Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İnsan

Başarılı
Arch Linux ve Sway kullanıyorum, Wine kurdum. Tüm paketler ve ekran kartı sürücüsü güncel. Herhangi bir oyunu açınca bazı oyunlar 1 FPS seviyelerinde çalışıyor. Bazı oyunlar 20 - 30 FPS arası. Herhangi bir oyundan 60 FPS gibi akıcı bir deneyim alamadım. Genellikle eski oyunlar 1 FPS çalışırken yeni oyunlar düşük performansla çalışmaktadır. Kısacası Windows'ta akıcı çalışan oyun Linux'ta 1 FPS çalışıyor veya akıcı değil. Oyunun ana menüsünde bile kasma var.

Ben Arch Linux'u mümkün oldukça minimal bir yapıda kurdum. Optimizasyon için ne yapmalıyım?
  • Intel Core i3-9100F
  • RX 560
  • 16 GB RAM

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dostum, Wine yerine oyunun .exe dosyasını Steam’e ‘Steam Dışı Oyun Ekle’ seçeneğiyle ekle ve eklediğin oyuna sağ tıklayıp özellikler kısmındaki Uyumluluk bölümünden Proton Experimental veya Proton Hotfix seç. Benim önerim ProtonPlus ya da ProtonUp-Qt kullanarak Proton-GE yüklemen, çünkü bazı oyunlarda Valve’ın Proton’una göre daha yüksek FPS veriyor.

1757330913593.webp
Sway Wayland icin pencere yoneticisi. Wine ise Xorg kullaniyor. Arkada XWayland kullaniyor bildigim. Cozum olarak Valve gamescope kurup

Kod:
gamescope -e -- wine oyun.exe

olarak calistirmayi deneyebilirsin. Ya da DXVK kurup oyunlari Vulkan ile calismaya zorlayabilirsin. Bu her zaman ise yaramiyor. Mesela Grim Dawn ile calismadi hicbir sekilde. Ya da ben beceremedim diyelim.

Dostum, Wine yerine oyunun .exe dosyasını Steam’e ‘Steam Dışı Oyun Ekle’ seçeneğiyle ekle ve eklediğin oyuna sağ tıklayıp özellikler kısmındaki Uyumluluk bölümünden Proton Experimental veya Proton Hotfix seç. Benim önerim ProtonPlus ya da ProtonUp-Qt kullanarak Proton-GE yüklemen, çünkü bazı oyunlarda Valve’ın Proton’una göre daha yüksek FPS veriyor.

1757330913593.webp

Çözüm
Oyun oynayacaksanız tavsiyem Windows'a geri dönmeniz. 560, 1650 gibi Windows'ta bile sınırda 30-40 FPS veren kartlar Linux oyunculuğu için uygun değiller. Eskiden 1650 oyuncu laptopum vardı. Linux denedim. GoW, Witcher 3, CP2077 gibi oyunlarda FPS'ler oynanamaz hale geldi. Linux oyunculuğu için yeni nesil AMD kartlar veya yeni nesil APU sistemler güzel sonuç veriyor. Yer yer Windows'tan daha iyi sonuç veriyor.

Arch Linux ve Sway kullanıyorum, Wine kurdum. Tüm paketler ve ekran kartı sürücüsü güncel. Herhangi bir oyunu açınca bazı oyunlar 1 FPS seviyelerinde çalışıyor. Bazı oyunlar 20 - 30 FPS arası. Herhangi bir oyundan 60 FPS gibi akıcı bir deneyim alamadım. Genellikle eski oyunlar 1 FPS çalışırken yeni oyunlar düşük performansla çalışmaktadır. Kısacası Windows'ta akıcı çalışan oyun Linux'ta 1 FPS çalışıyor veya akıcı değil. Oyunun ana menüsünde bile kasma var.

Ben Arch Linux'u mümkün oldukça minimal bir yapıda kurdum. Optimizasyon için ne yapmalıyım?
  • Intel Core i3-9100F
  • RX 560
  • 16 GB RAM
Oyunları direkt Wine ile açmaktansa Lutris ile açmayı deneyin.

Gamescope ile deneyince hiç açılmadı. Proton işe yaradı, optimizasyon daha iyi. Akıcı çalışıyor fakat bazen takılıyor, kapanmıyor. Onu da konsoldan hallediyorum. Şimdilik iyi gibi görünüyor. Destekleriniz için teşekkürler.