Sizi Linux dünyasına davet ediyorum. Linux Mint ile başlamayın. Başlayacaksanız da Cinnamon ortamıyla değil.Chrome'dan şarkı dinlerken oyun oynayayım dedim, oyunu açmaya çalıştığım anda Chrome dondu, arayüzler saydamlaştı, gitti geldi ve en sonunda komple sistem dondu. Kapatıp açtığımda sürekli kurtarma menüsüne geliyordu. Acaba dedim ki SSD mi bozuldu? Diskpart'tan harflere baktığımda ne göreyim; bütün harfler silinmiş, 10-15 civarı anlamsız volume oluşmuş. Harfleri atayarak kolayca düzelttim ama yine de işe yaramadı. Boot dosyalarından şüphelendim, BCD ile düzelttim ve sorunum çözüldü. Durduk yere bir işletim sisteminin nasıl oluyor da boot dosyaları bozulabiliyor ki? Geçenlerde telefona Windows yüklemek için depolama gibi gösterdiğimde ve USB 3 kablosu ile bağladığımda görmüyordu, BIOS'ta bile gözüküyordu ama üstün zekalı Windows görmüyordu. USB 2 kablom olmadığı için MacBook'tan işime devam etmiştim. Windows 10'da olan saçma sapan sorunlar yüzünden 3-4 yıldır 11 kullanıyorum, buradaki sorunlar daha da saçma. Anlatmak istediğim milyon sorun var ama o kadar sorunla karşılaşıyorum ki eskilerini unutuyorum...
Detaylar
Kim cevapladı?Arlecchino
Başarılı
Bcd dosyaları durduk yere kendi kendine bozulmaz, diskin okuma/yazma sırasında cortladığı için Windows donanım seviyesinde neye uğradığını şaşırıp mecburen çöküyor.
Suçu hemen işletim sistemine atıp MacBook övmek işin en kolay tarafı zira Mac'te donanım müdahalelerine veya esnekliklerine izin verilmediği için sistemin bu kadar saçmalamasına fırsat bile kalmıyor. USB 3 muhabbetine gelince de, anakartındaki kontrolcüler veya chipset sürücüleri yüzünden cihazın tanınmaması gayet olağan bir durum.
Evet bana kalırsa da Windows kötü bir işletim sistemi ama burada suç tamamen senin donanımında.
15 tane volume bu yüzden mi oluşuyor hepsine de bu yüzden mi harf atıyor saygıdeğer hocam? Anakartımdaki kontrolcü sorunlu olsa BIOS'da gözükmez...
EFI Shell
Yetkin
Kötü ama el mahkum. Wine ile çoğu şey yapılamıyor çünkü daha çoğu şeyi çeviremiyor. Daha HDR, VRR gibi şeylerin desktop environment'lara yeni eklenmesi de (daha doğrusu Wayland'in çok geç çıkması) ayrı bir rezillik. Maalesef Linux distroları çok geri böyle günlük işler ve özelliklerde.
Arlecchino
Başarılı
Kötü ama el mahkum. Wine ile çoğu şey yapılamıyor çünkü daha çoğu şeyi çeviremiyor. Daha HDR, VRR gibi şeylerin desktop environment'lara yeni eklenmesi de (daha doğrusu Wayland'in çok geç çıkması) ayrı bir rezillik. Maalesef Linux distroları çok geri böyle günlük işler ve özelliklerde.
Bu yüzden Windows kullanıyorum. Ne kadar berbat olsa da alternatifi yok gibi. En azından benim için.
EFI Shell
Yetkin
Dual boot ile harika ama. En mantıklı yol bu. 10 sene sonra anca Windows'daki her şey uygun hale gelir bu Linux distrolarında gibi gözüküyor.Bu yüzden Windows kullanıyorum. Ne kadar berbat olsa da alternatifi yok gibi. En azından benim için.
yusufumm07
Üstün
Donmanın bir sürü sebebi olabilir. Sadece işletim sistemini suçlamak yanlış.
Son düzenleyen: Moderatör:
Arlecchino
Başarılı
Donmanın bir sürü sebebi olabilir. Sadece işletim istemini suçlamak yanlış.
Sebebini ve çözümünü anlatmışım zaten sorun donması değil.
infazcı03
Uzman
Windows bende travma yaratan işletim sistemi, MacOS daha iyi.
Arlecchino
Başarılı
Windows bende travma yaratan işletim sistemi, macOS daha iyi.
MacOS'un da çok sorunları var özellikle harici takılan cihazlarla. Ekran olur SSD olur veya USB hub olur. Anlatmak istediğimi arkadaşlar anlamamış maalesef okuyup ezbere girişmişler.
EFI Shell
Yetkin
Sorundan ziyade eksik ve kısıtlama sorunu var Apple'ın tüm ürünlerinde. Dikey entegrasyonu, müşteriye zorla dayatarak gelir kaynağına dönüştürmüş durumdalar. Ayrıca güvenlik bahanesiyle ya da başka sebeplerle bazı enteresan işler yapıyorlar (IEEE 1394 desteğini kaldırmak gibi).MacOS'un da çok sorunları var özellikle harici takılan cihazlarla. Ekran olur SSD olur veya USB hub olur. Anlatmak istediğimi arkadaşlar anlamamış maalesef okuyup ezbere girişmişler.