Doğma büyüme Windows kullanıcısıyım ama işim gereği hem Linux yüklü serverler ile uğraşmam gerektiğinden hem de Windows'un özellikle son zamanlar RAM sömüren, kullanışsız bir çöp yığınına döndüğünü hissettiğimden kaynaklı böyle bir düşünce oluştu kafamda.

Anti-cheat odaklı oyunları pek oynamıyorum, genellikle oynadığım oyunlar ise Linux'ta sıkıntısız çalışıyor.

Genel kaygılarım ise ilk olarak öğrenme zorluğu, ikinci olarak performans artışının değip değmeyeceği. Güncel olarak Intel Ultra 255h işlemcili, 32 GB RAM'li bir laptop kullanmaktayım ve tek SSD var, dolayısıyla Dual-boot şansım yok.

İşim gereği genellikle Office programlarını kullanmam gerekiyor; Word, Excel ve PowerPoint işleri için ama hem web versiyonları var hem de LibreOffice yeterli olur diye düşünüyorum, haklı mıyım?

Sizce şans vermeli miyim?

32 GB RAM var sömürse ne olacak. Windows zaten ne kadar RAM varsa onu kullanır 4 GB takarsan ona göre kullanır sistemi.
Linux kolay ama stabil değil. Çökmeler oluyor. Olur olmaz yerde programlar donuyor. Bir sürü sürüm denedim. Hala da Ubuntu ve Mint'i var. Bunların hiçbirisi Windows alternatifi olamaz. Bence Linux yeni ve güncel sistemde kullanmak biraz fantezi. Windows varken zaten çift boot olarak kullanılıyor. Dene ben Linux sevmiyorum. Ama kullanıyorum. Linux geçince Windows'un nasıl bir nimet olduğunu anlarsın. Kullanması zor değil. Zaten bütün kodlar ihtiyacın olan her şey kolayca buluyorsun. Oyunlar da fena çalışmıyor.

32 GB RAM var sömürse ne olacak. Windows zaten ne kadar RAM varsa onu kullanır 4 GB takarsan ona göre kullanır sistemi.
Linux kolay ama stabil değil. Çökmeler oluyor. Olur olmaz yerde programlar donuyor. Bir sürü sürüm denedim. Hala da Ubuntu ve Mint'i var. Bunların hiçbirisi Windows alternatifi olamaz. Bence Linux yeni ve güncel sistemde kullanmak biraz fantezi. Windows varken zaten çift boot olarak kullanılıyor. Dene ben Linux sevmiyorum. Ama kullanıyorum. Linux geçince Windows'un nasıl bir nimet olduğunu anlarsın. Kullanması zor değil. Zaten bütün kodlar ihtiyacın olan her şey kolayca buluyorsun. Oyunlar da fena çalışmıyor.

Vallaha bende öyle diyordum ama özellikle 2. monitör kullandığım zaman Windows kafayı yiyordu 32 GB RAM falan dinlemiyordu yani. Videolar yavaş çalışıyordu, office vb. programlar çok sıkıntı yaşatıyordu. Dünden beri Linux Mint kullanıyorum ufak tefek sorunlar dışında şu ana kadar memnunum. Gelecek ay 2 TB SSD'ye geçeceğim zaman dual-boot geçiş yaparım ama en azından şu anlık memnunum. Zaten bütün belgelerim otomatik drive yedeklendiği ve yanımda her zaman Windows format için hazır USB olduğu için kafam eserse geri döneceğim.

Teşekkür ederim yorumunuz için.

İsterseniz sanal makine ile merakını gider. Sonra Live USB ile bir daha denersiniz. Severseniz kurarsınız.

ProtonDB diye site var. Oeadan oyunların uyumluluğuna bakabilirsiniz.