alptrek

Uzman
Bu sisteme başarılı bir şekilde Monterey kurulumunu gerçekleştirdim. Fakat iPhone Simulator'ünü kullanmam gerektiği için işimi görmüyor. Sonoma kurulumunu sorunsuz bir şekilde başlatabiliyorum kurulum bir süre devam ediyor. İlk iki yeniden başlatma geçiyor disk adı macOS installerdan benim verdiğim Sonoma'ya dönüyor daha sonra sistem belli başlı yazılar aktıktan sonra kilitlenip kalıyor. EFI dosyam bu şekilde.
Cihazı SMBIOS MacPro7, 1ken Memory panic aldım. iMacPro1, 1 yapınca da

"VM Swap Subsysten is ON
[AHCI][PRT][001F02201 InitializePort: 689 Port 2
[AHCIJ[PRT][001F0220] EnablePortOperation::3281:Enabling port 2
[AHCI][PRT][001F0220] setPowerState::2937:inNewPowerState: 2
Spaceman_scan_free_blocks:3674: disk2 scan took 3.343832 s. Trins took 3.332371 S, trims took 3.332371 s
Graft_dev_blockmap_lut_switch_to_metadata_based_if_needed:1235: OS. Dmgs1 lut co|| "

Yazı bu noktada kilitleniyor.

Neler yapabiliriz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sisteme başarılı bir şekilde Monterey kurulumunu gerçekleştirdim. Fakat iPhone Simulator'ünü kullanmam gerektiği için işimi görmüyor. Sonoma kurulumunu sorunsuz bir şekilde başlatabiliyorum kurulum bir süre devam ediyor. İlk iki yeniden başlatma geçiyor disk adı macOS installerdan benim verdiğim Sonoma'ya dönüyor daha sonra sistem belli başlı yazılar aktıktan sonra kilitlenip kalıyor. EFI dosyam bu şekilde.
Cihazı SMBIOS MacPro7, 1ken Memory panic aldım. iMacPro1, 1 yapınca da

"VM Swap Subsysten is ON
[AHCI][PRT][001F02201 InitializePort: 689 Port 2
[AHCIJ[PRT][001F0220] EnablePortOperation::3281:Enabling port 2
[AHCI][PRT][001F0220] setPowerState::2937:inNewPowerState: 2
Spaceman_scan_free_blocks:3674: disk2 scan took 3.343832 s. Trins took 3.332371 S, trims took 3.332371 s
Graft_dev_blockmap_lut_switch_to_metadata_based_if_needed:1235: OS. Dmgs1 lut co|| "

Yazı bu noktada kilitleniyor.

Neler yapabiliriz?
Sorununuzun çözümüne yönelik aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. EFI Bağlantılarını Kontrol Etme:
- EFI dosyanızı inceleyin ve bi veya daha fazla hata içeren veya gereksiz dosyaların bulunduğu bir kurulum yapmadığınızdan emin olun.
- Özellikle kütüphane dosyalarının güncel olduğuna ve uyumlu olduğuna dikkat edin.

2. SMBIOS Ayarlarını Değiştirme:
- Eğer “MacPro7,1” ile memory panic hatası aldıysanız, “iMacPro1,1” ayarına dönmek yerine “iMac18,2” veya “MacBookPro14,3” gibi farklı bir SMBIOS deneyin.
- Bu değişiklikleri yaptıktan sonra config.plist dosyanızı güncelleyerek gerekli değişiklikleri uygulayın.

3. Kext Dosyalarını Güncelleme:
- Gerekli kext dosyalarını (özellikle VirtualSMC, Lilu.kext, WhateverGreen.kext) güncelleyin.
- Bu kext'lerin en son sürümlerini kullandığınızdan emin olun.

4. BIOS Ayarlarını Gözden Geçirme:
- BIOS ayarlarınızı varsayılan ayarlarına sıfırlayın.
- AHCI ve UEFI modunu kontrol edin; bu ayarların doğru yapıldığından emin olun.

5. Kurulum Medyasını Yeniden Oluşturma:
- macOS Sonoma kurulum medyasını yeniden oluşturmayı deneyin. USB bellek üzerinden düzgün bir şekilde yapılmış bir kurulum medyası kullanmaya özen gösterin.

6. Disk Kontrolü Yapma:
- Diskinizi Disk Utility (Disk İzlencesi) kullanarak kontrol edin ve onarımlar yapın. Özellikle disk izinlerini sıfırlamak faydalı olabilir.

7. Önbelleği Temizleme:
- Clover veya OpenCore kullanıyorsanız, önbelleği temizlemek faydalı olabilir.
- Terminal üzerinden sudo kextcache -i / komutunu çalıştırarak önbelleği yenileyebilirsiniz.

