiyor, ve bu zamana kadar tüm Windows işletim sistemlerini gerçek donanımlarda denedim. (Windows 98 ve altı harici) gerçekten bundan performanslı stabil bir işletim sistemi kendimce yok. Yok böyle kötü şöyle kötü diyenlerin 8.1'i kullandığını bile düşünmüyorum. Hatta eski sistemlere zaafınız varsa ve 8.1 denemediyseniz sizi de denemeye davet ediyorum.

(Forum yönetiminden de en azından bir açıklama koymalarını rica ediyorum.)

Ekran Alıntısı.webp

Sana bayılıyorum ya...

Açıkçası ben çok severek kullanıyordum. Güncel kalmak adına Windows 11'e geçeli uzun zaman oldu ama geçtiğimden beridir hiç memnun değilim, stabil değil, hantal hissettiriyor. Windows 10 bile 11'den daha iyiydi.

Çünkü kare kare tasarlanmış çirkin bir arayüzü vardı. Dokunmatiğe geçiş için. Bir de mobil tarafta çok kötü bir çıkış yaptılar, 1 GB RAM'li cihazlarda olumsuz bir algı yarattı. Windows 7 gibi efsane bir sistemden sonra geldi.

Bence bütün Windows'lar güzel, insanlar nasıl sorun yaşıyor? Tek Vista dandikti, o da sürekli her şeye onay istemesinden dolayı.
95, 98, XP, 7 ve 11 en sorunsuzları. 8'de arada sebepsiz çökme oluyordu. 4-5 kere başıma geldi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 11'den güzel gözüken bir Windows. Gerçekten çok seviyordum ama millet çamur atıyordu, her zaman kendimi cahil hissediyordum. Hep en yüksek performansı alıyorum, 7, Vista gibi sistemleri test ettim ama en iyisi 8.1'di. Meğerse öyle değilmiş ve bunu çok sonradan öğrendim ve onu öğrendiğimde iş işten geçmişti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Microsoft'un başlat menüsüne olan tam ekran ve metro merakı yüzünden aslında kaliteli olan ancak nefret kazanan bir sürüm.

Başlat menüsü düzenini tamamen değiştirip Windows 7 benzeri yapsalar idi o zaman muazzam olacaktı.

Yoksa gayet stabil ve güzel bir işletim sistemi idi.

Windows XP’den iyi demek bence biraz ağır olur. Çünkü XP, özellikle düşük seviye donanım erişimi ve legacy API tarafında başka bir seviyedeydi. DirectDraw, DirectSound ve DWM’siz yapı sayesinde donanımla çok daha native çalışan son büyük Windows sürümüydü diyebiliriz. Özellikle 2D GDI performansı konusunda bugün bile inanılmaz hızlı hissettiriyor. Pencere çizimleri, klasik arayüz tepkisi ve düşük overhead hâlâ çok iyi.

Tabii XP’nin çıktığı dönem SSD yaygın değildi. Bu yüzden AHCI, TRIM, modern depolama optimizasyonları gibi konularda doğal olarak geride kalıyordu. Windows 7 ise zamanla aldığı güncellemelerle SSD desteği, scheduler iyileştirmeleri ve modern donanım uyumluluğu tarafında baya güçlendi.

Bence Windows 7’nin en büyük avantajlarından biri de DWM kompozitörünün kapatılabildiği son Windows olmasıydı. Özellikle eski oyunlar, düşük input lag isteyen kullanıcılar ve klasik masaüstü hissini sevenler için bu çok önemliydi. Ayrıca uygulama ve sürücü desteği konusunda da yıllarca inanılmaz güçlü kaldı. Hatta bugün bile RTX 3000 serisi kartları Windows 7’de çalıştıran insanlar var. Windows 8/8.1 tarafında ise sürücü konusunda bazen daha fazla problem yaşanabiliyor.

Windows 8.1’in avantajı ise daha modern kernel yapısıydı. Daha hafif scheduler, daha hızlı açılış, SSD ve UEFI sistemlerle daha iyi uyum, daha düşük RAM kullanımı gibi konularda güçlüydü. Özellikle modern SSD’li sistemlerde çok akıcı hissettiriyordu. Ama çoğu kullanıcı Metro arayüzünü benimsemediği için sistemin teknik tarafı biraz gölgede kaldı.

Ayrıca eski donanımlarda da çoğu zaman Windows 7 daha iyi hissettiriyordu. Özellikle Core 2 Duo dönemi, eski HDD’li makineler ve legacy sürücü kullanan sistemlerde Windows 7’nin optimizasyonu çok iyiydi.