Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

CGS

Becerikli
Öncelikle bu konuyla alakalı halihazırda bir konum zaten var. Ama kafa karışıklığını önlemek adına yeni bir konu oluşturuyorum.

Sistemim:
  • İşlemci: Intel i5 10400
  • Ekran kartı: MSI GTX 1660 Super Ventus OC
  • RAM: 2x8 Ballistix 3200 MHz
  • Anakart: MSI B460M Pro
  • SSD: Crucial CT240BX500SSD1 BX500 240 GB
  • NVMe M.2 SSD: Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2, 1 TB SSD
  • HDD: Seagate Barracuda ST2000DM008 2TB
Bilgisayar'ı açma tuşuna bastığım zaman bilgisayarım çok yavaş açılıyor. 40 saniyede açılması gayet normal demeyin çünkü eskiden sistem jet hızında, tuşa bastığım gibi saniyesinde açılırdı. Şimdi ise ne yaptığımı bile bilmiyorum ama sistemimin açılması bayağı bir yavaşladı.

Diğer HDD ve SSD disklerim boş, Windows şu anda NVMe M.2 SSD'ye kurulu ama sistemi boot ederken M.2 SSD seçili değil. Windows Boot Manager seçili durumda. Fotoğraf paylaşıyorum.

Windows boot manager.webp

Boot option.webp

Benim istediğim durum, ilk fotoğrafta gözüken Windows Boot Manager kısmı yerine, M.2 NVMe SSD'mi seçmek. İkinci fotoğrafta gözüken UEFI Hard disk yerine de yine M.2 NVMe SSD'mi seçmek. Ama her ikisinde de Windows Boot Manager yazıyor. Eskiden sıkıntı olmayan zamanlarda ise Windows Boot Manager yerinde M.2 NVMe SSD'nin ismi gözükürdü Samsung 970 EVO Plus SSD diye ama şu an sadece Windows Boot Manager olarak gözüküyor.

Şimdi iki adet fotoğraf daha paylaşıyorum. Diğer disklerimde başka bir boot kalıntısı kalmadı. M.2 NVMe SSD'yi de teste soktum, bad sector yok ve okuma yazma hızıda gayet normal.

BOOT.webp

M2 SSD TEST.webp

Aynı sorunu yaşayan bir arkadaş sorunu; tüm diskleri çıkartıp CSM modunun kapalı olduğunu gördüğünü ve CSM modunu tekrar açtıktan sonra sorunun ortadan kalktığını söylemişti. Şimdi diğer iki diskimi çıkartıp CSM modunu açayım diyeceğim. Fakat bende sadece BIOS mod olarak UEFI'ya da CSM seçeneği çıkıyor. Windows'u M.2 NVMe SSD üzerinden boot edebilmek için bu durumda ne yapmalıyım? End of Life :) @Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
...kafa karışıklığını önlemek adına...
Aynen kanka. Eminim öyledir...

Bilgisayar'ı açma tuşuna bastığım zaman bilgisayarım çok yavaş açılıyor. 40 saniyede açılması gayet normal demeyin çünkü eskiden sistem jet hızında, tuşa bastığım gibi saniyesinde açılırdı. Şimdi ise ne yaptığımı bile bilmiyorum ama sistemimin açılması bayağı bir yavaşladı.
BIOS sürümleri arasında fark olabilir, disk sayısı fark yaratabilir, takılı aygıtlar etkileyebilir. vs. vs

Hmm, fotolar gelmiş. Dünyanın sonu.
Fark etmez. HDD dediğimiz aygıtın bir spin-up denilen 7200 devire çıkma süresi vardır ve bu da açılışı yavaşlatabilir.
Windows şu anda NVMe M.2 SSD'ye kurulu ama sistemi boot ederken M.2 SSD seçili değil.
He öyle mi olmuş kanka. Ya güzel kardeşim sana diğer konunda bunun bir önemi yok dedik...
Benim istediğim durum, ilk fotoğrafta gözüken Windows Boot Manager kısmı yerine, M.2 NVMe SSD'mi seçmek.
Windows Boot Manager zaten SSD içinde. SSD'yi sök ve kendin gör bakalım sistem açılacak mı? 🤡

Eskiden sıkıntı olmayan zamanlarda ise Windows Boot Manager yerinde M.2 NVMe SSD'nin ismi gözükürdü Samsung 970 EVO Plus SSD diye ama şu an sadece Windows Boot Manager olarak gözüküyor.
Alt-Tab sıkıntısı ile bu ikisi arasında hiçbir fark yok! Muhtemelen boot ile de fark yok. Orada SSD modeli yazsın ya da yazmasın, fark etmez. UEFI Windows'u M.2'ye kurduysan ve EFI bölümü de M.2 SSD'de ise Windows Boot Manager = M.2'deki EFI Bölümü!