8. Simülatör İle İlgili Ayarlar:
- Eğer iPhone simülatörüne erişemiyorsanız, Xcode ve ilgili araçların güncel sürümlerinin kurulu olduğundan emin olun.

Bu adımları uyguladıktan sonra tekrar kurulum deneyin. Eğer sorun devam ederse, kurulum sırasında aldığınız hata mesajları ve sistemin durduğu tam noktalar hakkında daha fazla bilgi verin. Herhangi bir başka hata mesajını veya durumu ayırarak detaylı paylaşmanız yararlı olacaktır.

@vanillamint Hocam yardımınıza ihtiyacım var. Kurmuş olduğunuz sistemle neredeyse birebir aynı bir sistemim var başarılı bir şekilde monterey kurdum ve kullanıyorum ama monterey üstü hiçbir sürümü kuramadım. Yardımcı olabilir misiniz ?

@vanillamint Hocam yardımınıza ihtiyacım var. Kurmuş olduğunuz sistemle neredeyse birebir aynı bir sistemim var başarılı bir şekilde Monterey kurdum ve kullanıyorum ama Monterey üstü hiçbir sürümü kuramadım. Yardımcı olabilir misiniz?
EFI dosyanizin linki patlamis, bakamiyorum. Monterey ve ustu AVX2 komut setini istiyor ve bu da CPU'nuzda mevcut degil. Bu yuzden benim yaptigim gibi AVX2 cozumu icin CrytexFixup kext'ini, AVX komut seti de olmadigi icin NoAVXFSCompressionTypeZlib-AVXpel kext'ini EFI'nize eklemelisiniz. Sorununuz buyuk ihtimal bu yuzden zira disk tanima kisminda takilmissiniz.

mXHCD.kext veya XhciDxe.efi gibi seyler de kullaniyorsaniz boot edene kadar simdilik kaldirin derim.

EFI dosyanizin linki patlamis, bakamiyorum. Monterey ve ustu AVX2 komut setini istiyor ve bu da CPU'nuzda mevcut degil. Bu yuzden benim yaptigim gibi AVX2 cozumu icin CrytexFixup kext'ini, AVX komut seti de olmadigi icin NoAVXFSCompressionTypeZlib-AVXpel kext'ini EFI'nize eklemelisiniz. Sorununuz buyuk ihtimal bu yuzden zira disk tanima kisminda takilmissiniz.

mXHCD.kext veya XhciDxe.efi gibi seyler de kullaniyorsaniz boot edene kadar simdilik kaldirin derim.
Hocam kusura bakmayın geç gördüm. Şuan montereyde kullandığım EFI linkini bırakıyorum. Dediğiniz kextleri efiye ekleyip propertree ile oc snapshot yapıyorum. kurulum ekranına geçiyorum diski silip kurulumu başlatıyorum. 12. dakikadan sonra yeniden başladığında hata veriyor. Yani stage 2 ye geçemiyorum. Verbose modu boot-args kısmında aktif etmeme rağmen nedense sadece apple logosu gözüküyor anlamadım.

Sorunu tam olarak nokta atisi anlayamasam da, birkac oneri verebilirim. EFI'nizde cok fazla gereksiz driver var. Buna ek olarak AppleALCU kextine ihtiyaciniz oldugunu dusunmuyorum. Attiginiz EFI'de -v komutu da boot argumanlarinda yok. SSDT ve DSDT dosyalari da size mi ait cozemedim.

Ustte bahsini gectigim kextleri, Yusuf hocamin bu EFI'sine ekleyerek, baska bir seye ellemeden tekrar denemenizi oneririm. EFI > OC > config > Desktop > Intel klasorunde 017 numarali configi kullanmalisiniz.

Sorunu tam olarak nokta atisi anlayamasam da, birkac oneri verebilirim. EFI'nizde cok fazla gereksiz driver var. Buna ek olarak AppleALCU kextine ihtiyaciniz oldugunu dusunmuyorum. Attiginiz EFI'de -v komutu da boot argumanlarinda yok. SSDT ve DSDT dosyalari da size mi ait cozemedim.

Ustte bahsini gectigim kextleri, Yusuf hocamin bu EFI'sine ekleyerek, baska bir seye ellemeden tekrar denemenizi oneririm. EFI > OC > config > Desktop > Intel klasorunde 017 numarali configi kullanmalisiniz.
Hocam uzun uğraşlar sonucu Monterey'de çalıştırdığım EFI'yi güncel opencore dosyaları ile gereksiz driverları da atarak güncelledim ve Ventura kurabildim. Venturayı kurabildiğim EFI.

