Vanilla 9

Yetkin
Yer
Dünya
Merhaba,

BIOS'a girmek için sürekli Delete veya F2 tuşuna basmak yerine, Windows üzerinden tek bir komutla doğrudan BIOS ekranını açabileceğinizi anlatacağım.

Yapmanız gereken tek şey, Komut İstemi (CMD) ekranını yönetici olarak açıp aşağıdaki komutu çalıştırmak:

shutdown.exe /r /fw /t 0

Komutun açıklaması:
  • /r → Bilgisayarı yeniden başlatır.
  • /fw → Bir sonraki açılışta doğrudan UEFI/BIOS'a yönlendirir.
  • /t 0 → Bekleme süresi olmadan işlemi başlatır.
Bilgisayar yeniden başladıktan sonra herhangi bir tuşa (Delete/F2 vb.) basmanıza gerek kalmadan doğrudan BIOS ekranı açılıyor.

Not:
  • Komutun Yönetici yetkisiyle çalıştırılması gerekir.
  • Bu yöntem UEFI kullanan sistemlerde çalışır. Legacy BIOS kullanan sistemlerde desteklenmeyebilir.
Ben kendi sistemimde denedim ve sorunsuz çalıştı. Özellikle hızlı açılış yapan bilgisayarlarda BIOS'a girmeye çalışırken tuşu kaçıranlar için oldukça pratik bir yöntem.

Meraklısına: Her seferinde CMD'yi açıp bununla uğraşmayım isterseniz, masaüstünde not defteri oluşturun, kodu içine yapıştırın, dosya menüsünden farklı kaydet diyin, dosya uzantısını .txt yerine .bat olarak ayarlayıp BIOS.bat yapın, masaüstüne kaydedin. Masaüstündeki BIOS.bat dosyasına sağ tıklayın, özellikler'i tıklatın, uyumluluk ayarlarından "Bu programı yönetici olarak başlat" olarak seçip uygulayın. Böylece her dosyayı açtığınızda cihaz yeniden başlayacak ve beklemeden direkt BIOS ekranına geçeceksiniz.

Son düzenleme:
Rehber için teşekkürler. Ek olarak şöyle bir şey daha var. Yararlı olabilir.

1.Başlat > Aç/Kapat > Yeniden Başlat (Bu seçeneğe basmadan önce Klavyeden Shift tuşuna basılı tutulmalı ve Cihaz Kapanıp yeniden başlayana kadar basılı tutmaya devam edilmelidir)
2.Cihaz yeniden başladıktan hemen sonra ''Bir Seçenek Belirleyin'' menüsü açılacaktır.
3.Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > UEFI Donanım Yazılımı > Yeniden Başlat adımları uygulanarak BIOS Menüsüne giriş yapılabilir. (UEFİ Desteği olmayan modellerde bu yöntem çalışmayabilir)

İnsanlara destek sağlamak için farklı forumlarda da bu konuyu açtım, açtığım konuyu silmişler. Bazı insanlar çok garip ve ego sahibi.
1785756985921.webp