Aynı sorunu yaşayan bir arkadaş sorunu; tüm diskleri çıkartıp CSM modunun kapalı olduğunu gördüğünü ve CSM modunu tekrar açtıktan sonra sorunun ortadan kalktığını söylemişti. Şimdi diğer iki diskimi çıkartıp CSM modunu açayım diyeceğim. Fakat bende sadece BIOS mod olarak UEFI'ya da CSM seçeneği çıkıyor. Windows'u M.2 NVMe SSD üzerinden boot edebilmek için bu durumda ne yapmalıyım? End of Life :)

Burada yine çok saçmaladığın için madde madde yazacağım:
  • Diğer diskleri çıkarmadan da CSM modunu açıp deneyebilirsin. Belki sorun bile çözülebilir (sanmıyorum). Emin değilim.
  • BIOS'unda iki seçenek olmalı, en fazla üç: UEFI, UEFI with CSM, CSM only. Şimdi gel sene tekrar baştan hepsini açıklayam gurban:
    • UEFI: Ekran kartın dahil UEFI destekleyecek ve Windows da GPT bir diske kurulacak. En hızlı açılan yöntem budur.
    • UEFI with CSM: Sistem hem UEFI (GPT) hem de Legacy BIOS (MBR) disklerden boot edebilir. Açabilirsin.
    • CSM Only: (Eğer böyle bir mod varsa) UEFI modu tamamen kapanmır ve sistem sadece Legacy BIOS moduna geçer. Bu durumda sistem sadece MBR disklerden boot edebilir. Sizin Windows UEFI kurulduğu için açılmaz.
Şimdi yine duvara yazacağım ama yine de yazayım. Öldükten sonra arkmadan kötü konuşmasınlar. Güzel bir Legacy bırakalım. Bak bu kelime oyununu da herkese yapmam. Anlamadın ama neyse, anlayan çıkar.

Şimdi boot kısmında M.2 SSD'nnin görmek istiyorsan (tamamen boş bir iş!) o SSD'ye MBR kurulum yapman lazım. Ama bil bakalım ne yok? M.2 SSD'ler Legacy BIOS kurulumda format ekranında gözükmezler. Ancak ve ancak BIOS'unda söz konusu SSD modeli için Option ROM varsa olabilir ama o BIOS'ta yok. Bu saçma sapan düşüncen için BIOS'a 970 EVO Plu Option ROM'u ekleme fikrin varsa kolay gelsin derim sadece.

Windows'u M.2 NVMe SSD üzerinden boot edebilmek için bu durumda ne yapmalıyım? End of Life :)
Windows'u zaten M.2 NVMe SSD üzerinden boot ediyorsun. End of conversation 🤡

O kadar saçmaladın ki, senin yüzünden aklımdaki önerileri unuttum.
  • Önce o aptal sabit diski sök.
  • Sonra da BIOS sıfırlamayı dene.
  • Bunlar da olmazsa, sırf egonu tatmin etmek için, anakart destekliyorsa eski BIOS sürümlerine dön.
Hobilerin arasında boşa kürek çekmek varsa buyur.
Aynen kanka. Eminim öyledir...

BIOS sürümleri arasında fark olabilir, disk sayısı fark yaratabilir, takılı aygıtlar etkileyebilir. vs. vs

Hmm, fotolar gelmiş. Dünyanın sonu.

Fark etmez. HDD dediğimiz aygıtın bir spin-up denilen 7200 devire çıkma süresi vardır ve bu da açılışı yavaşlatabilir.

He öyle mi olmuş kanka. Ya güzel kardeşim sana diğer konunda bunun bir önemi yok dedik...

Windows Boot Manager zaten SSD içinde. SSD'yi sök ve kendin gör bakalım sistem açılacak mı? 🤡

Alt-Tab sıkıntısı ile bu ikisi arasında hiçbir fark yok! Muhtemelen boot ile de fark yok. Orada SSD modeli yazsın ya da yazmasın, fark etmez. UEFI Windows'u M.2'ye kurduysan ve EFI bölümü de M.2 SSD'de ise Windows Boot Manager = M.2'deki EFI Bölümü!