OCLP işlemi yapılmadan önce yapılması gerekenleri yapmadan direkt OCLP yaptım ve memory panic aldım o yüzden Ventura üstünde daha fazla durmadım. Düşündüm ki Ventura kurabildiysem Sonoma'da rahatlıkla kurulur ama öyle olmadı ne yaptıysam Sonoma'nın yükleme ekranına ulaşamadım. Smbios olarak hem MacPro7,1 hem iMacPro1,1 ile de denedim.

Sonoma'da yazılar akarken "start::512sucessfully initialized ahci controller" satırında tıkanıyor ve ortası çizgili daire ile beraber ekran yazıları bozuluyor.

Son düzenleme:
Hocam uzun uğraşlar sonucu Monterey'de çalıştırdığım EFI'yi güncel opencore dosyaları ile gereksiz driverları da atarak güncelledim ve Ventura kurabildim. Venturayı kurabildiğim EFI.
EFI'nizde pek sorun goremedim ancak yine de bir tur da bu EFI ile denerseniz iyi olur.

OCLP işlemi yapılmadan önce yapılması gerekenleri yapmadan direkt OCLP yaptım ve memory panic aldım.
OCLP oncesi SIP ve Gatekeeper kapamaliydiniz. Bu yuzden panic yemis olabilirsiniz. EFI'nizi nispeten stabil konuma getirmeden OCLP yapmayin derim.
Düşündüm ki Ventura kurabildiysem Sonoma da rahatlıkla kurulur ama öyle olmadı ne yaptıysam Sonoma'nın yükleme ekranına ulaşamadım. SMBIOS olarak hem MacPro7,1 hem iMacPro1,1 ile de denedim.

Sonoma'da yazılar akarken "start::512sucessfully initialized ahci controller" satırında tıkanıyor ve ortası çizgili daire ile beraber ekran yazıları bozuluyor.
NVRAM reset yapip tekrar deneyin ve BIOS'unuzda CFG-Lock ve VT-d ayarlarinin kapali olduguna emin olun. Bu iki ayar BIOS'unuzda yoksa config.plist dosyanizda birkac degisiklik yapmalisiniz.

Buna da ek olarak benim yaptigim gibi, kurulumu MacPro7,1 SMBIOS'u ile yapip, masaustune ulasinca iMacPro1,1 SMBIOS'una gecebilirsiniz, her ne kadar sorununuzun bundan kaynakli oldugunu dusunmesem de.

EFI'nizde pek sorun goremedim ancak yine de bir tur da bu EFI ile denerseniz iyi olur.

OCLP oncesi SIP ve Gatekeeper kapamaliydiniz. Bu yuzden panic yemis olabilirsiniz. EFI'nizi nispeten stabil konuma getirmeden OCLP yapmayin derim.

NVRAM reset yapip tekrar deneyin ve BIOS'unuzda CFG-Lock ve VT-d ayarlarinin kapali olduguna emin olun. Bu iki ayar BIOS'unuzda yoksa config.plist dosyanizda birkac degisiklik yapmalisiniz.

Buna da ek olarak benim yaptigim gibi, kurulumu MacPro7,1 SMBIOS'u ile yapip, masaustune ulasinca iMacPro1,1 SMBIOS'una gecebilirsiniz, her ne kadar sorununuzun bundan kaynakli oldugunu dusunmesem de.
Hocam usbmapping yaparak sorunu çözdüm şu anda sonoma kurulumu yapıyorum. OCLP'nin sorunsuz yapılabilmesi için tam olarak neler yapmam gerektiğini yazabilir misiniz. Çok teşekkür ederim.

Hocam USB mapping yaparak sorunu çözdüm şu anda Sonoma kurulumu yapıyorum.
Elinize saglik. USB mapping onerecektim ancak mesakkatli bir surec oldugu icin once basitleri onereyim dedim.
OCLP'nin sorunsuz yapılabilmesi için tam olarak neler yapmam gerektiğini yazabilir misiniz? Çok teşekkür ederim.
Config.plist dosyanizda NVRAM kisminda 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82 adli girdiye csr-active-config key'ini ekleyip, bu key'in degerini de FF0F0000 yapin.

Boot argumanlarina amfi_get_out_of_my_way=1 de eklense faydalidir.

Bunun ardindan, masaustundeyken Terminal acip, sudo spctl --global-disable komutunu girin. Sifre isteyecek, sifreyi girin (girerken gozukmez), ardindan Gatekeeper de kapanmis olacak.

Ardindan OCLP yapabiliyor olmaniz gerekmekte. Isterseniz ustteki girdiyi ve argumani kaldirip, Terminal'e de sudo spctl --global-enable yazarak islemleri geri alabilirsiniz ancak OCLP basarili olduktan sonra yapin tabii ki bunlari.

OCLP basarisiz olursa, bir tur da NVRAM resetleyip deneyin.