dewberry
Üstün
Sony, HTC, LG, ASUS?
Sony, HTC, LG, ASUS?
Sony'i de listeye alirim fakat Google gibi f/p dengesini koruyamiyor. HTC ve LG'nin Nokia'dan farki yok. Iki markada bitmis. ASUS, telefon pazarinda sadece tek ana serisi olan ROG Phone ile ayakta. Saydiklarindan sadece Sony iyi. Sony'i ciddiye alinacak bir telefon markasi olarak gormuyorum. Pazar payinda %1'e bile sahip degiller.
HTC ve LG'ye katilirim.Sony'i de listeye alirim fakat Google gibi f/p dengesini koruyamiyor. HTC ve LG'nin Nokia'dan farki yok. Iki markada bitmis. ASUS, telefon pazarinda sadece tek ana serisi olan ROG Phone ile ayakta. Saydiklarindan sadece Sony iyi. Sony'i ciddiye alinacak bir telefon markasi olarak gormuyorum. Pazar payinda %1'e bile sahip degiller.
Sony’nin donanım kalitesine, kamera sensörlerine veya Xperia UI’ın stabilitesine itiraz etmek gereksiz olur. Fakat iyi donanım, iyi yazılım ya da geçmişteki başarılar bir markayı bugün başarılı kılmaz. Önemli olan, bu unsurları tüketicinin gerçekten talep ettiği şekilde sunmak, erişilebilir hale getirmek ve pazarlama stratejisini günümüz dinamiklerine uygun şekilde yürütmektir. Sony burada büyük ölçüde başarısız olmuştur. Ayrıca, "Ben Sony'im, reklam vermem" anlayışı kibirli ve piyasadan kopuk bir tutumdur. Bugün pazarda başarıyı belirleyen sadece kalite değil, marka algısı, erişilebilirlik, satış sonrası destek ve topluluk oluşturma becerisidir. Samsung ve Apple bu alanlarda üstünlük sağlarken, Sony bunları görmezden gelmiştir. Sonuç olarak, Sony'nin %1 altı pazar payı bir tesadüf değil; piyasanın sinyallerine kulak asmayan, kullanıcı deneyimi kadar pazarlama ve strateji alanında da başarısız olan bir şirketin doğal sonucudur. Saygı gösterilecek şey, yalnızca teknolojiye katkı değil, bunu sürdürülebilir başarıya dönüştürebilmektir.HTC ve LG'ye katilirim.
ASUS'u eski Zenfone serisi icin yazdim. ROG kismina katiliyorum.
Sony icinse goruslerimiz ayriliyor. Sony piyasadaki cogu seyi telefon pazarina ilk getiren bir firma. Yani pazar payi %1 alti diye kucumsemeye gerek yok, aksine saygi gostermek gerek. Bu pazar oranina sahip olmasina ragmen halen daha en iyi ve stabil UI'lardan biri olan Xperia UI'a sahip. Cihazlarinda piyasanin en iyi sensorlerine, en iyi kamera uygulamasina ve en iyi fotograf/video prformansina sahip, ilk Xperia'lardan beri 3+3 Android guncellemesi veren bir firma. Ancak bunlara ragmen niye %1 alti paya sahip? Cunku japon anlayisina sahipler. Ben japonum daha pahaliya satarim, ben japonum bunu degisyirmeye gerek yok vb. Dusunceye sahip bir firma. Mesela OIS sensorlere en son gecisi yapan firmalardan. Senelerce 16:9 ekran kullanip sonra 21:9 ekran oranina gecip tonla sikayet alan bir firma. Ve tabii sonunda MEA, ASIA ve US bolgelerinden cekilip sadece EU vs JP'de satmaya baslarsa %1 alti kalmasi oldukca normal. Cunku halen daha su anlayis var, ben Sony'im, stand parasi, reklam parasi vermeye gerek kalmaz. Benim ismim ile reklamimi yaparim mantiginda.
Katiliyorum yalniz Sony'nin kullanixi deneyimi alaninda basarisiz oldugunu dusunmemekteyim. Ornegin bu mesaji 2015de aldigim Xperia Z5 uzerinden yazmaktayim. Is hattinin outlook ve whatsapp islerinide bu cihazla gorebilmekteyim. UI ve batarya vb. performansi 10 yil oncesinden kalmasina ragmen cekmecede yatan A70 ve M51'imden cok daha iyi durumda. Mesela halen daha Support uygulamasi uzerinden canli uardim alabiliyorum.Sony’nin donanım kalitesine, kamera sensörlerine veya Xperia UI’ın stabilitesine itiraz etmek gereksiz olur. Fakat iyi donanım, iyi yazılım ya da geçmişteki başarılar bir markayı bugün başarılı kılmaz. Önemli olan, bu unsurları tüketicinin gerçekten talep ettiği şekilde sunmak, erişilebilir hale getirmek ve pazarlama stratejisini günümüz dinamiklerine uygun şekilde yürütmektir. Sony burada büyük ölçüde başarısız olmuştur. Ayrıca, "Ben Sony'im, reklam vermem" anlayışı kibirli ve piyasadan kopuk bir tutumdur. Bugün pazarda başarıyı belirleyen sadece kalite değil, marka algısı, erişilebilirlik, satış sonrası destek ve topluluk oluşturma becerisidir. Samsung ve Apple bu alanlarda üstünlük sağlarken, Sony bunları görmezden gelmiştir. Sonuç olarak, Sony'nin %1 altı pazar payı bir tesadüf değil; piyasanın sinyallerine kulak asmayan, kullanıcı deneyimi kadar pazarlama ve strateji alanında da başarısız olan bir şirketin doğal sonucudur. Saygı gösterilecek şey, yalnızca teknolojiye katkı değil, bunu sürdürülebilir başarıya dönüştürebilmektir.