APALACI
Çalışkan
Konu Başlıkları Gizle
- 1 Neden Linux’a Geçtim?
- 2 Hangi Dağıtımları Kullandım?
- 3 Şu An Hangi Dağıtımı Kullanıyorum? Zorin OS Pro
- 4 Ofis İşleri Linux’ta Nasıl?
- 5 Video Düzenleme Linux’ta Mümkün mü?
- 6 Web Tasarım Tarafı Nasıl?
- 7 Oyun Oynanıyor mu?
- 8 Donanım Uyumluluğu (Razer Deathadder V3PRO)
- 9 Karşılaştığım Zorluklar
- 10 Tavsiyelerim
- 11 Son Söz
Merhaba arkadaşlar!
Ben 25 yaşındayım ve yaklaşık 15 yıldır aktif bilgisayar kullanıcısıyım. Bu süreçte hem Windows hem de macOS işetim sistemlerini uzun süre deneyimledim. Son birkaç yıldır ise ofis işleri, video düzenleme ve web tasarım gibi alanlarda aktif çalışıyorum.
Yakın zamanda ise yeni bir adım atarak Linux'a geçiş yaptım. Bu yazıda, geçiş sürecindeki tecrübelerimi, hangi dağıtımları kullandığımı, neler kolay geldi neler zorladı gibi konuları paylaşmak istiyorum. Amacım fikir vermek ve geçiş yapmayı düşünenlere cesaret kazandırmak.
Linux’a geçmeyi düşünüyorsanız mutlaka şans verin. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa seve seve destek olurum.
Windows daha rahat bence; bunu diyen arkadaşlara itafen düşüncelerim:
Aslında ben tam tersini düşünüyorum. Başta biraz alışma süreci gerekiyor evet, ama Linux'a özellikle de terminale alıştıktan sonra Windows bana daha kısıtlı ve hantal gelmeye başladı. Ne yapacağımı bildiğimde terminal üzerinden her şey çok daha hızlı ve esnek oluyor. Güncellemeler, yazılım kurulumu, sistem kontrolü… hepsi elimde. Windows’ta her şey bir pencereye bağlı, her ayarın başka bir menüde olması bazen daha çok uğraştırıyor gibi geliyor bana.
Ana bilgisayarımda da dual boot olarak Windows 11 ve Linux kullanıyorum. Tabii bazı donanım ya da özel yazılımlarda sorun çıkabiliyor, bu yüzden Windows’u tamamen bırakmak hala bana zor geliyor. Ama genel anlamda Linux'u daha benim kontrolümde hissediyorum diyebilirim. Günlük kullanım ve işlerim için Linux’u, Windows’u ise sadece Apex Legends ve Warzone oynamak için kullanıyorum. ( Bazen de Adobe programları için
)
Ben 25 yaşındayım ve yaklaşık 15 yıldır aktif bilgisayar kullanıcısıyım. Bu süreçte hem Windows hem de macOS işetim sistemlerini uzun süre deneyimledim. Son birkaç yıldır ise ofis işleri, video düzenleme ve web tasarım gibi alanlarda aktif çalışıyorum.
Yakın zamanda ise yeni bir adım atarak Linux'a geçiş yaptım. Bu yazıda, geçiş sürecindeki tecrübelerimi, hangi dağıtımları kullandığımı, neler kolay geldi neler zorladı gibi konuları paylaşmak istiyorum. Amacım fikir vermek ve geçiş yapmayı düşünenlere cesaret kazandırmak.
Neden Linux’a Geçtim?
Linux’a geçmemde birkaç önemli neden vardı:- Sistemi tamamen kendime göre özelleştirebiliyorum. ( LAPTOP’IMDA DA KULLANIYORUM VE WINDOWS’A GÖRE ÇOK DAHA AZ ISINIYOR )
- Donanım kaynaklarını daha verimli kullanıyor.
- Açık kaynak dünyasına olan ilgim arttı.
- Windows ve macOS'ta hissettiğim kısıtlamalar beni rahatsız etmeye başladı.
- Lisans ve yazılım maliyetlerinden kurtulmak istedim.
- Yeni şeyler öğrenme isteğim vardı.
- Kullanım kolaylığı da düşündüğümden fazlaydı. Tuş atamaları, klavye kısayolları ve genel sistem akışı sayesinde işlerimi daha hızlı ve pratik şekilde halledebiliyorum.
Hangi Dağıtımları Kullandım?
Linux’a geçtikten sonra birkaç farklı dağıtımı denedim. Her biri farklı kullanıcı profilleri için avantajlar sunuyor:- Pop OS
Donanım uyumu özellikle güçlü, NVIDIA ekran kartlarını otomatik tanıyor. Arayüzü sade ama modern. Ubuntu tabanlı olduğu için yazılım desteği geniş. Yeni başlayanlar için iyi bir başlangıç. - Linux Mint
Windows'tan geçen biriyseniz neredeyse evinizde hissedersiniz. Masaüstü düzeni ve menüler tanıdık geliyor. Kurulum sonrası ekstra uğraş gerektirmeden kullanabilirsiniz. - Manjaro Linux
Arch tabanlı olmasına rağmen kurulumu ve kullanımı kolaylaştırılmış. Geniş uygulama deposu ve AUR sayesinde çok sayıda program kurabilirsiniz. Güncellemeleri takip etmek basit. - EndeavourOS
Manjaro gibi Arch tabanlı ama daha minimal. Kurulumda birçok şeyi sizin belirlemeniz gerekiyor. Başlangıçta biraz teknik bilgi gerekebilir ama öğrenmeye açıksanız çok şey öğretiyor.
