Blackraven

Üstün
Yer
Diego Armando Maradona Stadyumu
Doğma büyüme Windows kullanıcısıyım ama işim gereği hem Linux yüklü serverler ile uğraşmam gerektiğinden hem de Windows'un özellikle son zamanlar RAM sömüren, kullanışsız bir çöp yığınına döndüğünü hissettiğimden kaynaklı böyle bir düşünce oluştu kafamda.

Anti-cheat odaklı oyunları pek oynamıyorum, genellikle oynadığım oyunlar ise Linux'ta sıkıntısız çalışıyor.

Genel kaygılarım ise ilk olarak öğrenme zorluğu, ikinci olarak performans artışının değip değmeyeceği. Güncel olarak Intel Ultra 255H işlemcili, 32 GB RAM'li bir laptop kullanmaktayım ve tek SSD var, dolayısıyla dual-boot şansım yok.

İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve Powerpoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?

Sizce şans vermeli miyim?

İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve PowerPoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?

Yeterli olur.

Vermelisin.

Genel kaygılarım ise ilk olarak öğrenme zorluğu.

Bazı temel komutlar var terminal için. Başta internetten araştıra araştıra öğrenirsin o komutları. Sonrasında istesen de istemesen de ezberlemiş oluyorsun. Onun dışında da arada kopyala yapıştır yapacaksın kodları.

Ek olarak ben Linux Mint pek sevemiyorum nedense. Bana kalırsa başka bir dağıtım dene.

Riot Games oyunları oynamıyorsanız geçebilirsiniz. Ayrıca RimWorld, Minecraft, Terraria gibi ayrıntılı modlama ile oynanan oyunları oynuyorsanız sorun yaşama potansiyeliniz yüksek. Onun dışında güncel ve popüler AAA oyunları Linux'ta oynayabilirsiniz. Kısacası bir şans verin derim.

Hocam bence de Linux Mint'e bir şans vermelisiniz. Ben de Linux mine kullanarak bilgisayarımı canlandırdım.

İşte sizin canlandırmaya ihtiyacınız var mış benim bilgisayarım zaten kendi çapında "canlı" olduğu için emin olamadım.

Bazı temel komutlar var terminal için. Başta internetten araştıra araştıra öğrenirsin o komutları. Sonrasında istesen de istemesen de ezberlemiş oluyorsun. Onun dışında da arada kopyala yapıştır yapacaksın kodları.

Ek olarak ben Linux Mint pek sevemiyorum nedense. Bana kalırsa başka bir dağıtım dene.

Başlangıç için bir kaynak öneriniz var mı?

Kesinlikle geçin hocam. Windows'a göre daha hafif, rahat ve kullanışlı Linux. Anti-cheat odaklı oyun oynamıyormuşsunuz, ofis işleri için de LibreOffice yeterli olur. Kendim bile Windows'ta kullanıyorum bu programı.

Masaüstünde demek istediniz sanırım ehe ehe, hafiflik derken ne kadar hafif yani 10 yıllık PC'lerde çok fayda ettiğini biliyorum ama benimki gibi güncel bir bilgisyarda gözle görülür faydası olur mu?

Riot Games oyunları oynamıyorsanız geçebilirsiniz. Ayrıca RimWorld, Minecraft, Terraria gibi ayrıntılı modlama ile oynanan oyunları oynuyorsanız sorun yaşama potansiyeliniz yüksek. Onun dışında güncel ve popüler AAA oyunları Linux'ta oynayabilirsiniz. Kısacası bir şans verin derim.

Rimworld oynuyorum ama rimworld modlarının sıkıntısız olduğuna dair yorumlar okudum. Diğerlerini oynasam da vanilla oynuyorum.

Masaüstünde demek istediniz sanırım ehe ehe, hafiflik derken ne kadar hafif yani 10 yıllık PC'lerde çok fayda ettiğini biliyorum ama benimki gibi güncel bir bilgisyarda gözle görülür faydası olur mu?
Hafif derken yani Windows 11 gibi ağır bir arayüzü yok. Gereksiz programlar, kaynak sömüren servisler yok.

Pil süreniz muhtemelen Windows kadar iyi olmayacak.

Anticheat istemeyen oyunlarda gayet düzgün deneyim elde edersiniz.

Tek SSD ile dual boot yapabilirsiniz.

LibreOffice muhtemelen yeterli olur.

Gerek pil süresi, gerek touchpad, gerek kusursuzluk olarak Windows kadar rafine güzel bir deneyim elde edemeyeceksiniz Laptop kullanırken fakat Linux sonuçta, bunları feda etmeye değer.

Pil süreniz muhtemelen Windows kadar iyi olmayacak.

Bu garip geldi, tam tersi olmasını beklerdim. Hobi olarak şarjsız kullandığım anlar dışında genelde zaten şarja bağlı kullanıyorum ek olarak mevcut batarya süresi 8 saati bulduğu için bu 6 saate düşse ölmem. Çölde kullanmıyorum sonuçta...

Anticheat istemeyen oyunlarda gayet düzgün deneyim elde edersiniz.

Touche.

Tek SSD ile Dual boot yapabilirsiniz.

Bunu bilmiyordum ama pek sağlıklı olmadığına dair yorumlar okudum. Ayrıca zaten format atacaksam bir kere de geçiş yapmak daha sağlıklı olabilir diye düşünüyorum eğer sıkıntı olursa zaten direkt dönüş yaparım.

LibreOffice muhtemelen yeterli olur.

Ben de öyle düşünüyorum.

Gerek pil süresi, gerek touchpad, gerek kusursuzluk olarak Windows kadar rafine güzel bir deneyim elde edemeyeceksiniz laptop kullanırken fakat Linux sonuçta, bunları feda etmeye değer.

Touchpad olayı garip geldi bunun sebebi nedir acaba? Hobi olarak touchpad kullanmayı seven birisiyim.