Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Dawnbreaker

Uzman
Merhaba,

MSI B650 Tomahawk Wi-Fi Anakartım var. Bu kart AMD EXPO uyumlu bir anakart. Geçen sene PC'yi ilk dizerken buna dikkat etmeden XMP uyumlu Corsair 32 GB(2x16) Vengeance RGB 6000MHz CL40 DDR5 RAM (CMH32GX5M2B6000C40) aldım ama bazı noktalarda memory kaynaklı hatalar alıyorum.

RAM testi yaptığımda bir sorun ile karşılaşmadım. Anakartın forumuna baktığımda XMP RAM kullananların daha sık sorun yaşadığını duydum. EXPO destekli Corsair 32 GB(2x16) Vengeance RGB 6000MHz CL36 DDR5 (CMH32GX5M2D6000C36) RAM almayı planlıyorum.

Bu RAM'leri alıp denedikten sonra elimdeki halihazırda olan RAM'leri de kullansam sorunsuz çalışır mı? Birinde XMP birinde EXPO uyumlu olması bir sorun çıkarır mı? (Normalde XMP'nin de sorunsuz çalışması gerektiğini biliyorum fakat PC'de böyle bir sıkıntı mevcut bende.) Yardımcı olabilen olursa sevinirim. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öncelikle belleğin XMP uyumlu olması herhangi bir sorun teşkil etmemeli. İlk olarak BIOS sürümünü güncellemenizi tavsiye ederim. Bu sayede olası bellek uyum sorunları ortadan kalkacaktır.

Bellekle ilgili sorunlar yaşadığınızı söylemişsiniz. Bu sorunları biraz detaylandır mısınız?

Son olarak halihazırda XMP belleklerinle sorun yaşarken, XMP ve EXPO uyumlu bellekler ile daha da fazla sorun yaşama ihtimaliniz çok fazla. Biz her zaman kit bellek kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Farklı marka model bellekler ya da aynı marka model bile olsa çipleri farklı olduğunda uyum sorunu olabiliyor. Bu yüzden XMP ve EXPO birlikleri bir arada kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Öncelikle belleğin XMP uyumlu olması herhangi bir sorun teşkil etmemeli. İlk olarak BIOS sürümünü güncellemenizi tavsiye ederim. Bu sayede olası bellek uyum sorunları ortadan kalkacaktır.

Bellekle ilgili sorunlar yaşadığınızı söylemişsiniz. Bu sorunları biraz detaylandır mısınız?

Son olarak halihazırda XMP belleklerinle sorun yaşarken, XMP ve EXPO uyumlu bellekler ile daha da fazla sorun yaşama ihtimaliniz çok fazla. Biz her zaman kit bellek kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Farklı marka model bellekler ya da aynı marka model bile olsa çipleri farklı olduğunda uyum sorunu olabiliyor. Bu yüzden XMP ve EXPO birlikleri bir arada kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Son düzenleme:
Çözüm

Son olarak halihazırda XMP belleklerini sorun yaşarken, XMP ve EXPO uyumlu bellekler ile daha da fazla sorun yaşama ihtimaliniz çok fazla. Biz her zaman kit bellek kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Farklı marka model bellekler ya da aynı marka model bile olsa çipleri farklı olduğunda uyum sorunu olabiliyor. Bu yüzden XMP ve EXPO birlikleri bir arada kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Ek olarak Corsair'in uyumluluk konusunda sorun yaşatabileceğini de düşünüyorum hocam. Kendi sistemimde çalıştıramamıştım. İşlemci desteklemiyormuş, anakart da eski olduğu için zaten uyumluluk listesinde yok. Ne olduysa işlemci değiştirdikten sonra oldu. :(

@Dawnbreaker

Merhaba,

MSI B650 Tomahawk Wi-Fi anakartım var. Bu kart AMD EXPO uyumlu bir anakart. Geçen sene PC'yi ilk dizerken buna dikkat etmeden XMP uyumlu Corsair 32 GB(2x16) Vengeance RGB 6000MHz CL40 DDR5 RAM (cMH32GX5M2B6000C40) aldım ama bazı noktalarda Memory kaynaklı hatalar alıyorum.

RAM testi yaptığımda bir sorun ile karşılaşmadım. Anakartın forumuna baktığımda XMP RAM kullananların daha sık sorun yaşadığını duydum. EXPO destekli Corsair 32 GB(2x16) Vengeance RGB 6000MHz CL36 DDR5 (cMH32GX5M2D6000C36) RAM almayı planlıyorum.

Bu RAM'leri alıp denedikten sonra elimdeki halihazırda olan RAM'leri de kullansam sorunsuz çalışır mı? Birinde XMP birinde EXPO uyumlu olması bir sorun çıkarır mı? (normalde XMP'nin de sorunsuz çalışması gerektiğini biliyorum fakat PC'de böyle bir sıkıntı mevcut bende.) Yardımcı olabilen olursa sevinirim. İyi Sosyaller.

EXPO zaten XMP'nin AMD alternatifi, EXPO varken XMP'ye gerek yoktur. RAM'larınız çalışabilir ama sistemde herhangi bir stabilite sorunu veya mavi ekran, siyah ekran vb yerseniz sorunu ramlardan bilin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cevaplarınız için teşekkürler. Fikir olarak aldım hepsini.

BIOS şu an kararlı olan en son sürümde. Sorun olarak genelde "MEMORY_MANAGEMENT" mavi ekran hatası almaktayım. Bunun yanında XMP açıkken PC uyku modundan uyanmıyor. Oyunlar hata vermeden kapanıyor. XMP kapattığım zaman bu sorunları yaşamıyorum. Kendimce iki şekilde de 2 hafta kullandım test ettim. XMP'ye bağladım sorun kaynağını.

Son olarak halihazırda XMP belleklerini sorun yaşarken, XMP ve EXPO uyumlu bellekler ile daha da fazla sorun yaşama ihtimaliniz çok fazla. Biz her zaman kit bellek kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Farklı marka model bellekler ya da aynı marka model bile olsa çipleri farklı olduğunda uyum sorunu olabiliyor. Bu yüzden XMP ve EXPO birlikleri bir arada kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Cevaplarınız için teşekkürler. Fikir olarak aldım hepsini.

BIOS şu an kararlı olan en son sürümde. Sorun olarak genelde "MEMORY_MANAGEMENT" mavi ekran hatası almaktayım. Bunun yanında XMP açıkken PC uyku modundan uyanmıyor. Oyunlar hata vermeden kapanıyor. XMP kapattığım zaman bu sorunları yaşamıyorum. Kendimce iki şekilde de 2 hafta kullandım test ettim. XMP'ye bağladım sorun kaynağını.
Evet, XMP kapatınca bunlar olmuyorsa sorun XMP kaynaklı diyebiliriz.