Şu An Hangi Dağıtımı Kullanıyorum? Zorin OS Pro
Uzun denemelerin ardından şu anda Zorin OS Pro kullanıyorum ve çok memnunum. Nedenleri:- Arayüzü şık, modern ve kullanımı kolay. Windows veya macOS benzeri masaüstü düzenleri sunuyor.
- Ubuntu tabanlı olduğu için yazılım desteği geniş.
- Pro sürümünü satın aldım; ek masaüstü düzenleri, araçlar ve destek hizmeti var.
- Kurulum sırasında NVIDIA ekran kartını otomatik tanıması büyük avantaj.
- Sistem çok stabil, hızlı ve şık. Yeni başlayanlar için fazlasıyla yeterli, ileri seviye kullanıcılar için de derinlemesine özelleştirilebilir.
- Zorin Connect ile telefona bağlanma bence süper çalışıyor ve aşırı işlevsel.
Ofis İşleri Linux’ta Nasıl?
Ofis tarafı benim için çok önemliydi ve Linux’a geçmeden önce çekincelerim vardı ama gereksizmiş:- LibreOffice ve OnlyOffice ile Word, Excel, PowerPoint dosyaları sorunsuz açılıyor ve düzenleniyor.
- Google Dokümanlar gibi web tabanlı araçlar her platformda çalışıyor.
- PDF düzenleme için Xournal++, Okular ve Master PDF Editor kullanıyorum.
Video Düzenleme Linux’ta Mümkün mü?
Evet, hem de düşündüğümden kolay:- Ana video düzenleme yazılımım Kdenlive. Görsel efektler, geçişler, ses düzenleme gibi ihtiyaçları karşılıyor.
- Alternatifler: Olive Video Editor ve Shotcut.
- Profesyonel işler için DaVinci Resolve kullanılabiliyor; kurulumu bazı sistemlerde biraz ayar gerektirebilir.
Web Tasarım Tarafı Nasıl?
Web geliştirme için Linux tam ideal:- Kod düzenleyiciler olarak Visual Studio Code veya açık kaynaklı VSCodium kullanıyorum.
- Terminal üzerinden Node.js, npm, Laravel, Git gibi araçlar kolayca kurulup kullanılıyor.
- Arayüz tasarımı için Figma’yı tarayıcıdan kullanıyorum.
- Yerel geliştirme için XAMPP, Apache, Nginx sorunsuz çalışıyor.
Oyun Oynanıyor mu?
Bu soru sık geliyor, cevabım: Evet, gayet iyi oynanıyor.- Aktif olarak Counter-Strike 2 (CS2) ve Euro Truck Simulator 2 (ETS2) oynuyorum.
- Steam Proton desteği sayesinde oyunları Windows’taki kadar rahat oynayabiliyorum.
- FPS değerleri tatmin edici, çökme veya donma yaşamadım.
- Lutris ve Heroic Games Launcher ile Epic Games ve diğer platform oyunları da çalışıyor.
Donanım Uyumluluğu (Razer Deathadder V3PRO)
Razer mouse'umu Linux’ta da tam destekle kullanabiliyorum:- OpenRazer ve Polychromatic gibi açık kaynak yazılımlar sayesinde DPI ayarları, RGB ışıklandırma ve tuş atamalarını yapabiliyorum.
- Her donanım %100 desteklenmese de temel işlevler sorunsuz çalışıyor.
Karşılaştığım Zorluklar
- Terminal kullanımı başta korkutucu olabilir ama alışınca işleri hızlandırıyor.
- Adobe yazılımlarını doğrudan kullanamamak zorluk çıkardı; alternatiflerini öğrenmek zamanla kolaylaştı.
- Bazı yazıcılar veya özel donanımlar için sürücü kurulumu gerekebiliyor, ancak topluluklardan çözüm bulmak kolay.
Tavsiyelerim
- Linux’a geçmeden önce USB bellek ya da sanal makine üzerinden deneyin.
- Tek bir dağıtıma odaklanıp derinlemesine öğrenin.
- Sorun çıktığında panik yapmayın; çözüm mutlaka vardır.
- Forumlardan ve topluluklardan yardım istemekten çekinmeyin.
- Kurulumdan sonra mutlaka sistem yedeği alın.
Son Söz
Linux’a geçmek büyük bir değişiklik gibi görünebilir ama alıştıkça sunduğu esneklik, hız ve kontrol hissi çok etkileyici. Artık bilgisayarımı sadece kullanan değil, tam kontrol sahibi bir kullanıcıyım.Linux’a geçmeyi düşünüyorsanız mutlaka şans verin. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa seve seve destek olurum.
Windows daha rahat bence; bunu diyen arkadaşlara itafen düşüncelerim:
Aslında ben tam tersini düşünüyorum. Başta biraz alışma süreci gerekiyor evet, ama Linux'a özellikle de terminale alıştıktan sonra Windows bana daha kısıtlı ve hantal gelmeye başladı. Ne yapacağımı bildiğimde terminal üzerinden her şey çok daha hızlı ve esnek oluyor. Güncellemeler, yazılım kurulumu, sistem kontrolü… hepsi elimde. Windows’ta her şey bir pencereye bağlı, her ayarın başka bir menüde olması bazen daha çok uğraştırıyor gibi geliyor bana.
Ana bilgisayarımda da dual boot olarak Windows 11 ve Linux kullanıyorum. Tabii bazı donanım ya da özel yazılımlarda sorun çıkabiliyor, bu yüzden Windows’u tamamen bırakmak hala bana zor geliyor. Ama genel anlamda Linux'u daha benim kontrolümde hissediyorum diyebilirim. Günlük kullanım ve işlerim için Linux’u, Windows’u ise sadece Apex Legends ve Warzone oynamak için kullanıyorum. ( Bazen de Adobe programları için