ajansmith

Uzman
Veya bir başka deyişle güçlü virüsler BIOS'a sızabilir mi? Sonuçta BIOS'tan format atacağız Windows'u tamamen ele geçirse mesela BIOS'tan yeni Windows kurup devam edebilir miyiz o bilgisayarda?
Örnek olarak şu videoyu vereceğim.

Mesela böyle bile olsa BIOS'tan format atarak yepyeni bir Windows kurabilir miyiz?

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'a sızacak kadar güçlü bir virüs bulaştıysa İşletim sistemi ile bir işiniz olmadığı için Windows'a format atsanızda BIOS'ta kalır virüs. BIOS üzerinden format atmak BIOS'a format atmak demek değildir.

Teoride evet pratikte çok da karşılaşma ihtimaliniz yok eğer CIA ve FBI peşinizde değilse.

BIOS'a sızacak kadar güçlü bir virüs bulaştıysa İşletim sistemi ile bir işiniz olmadığı için Windows'a format atsanızda BIOS'ta kalır virüs.
BIOS'a sızdı ise zaten herhangi bir işletim sistemine kod enjekte edebilir ve tüm sistemi manipüle edebilir. Windows'u bırakın BIOS'la alakalı şeyleri formatlamadan çok da kurtulamazsın.

Veya bir başka deyişle güçlü virüsler BIOS'a sızabilir mi? Sonuçta BIOS'tan format atacağız Windows'u tamamen ele geçirse mesela BIOS'tan yeni Windows kurup devam edebilir miyiz o bilgisayarda?

Mesela böyle bile olsa BIOS'tan format atarak yepyeni bir Windows kurabilir miyiz?

BIOS virüsü yemeniz imkansıza yakın, yerseniz format ile geçmez. Ancak Windows'da bir virüs yerseniz format ile geçer. Tabi ki böyle bir videoyu gerçek bilgisayarınızda denemeyin. Sonuç olarak Format tüm diskteki verileri siliyor. Ama BIOS virüsü yerseniz bu diske değil Anakartdaki BIOS'a bulaştığından formatla silinmiyor.

Trojan ise tüm hesap bilgilerinizi çalar ve siz format dahi atsanız adam o bilgilerle sizin hesaplarınıza giriş yapabilir.

@Silinen üye @6737 Acaba USB BIOS flashback (qflash Plus ) işe yarar mı öyle bir durumda bence işe yarayabilir. Bu işlem tamamen bozulan bir BIOS'u bile düzeltebiliyor. BIOS'u kendi çipi üzerinden yeniden yazıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu tip bir işlem büyük ihtimalle düzeltir hocam. Bios'un üzerine yazılan şeyler silineceği için virüsün de silinmesi lazım.

Bu tip bir işlem büyük ihtimalle düzeltir hocam. BIOS'un üzerine yazılan şeyler silineceği için virüsün de silinmesi lazım.
Gigabyte A520mh BIOS güncelleme macerası.
Benim kullandığım A520mh anakartta bu özellik mevcut ve bilgisayar çalışıyor ancak R5 5500 işlemciyle görüntü vermiyordu çünkü BIOS eskiydi ve bu işlem işe yaradı. Ancak daha sonrasında bilgisayar ilk açılışta 1 saniyeliğine anlık takılıyordu. Ama daha da önemlisi arada bir geç kapanıyordu ve hızlı başlat çalışmıyordu. Sorunun Windows 11'den kaynaklandığını sandım ama öyle değilmiş.
Gigabyte'ın Türkiye sitesindeki BIOS sorunlu çıktı!

Ben de BIOS'u global siteden indirerek qflash ile bu videodaki işlemleri uygulayarak sorunu çözdüm.

Uyarı! Şu an güncel sürüm ile Secure Boot açabiliyorum sorun olmuyor. Ama başkasının Gigabyte anakartına bu ayar yüzünden bir şey olursa sorumluluk kabul etmem (qflash Plus varsa BIOS'u kurtarmanız mümkün ama risk almaya bence değmez.)

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    25,7 KB · Görüntüleme: 76
  • Ekran Alıntısı2.webp
    Ekran Alıntısı2.webp
    2,3 KB · Görüntüleme: 96
Son düzenleme:

UEFI virüsleri tam format atmazsan gitmez.