Merhaba, ağımda Windows Server üzerine bir DNS sunucusu kurdum ve bunu kullanarak ağ trafiğini kayıt altına almak istiyorum.
Amacım: Ev ağındaki (bilgisayar, telefon vb.) cihazların hangi siteye (alan adına) sorgu yaptığını ve sorguyu yapan cihazın IP adresini loglayarak kimin nereye girdiğini görebilmek.

Yaptığım Ayarlar:
  1. Windows Server’da DNS rolünü kurdum ve yapılandırdım. (Loglama ayarını henüz yapmadım, bunu öğrenmek istiyorum.)
  2. Keenetic modemimin DHCP ayarlarından veya WAN/İnternet ayarlarından birincil DNS adresi olarak bu Windows Server’ın yerel IP adresini (örneğin 192.168.1.5) girdim.
Sorularım:
  1. Windows Server DNS sunucusu üzerinde cihazların yaptığı tüm sorguları (hangi IP adresi hangi siteyi sordu) en güvenilir ve detaylı şekilde kayıt altına almak için hangi ayarları (muhtemelen Hata Ayıklama Günlüğü / Debug Logging) açmam gerekir?
  2. DNS loglarını açmak sunucu performansı üzerinde çok büyük bir yük oluşturur mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, ağımda Windows Server üzerine bir DNS sunucusu kurdum ve bunu kullanarak ağ trafiğini kayıt altına almak istiyorum.
Amacım: Ev ağındaki (bilgisayar, telefon vb.) cihazların hangi siteye (alan adına) sorgu yaptığını ve sorguyu yapan cihazın IP adresini loglayarak kimin nereye girdiğini görebilmek.

Yaptığım Ayarlar:
  1. Windows Server’da DNS rolünü kurdum ve yapılandırdım. (Loglama ayarını henüz yapmadım, bunu öğrenmek istiyorum.)
  2. Keenetic modemimin DHCP ayarlarından veya WAN/İnternet ayarlarından birincil DNS adresi olarak bu Windows Server’ın yerel IP adresini (örneğin 192.168.1.5) girdim.
Sorularım:
  1. Windows Server DNS sunucusu üzerinde cihazların yaptığı tüm sorguları (hangi IP adresi hangi siteyi sordu) en güvenilir ve detaylı şekilde kayıt altına almak için hangi ayarları (muhtemelen Hata Ayıklama Günlüğü / Debug Logging) açmam gerekir?
  2. DNS loglarını açmak sunucu performansı üzerinde çok büyük bir yük oluşturur mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
- Windows Server DNS Sunucusunda Sorgu Loglama Ayarları:
1. DNS sunucusunu açın:
- Başlat menüsünden "Windows Administrative Tools" altında "DNS" seçeneğine tıklayın.
2. DNS sunucu adına sağ tıklayın ve "Properties" seçeneğine tıklayın.
3. "Debug Logging" sekmesine geçin.
4. Aşağıdaki kutuları işaretleyin:
- "Log packets for debugging"
- "Log requests"
- "Log responses"
- "Log packets from clients"
5. Ayarları kaydetmek için "OK" butonuna tıklayın.

- Log Dosyalarının Yere Kaydedileceği Konum:
- Varsayılan olarak, log dosyaları C:\Windows\System32\dns\ dizininde bulunur.
- Log dosyasının adlandırılması için seçim yapabilirsiniz, genellikle "Debug.log" ismi kullanılır.

- Sunucu Performansı Üzerindeki Etkisi:
- Loglama, genellikle sunucu üzerinde bir miktar yük oluşturur. Fakat ev ağında düzenli olarak yoğun bir DNS trafiği yoksa, bu yük minimum seviyede kalacaktır.
- Ancak performans üzerinde olumsuz bir etki yaşamamak için:
- Sadece gerekli zamanlarda loglamayı aktif edin.
- Logları düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin.
- Aşırı log kaydı oluşturuyorsa veya sunucu performansı düşüyorsa, loglama ayarlarını gözden geçirin ve gerektiğinde azaltın.

Bu adımlar, DNS sorgu kayıtlarını güvenilir bir şekilde almanıza yardımcı olacaktır. Başarılar!