Burada yine çok saçmaladığın için madde madde yazacağım:
  • Diğer diskleri çıkarmadan da CSM modunu açıp deneyebilirsin. Belki sorun bile çözülebilir (sanmıyorum). Emin değilim.
  • BIOS'unda iki seçenek olmalı, en fazla üç: UEFI, UEFI with CSM, CSM only. Şimdi gel sene tekrar baştan hepsini açıklayam gurban:
    • UEFI: Ekran kartın dahil UEFI destekleyecek ve Windows da GPT bir diske kurulacak. En hızlı açılan yöntem budur.
    • UEFI with CSM: Sistem hem UEFI (GPT) hem de Legacy BIOS (MBR) disklerden boot edebilir. Açabilirsin.
    • CSM Only: (Eğer böyle bir mod varsa) UEFI modu tamamen kapanmır ve sistem sadece Legacy BIOS moduna geçer. Bu durumda sistem sadece MBR disklerden boot edebilir. Sizin Windows UEFI kurulduğu için açılmaz.
Şimdi yine duvara yazacağım ama yine de yazayım. Öldükten sonra arkmadan kötü konuşmasınlar. Güzel bir Legacy bırakalım. Bak bu kelime oyununu da herkese yapmam. Anlamadın ama neyse, anlayan çıkar.

Şimdi boot kısmında M.2 SSD'nnin görmek istiyorsan (tamamen boş bir iş!) o SSD'ye MBR kurulum yapman lazım. Ama bil bakalım ne yok? M.2 SSD'ler Legacy BIOS kurulumda format ekranında gözükmezler. Ancak ve ancak BIOS'unda söz konusu SSD modeli için Option ROM varsa olabilir ama o BIOS'ta yok. Bu saçma sapan düşüncen için BIOS'a 970 EVO Plu Option ROM'u ekleme fikrin varsa kolay gelsin derim sadece.

Windows'u zaten M.2 NVMe SSD üzerinden boot ediyorsun. End of conversation 🤡

O kadar saçmaladın ki, senin yüzünden aklımdaki önerileri unuttum.
  • Önce o aptal sabit diski sök.
  • Sonra da BIOS sıfırlamayı dene.
  • Bunlar da olmazsa, sırf egonu tatmin etmek için, anakart destekliyorsa eski BIOS sürümlerine dön.
Hobilerin arasında boşa kürek çekmek varsa buyur.
Adamı niye delirtiyorsunuz yahu? Recep Bey biraz gerilmiş...

İyi bari sana güveniyorum, sen öyle diyorsan öyledir. SSD üzerinden zaten boot ediyormuşum haberim yokmuş. Konuyu çözümlendi olarak işaretleyebilirsin ama alt tab hız sorunum benim önem teşkil ediyor. O yüzden diğer konudan o sorunu çözmek için devam edelim. Gerçekten alt tab atarken ölmekten sıkıldım. Ölüşümü felan duyuyorum çok can sıkıcı @Recep Baltaş

@598, Zaten fast boot şu anda enabled durumda ama Msi fast boot = disabled.
MSI Fast Boot'u açmayı deneyebilirsin ek olarak. Lakin klavye fare gibi dış donanımların çalışmayacağını düşünüyorum, en azından bende öyle. Hızlı açıyor ayrı mesele.

10. nesil i5 kullanıyorsun jet hızında mı açılacak cihazın? Kim bilir HDD ne alemde Barracuda çöpü, BX500 zaten drop yiyen bir disk, kronik problemli -nerden biliyorsun diye sorma- M2'nin de yüzde kaçı dolu acaba? Windows başlangıcında ne kadar program hizmet vs var bilmiyoruz. O kadar çok hız istiyorsan format at, en ufak bir dosya yükleme ki Windows hızlı açılsın.

Bana sorarsan Recep hocamın da dediği gibi o çöp Barracuda'yı bi çıkart derim ben.

Hızlı başlatmayı aç (önerilen) = Zaten tikli ve tüm süreç boyunca tikliydi.

Şu zımbırtıyı da zerre önermiyorum çünkü bilgisayar kapanmıyor aslında. Kafayı bi resetlemesi lazım cihazın. Yoksa burada 932482349238 sayıları görürsün, günlerce, haftalarca belki sen kapattım sanıyorsun ama asla kapanmıyor bilgisayar.

