Windows DNS Server ile ağdaki cihazların trafiği nasıl kayıt altına alınır?

Merhaba, ağımda Windows Server üzerine bir DNS sunucusu kurdum ve bunu kullanarak ağ trafiğini kayıt altına almak istiyorum.
Amacım: Ev ağındaki (bilgisayar, telefon vb.) cihazların hangi siteye (alan adına) sorgu yaptığını ve sorguyu yapan cihazın IP adresini loglayarak kimin nereye girdiğini görebilmek.

Yaptığım Ayarlar:
  1. Windows Server’da DNS rolünü kurdum ve yapılandırdım. (Loglama ayarını henüz yapmadım, bunu öğrenmek istiyorum.)
  2. Keenetic modemimin DHCP ayarlarından veya WAN/İnternet ayarlarından birincil DNS adresi olarak bu Windows Server’ın yerel IP adresini (örneğin 192.168.1.5) girdim.
Sorularım:
  1. Windows Server DNS sunucusu üzerinde cihazların yaptığı tüm sorguları (hangi IP adresi hangi siteyi sordu) en güvenilir ve detaylı şekilde kayıt altına almak için hangi ayarları (muhtemelen Hata Ayıklama Günlüğü / Debug Logging) açmam gerekir?
  2. DNS loglarını açmak sunucu performansı üzerinde çok büyük bir yük oluşturur mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
- Windows Server DNS Sunucusunda Sorgu Loglama Ayarları:
1. DNS sunucusunu açın:
- Başlat menüsünden "Windows Administrative Tools" altında "DNS" seçeneğine tıklayın.
2. DNS sunucu adına sağ tıklayın ve "Properties" seçeneğine tıklayın.
3. "Debug Logging" sekmesine geçin.
4. Aşağıdaki kutuları işaretleyin:
- "Log packets for debugging"
- "Log requests"
- "Log responses"
- "Log packets from clients"
5. Ayarları kaydetmek için "OK" butonuna tıklayın.

- Log Dosyalarının Yere Kaydedileceği Konum:
- Varsayılan olarak, log dosyaları C:\Windows\System32\dns\ dizininde bulunur.
- Log dosyasının adlandırılması için seçim yapabilirsiniz, genellikle "Debug.log" ismi kullanılır.

- Sunucu Performansı Üzerindeki Etkisi:
- Loglama, genellikle sunucu üzerinde bir miktar yük oluşturur. Fakat ev ağında düzenli olarak yoğun bir DNS trafiği yoksa, bu yük minimum seviyede kalacaktır.
- Ancak performans üzerinde olumsuz bir etki yaşamamak için:
- Sadece gerekli zamanlarda loglamayı aktif edin.
- Logları düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin.
- Aşırı log kaydı oluşturuyorsa veya sunucu performansı düşüyorsa, loglama ayarlarını gözden geçirin ve gerektiğinde azaltın.

Bu adımlar, DNS sorgu kayıtlarını güvenilir bir şekilde almanıza yardımcı olacaktır. Başarılar!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…