Laptopla 8 aydır Windows kullanmayan birisi olarak bu konuya yazmak hakkım diye düşünüyorum. Şahsen Windows uygulamalarını (PDF XChange Editor, kendi uygulamalarım, Windows'a geliştirilmiş özel uygulamalar dahil) bile Bottles ile çalıştırabiliyorum. Şu an masaüstü bilgisayarımdayım ve Windows yüklü, 6 aydır kullanmamıştım. 2 gündür Windows Update hataları ile mücadele etmeye çalışıyorum. Linux'ta bunlarla hiç karşılaşmıyordum. Hiç özlememişim. Bu arada asıl Windows'tan soğuma sebebim laptopumun (Acer A515-47 5625U) Windows kullanırken kapatıldığında bile çalışma ışığının yanık kalıp şarjdan çektiğimde çantada çalışmaya devam etmesiydi. Eklemek istiyorum, bu bazı laptop modellerinde var ve bu sorunun gerçekten bir çözümü yok. Çözüm Acer'in bunu BIOS update ile çözmesi. Ama böyle bir şey gerçekleşmeyecek. Benzer sorunlar Asus laptoplarda da var. Hatta benim laptopu arkadaşım da beğenip aldı ve onda da aynı sorun mevcut.
1. Epic Games oyunlarımı sorunsuzca oynayabilir miyim?
Heroic Games Launcher kullanarak oynayabilirsin. Proton-Plus ile GE-Proton yüklersen Steam oyunlarından direkt %100 farksız olacaktır.
2. Yoğun olarak CS2, PUBG, FS22 Minecraft ETS 2 oynuyorum. Bu oyunlar optimize çalışır mı?
CS2 optimize bir şekilde çalışıyor. Hem native hem de Windows sürümünü oynayabiliyorsun (yanlış hatırlamıyorsam)
PUBG, kullandığı anticheat yüzünden Linux'ta çalışmıyor. Kaynak:
PUBG: Battlegrounds - AreWeAntiCheatYet
FS2, NVIDIA kartlarda birkaç ayar gerektirse de çalışıyor.
Minecraft, GDLauncher ile Windows'tan daha performanslı bir şekilde sorunsuz çalışıyor.
ETS 2, aynı şekilde kendim oynuyorum ve Windows'tan daha iyi performans alıyorum. (%10-15)
3. FS 22 modlarla çalışan bir oyun biliyorsunuz kendi modlarınızı belgelerden atıyorsunuz modlarımı kullanabilir miyim?
Oyuna Steam veya Epic (Heroic) üzerinden sahipsen, her oyun için bir prefix oluşturuluyor, bu prefix klasörünü açıp, belgelere modlarını atarsan çalışacaktır. Oyuna korsan sahipsen örneğin Bottles ile açtığında Linux'taki Belgelerim klasörünü oyun save'leri de kullanacağı için daha kolay modlayabilirsin. prefix'i bulmana gerek kalmaz.
Anticheat gerektiren oyunlar hariç Linux'ta Windıows oyunlarının %99'undan fazlasını çalıştırabilirsin. Ama eğer kısmen güncel bir NVIDIA ekran kartın varsa bazı oyunlarda ayarlarla oynaman gerekebilir, hatta ayarlasan bile tam performans alamayabilirsin. Masaüstü bilgisayarımda şu an Windows kullanma sebebim bu.