Dosya Ekleri

• resim_2024-11-18_041635881.webp
    resim_2024-11-18_041635881.webp
    33,7 KB · Görüntüleme: 81
Son düzenleme:
  • Beğendim
İfadeler: CGS
Adamı niye delirtiyorsunuz yahu? Recep Bey biraz gerilmiş...

MSI Fast Boot'u açmayı deneyebilirsin ek olarak. Lakin klavye fare gibi dış donanımların çalışmayacağını düşünüyorum, en azından bende öyle. Hızlı açıyor ayrı mesele.

10. nesil i5 kullanıyorsun jet hızında mı açılacak cihazın? Kim bilir HDD ne alemde Barracuda çöpü, BX500 zaten drop yiyen bir disk, kronik problemli -nereden biliyorsun diye sorma- M.2'nin de yüzde kaçı dolu acaba? Windows başlangıcında ne kadar program hizmet vs var bilmiyoruz. O kadar çok hız istiyorsan format at, en ufak bir dosya yükleme ki Windows hızlı açılsın.

Bana sorarsan Recep hocamın da dediği gibi o çöp Barracuda'yı bir çıkart derim ben.

Şu zımbırtıyı da zerre önermiyorum çünkü bilgisayar kapanmıyor aslında. Kafayı bir resetlemesi lazım cihazın. Yoksa burada 932482349238 sayıları görürsün, günlerce, haftalarca belki sen kapattım sanıyorsun ama asla kapanmıyor bilgisayar.

Shift tuşuna basılı tutup bilgisayarı kapatıyorum. O bahsettiğin gibi sayılar çıkmıyor. Belkide bu yüzdendir. Şimdi aydınlandım. Bilgisayarı Shift tuşuna basılı tutup kapattığım için Fast boot aktif olmuyormuş, dolayısıyla sistem de hızlı açılmıyormuş. Recep bey haklı, diğer çöp diskleri çıkarttım. Diğer diskleri çıkartmama rağmen Boot option olarak hala Windows Boot Manager gözükmekte. Ama olması gereken buymuş diyerekten konuyu kapatıyorum.

Shift tuşuna basılı tutup bilgisayarı kapatıyorum. O bahsettiğin gibi sayılar çıkmıyor. Belkide bu yüzdendir. Şimdi aydınlandım. Bilgisayarı Shift tuşuna basılı tutup kapattığım için Fast boot aktif olmuyormuş, dolayısıyla sistem de hızlı açılmıyormuş. Recep bey haklı, diğer çöp diskleri çıkarttım. Diğer diskleri çıkartmama rağmen Boot option olarak hala Windows Boot Manager gözükmekte. Ama olması gereken buymuş diyerekten konuyu kapatıyorum.
Barracuda'yı söktün sorun düzeldi mi? Hızlandı mı?

• Beğendim
İfadeler: CGS
Barracuda'yı söktün sorun düzeldi mi? Hızlandı mı?
Diskleri söktükten sonrası ve öncesi açılma hızları aynıda, shift tuşuna basmadan kapatınca yani sizin değiminiz ile bilgisayar kapalı gibi gözüküp aslında açık pozisyonda iken power tuşuna basınca hızlı açılıyor. Diğer türlü shift tuşuna basıp bilgisayarı kapatınca halihazırda bir önyükleme olmadığından arka planda önyükleme yapmaya çalışıyor ve beni o yüzden bekletiyormuş. Benim salaklığım ya kusura bakmayın alışkanlık haline getirmişim shifte basılı tutarak kapatmayı. Ama alt tab hız sorunum devam ediyor, o konuma davet ediyorum sizleri, belki o konuyu çözmeme yardımcı olabilirsiniz. Şimdilik yatıyorum yarın iş var 6 da kalkacağım. Sonra uykulu uykulu konu açıyorum ne yazdığım anlaşılmıyor dkjsjsjsjs Daha sonrasında dönüp okuduğumda recep bey yazdığımdan bir şey anlamayıp deliye dönmüşe dönüyor. Sarhoştan farkım yok az uyuduğumdan sarhoş gibi konu açıyorum bazen skdjkdkd @Recep Baltaş

Diğer türlü shift tuşuna basıp bilgisayarı kapatınca halihazırda bir önyükleme olmadığından arka planda önyükleme yapmaya çalışıyor ve beni o yüzden bekletiyormuş. Benim salaklığım ya kusura bakmayın alışkanlık haline getirmişim shift’e basılı tutarak kapatmayı.
Dostum gerçekten sabır taşısın.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.