trucker

Çalışkan
Yeni bilgisayar topladım. Eski bilgisayardaki M.2 SSD'yi buna taktım, içinde Windows kuruluydu. Ancak sürekli BIOS'a atmakta. Ben de boot menüsünden option 1'i SSD'yi seçtim, bu sefer de aşağıdaki hatayı almaktayım. Eski bilgisayarda disk C, D ve E diski olmak üzere 3 bölümdeydi. Amacım UEFI'den Windows'u formatlamaktı ama disk biçimlendirme ekranında sanki disk hiç bölünmemiş gibi tek parça halinde gözüküyor. Biçimlendirip devam edersem D ve E'deki yedek dosyalarım silinecek. Ne yapacağımı şaşırdım.

Diski biçimlendirmeden devam desek mevcut bilgileri silmeden diskin üzerine format atar diye düşünüyorum. Sonrasında bu sorunu çözerse temiz format atarım.

Not: Disk 2TB, 1TB C diski 500 MB-500 MB de D ve E diski olarak kullanmaktaydım.

75700be3-694c-4693-b0f9-2fd777d2d2dd.webp

d89a710c-2590-4dfa-a442-7e64d21bd1a0.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Eski sistemin özellikleri nelerdi acaba? Belki de eski sistem Legacy olduğundan dolayı tanımıyor olabilir.

Büyük ihitmal Legacy olmuş çünkü boot mode kısmını UEFI'den UEFI-Legacy olarak değiştirdiğimde option 1'e SSD'yi atayabiliyorum. Yoksa SSD gözükmemekte. O kavram ne demek?

Mevzu verileri kurtarmak anladığım kadarıyla verileri aldıktan sonra formatı basacaksın değil mi? Çünkü MBR-GPT olayı da var işler iyice karışıyor masaüstünü görmek için sadece UEFI-Legacy uyumu tek başına yetmeyebiliyor. Eski m2 dediğin SATA mı?

Evet mevcut verileri alsam sonra temiz format çekerim. Alttaki fotoğrafta biçimlendirme yapmadan devam etsem. Sanırsam veriler windows.old klasöründe olacak ama emin değilim.

Evet mevcut verileri alsam sonra temiz format çekerim. Alttaki fotoğrafta biçimlendirme yapmadan devam etsem. Sanırsam veriler windows.old klasöründe olacak ama emin değilim.
Biçimlendirme yapmadan devam edemezsin gördüysen ileri seçeneği tıklanamaz pasif halde. Kurtarma ile giriş yapıp verileri alacaksın.

Büyük ihitmal Legacy olmuş çünkü boot mode kısmını UEFI'den UEFI-Legacy olarak değiştirdiğimde option 1'e SSD'yi atayabiliyorum. Yoksa SSD gözükmemekte. O kavram ne demek?

Eski nesil bilgisayarlarda BIOS'lar genelde Legacy olurlar ( eski nesil 32 Bit arayüzlü kara düzen sistem) yeni nesillerde UEFI olur ( böyle arayüzlü daha kolay kullanayım ve ayar yapmanı falan sağlar) Legacy sisteme kurulu windowsları UEFI'ye aktarırken sorunlar oluştuğundan okumaz genel olarak ve eski düzen başlatmanı ister. Bilgisayarı Legacy de başlatabiliyor isen Legacy de başlat, verileri aktardığında temiz format at yoksa ileride sistem uyumsuzlukları yaşarsın. Eğer hala açılmıyor ise BIOS'tan boot menüsüne girip Secure Boot'u aktif et ve tekrar dene.

3.5-4 yıl öncenin güncel donanımıydı aslında. MSI H110M-PRO, i5-12400F ve RX 6700 XT. Bilgisayarı hiçbir modda başlatamıyorum, üst fotoğraftaki uyarı geliyor hep. Secure Boot ayarını bulamadım. BIOS güncel olmayabilir, hiçbir şey yapmadım.

WhatsApp Image 2025-09-22 at 02.17.48.webp