limstift

Çalışkan
Merhaba, bu sistemi @LH44 hocamın önerisiyle yeni topladım donanımlar tamamıyla şöyle:

Corsair RM'e serisi RM850e 850 watt 80+ Gold tam modüler güç kaynağı (CP-9020296-EU)
ASUS TUF gamıng B650e-Plus WI-FI6e DDR5 HDMI-DP PCI-e 50 AM5 ATX.
Thermalright Phantom spirit 120 SE TL-C12b V2 120mm.
Kioxia Exceria Pro 1TB NVMe SSD – M.2 2280, PCI-e gen4, 7300MB/s okuma, 6400MB/s yazma.
XPG Lancer neon 32 GB (2x16) 6400MHz CL32 DDR5 udımm RAM AX5U6400C3216g-dclanrsg
AMD Ryzen 7 9700X 380 GHz 8 Core 16 Threads 40 MB cache am5.
NZXT F120 RGB 120mm siyah üçlü kasa fanı.
Vento VG4202FL kasa.

RAM'lerim Hynix'a die ve anladığım kadarıyla çoğu aralıkta çalışabilen (en azından ekran açabilen) RAM'ler bu RAM'leri en stabil ve performanslı şekilde çalıştıracağım "sweet spot"u bulmak istiyorum bununla alakalı BIOS değerlerine ihtiyacım var fakat bunu nasıl yapacağıma dair pek bir bilgim yok yardımcı olabilir misiniz?

Şimdi diğer konuları inceliyordum, gerçekten öyleymiş, hocam yardımcı olursa çok mutlu olurum etiketiniz için çok teşekkürler.

Bu arada hazır gelmişken @LH44 hocam, 850 serisi anakart önermiştiniz fakat maalesef durumlar beni bu kartı almaya itti. Bir de bu güç kaynağı da çok daha uyguna geldiğinden bunu tercih ettim, onun dışında siz ne dediyseniz o :D
Ek olarak Excel'de bulunan sıkı değerleri (ekte mevcut) çalıştırdım. Ama bunu bu şekilde kullanmak doğru mu, böyle mi kullanmam lazım, yoksa CL düşük ama 6000 mt/s civarında mı kalmam lazım ben bunu bir türlü çözemedim videoları izlememe rağmen. Bir şeyleri atladım muhtemelen. Dolayısıyla bana lazım olan bu RAM'lerden en stabil ama en performanslı verimi almak. Tekrardan teşekkür ederim.

1764193681110.webp

Son düzenleme:
Şimdi diğer konuları inceliyordum, gerçekten öyleymiş, hocam yardımcı olursa çok mutlu olurum etiketiniz için çok teşekkürler.

Bu arada hazır gelmişken @LH44 hocam, 850 serisi anakart önermiştiniz fakat maalesef durumlar beni bu kartı almaya itti. Bir de bu güç kaynağı da çok daha uyguna geldiğinden bunu tercih ettim, onun dışında siz ne dediyseniz o :D
Ek olarak Excel'de bulunan sıkı değerleri (ekte mevcut) çalıştırdım. Ama bunu bu şekilde kullanmak doğru mu, böyle mi kullanmam lazım, yoksa CL düşük ama 6000 mt/s civarında mı kalmam lazım ben bunu bir türlü çözemedim videoları izlememe rağmen. Bir şeyleri atladım muhtemelen. Dolayısıyla bana lazım olan bu RAM'lerden en stabil ama en performanslı verimi almak. Tekrardan teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 205679
excel listesi güzelmiş nereden buldunuz?

Ben benim ramleri 6000mhz cl30 çalıştırıyorum. intel kökenli bir ram aldım, manuel ayarlamam gerekti bellek hızlarını.

Merhaba, bu sistemi @LH44 hocamın önerisiyle yeni topladım donanımlar tamamıyla şöyle:

Corsair RM'e serisi RM850e 850 watt 80+ Gold tam modüler güç kaynağı (CP-9020296-EU)
ASUS TUF gamıng B650e-Plus WI-FI6e DDR5 HDMI-DP PCI-e 50 AM5 ATX.
Thermalright Phantom spirit 120 SE TL-C12b V2 120mm.
Kioxia Exceria Pro 1TB NVMe SSD – M.2 2280, PCI-e gen4, 7300MB/s okuma, 6400MB/s yazma.
XPG Lancer neon 32 GB (2x16) 6400MHz CL32 DDR5 udımm RAM AX5U6400C3216g-dclanrsg
AMD Ryzen 7 9700X 380 GHz 8 Core 16 Threads 40 MB cache am5.
NZXT F120 RGB 120mm siyah üçlü kasa fanı.
Vento VG4202FL kasa.

RAM'lerim Hynix'a die ve anladığım kadarıyla çoğu aralıkta çalışabilen (en azından ekran açabilen) RAM'ler bu RAM'leri en stabil ve performanslı şekilde çalıştıracağım "sweet spot"u bulmak istiyorum bununla alakalı BIOS değerlerine ihtiyacım var fakat bunu nasıl yapacağıma dair pek bir bilgim yok yardımcı olabilir misiniz?
@limstift Yardımcı olurum tabii, ilk etapta BIOS güncelleyeceksin, senin kartta şu anda 1.2.7.0 sanırım yok, 1.2.0.3g AGESA mevcut. 6400 CL32 kit almışsın zaten, ilk etapta 6400 1:1 mod denemek iyi olur, @Haluk Albayrak ayarlarını paylaşırsa sevinirim bu hususta, B650 çipset, 6400 CL28 2133 FCLK deneyebilirsin, ama kendisi 6000 CL28 EXPO profilini 6400 CL28 1.5 VDD yapabiliyor, CL28 binlendiği için o kit, VDD daha az istiyor, sendeki CL32 olduğundan 1.5-1.55 arasına CL28 açabilir diye düşünmekteyim. Her şeyden önce tabi 6400 CL32 1.3 SoC voltajda stabil mi, düz EXPO profilinde UCLK=MCLK yapmak yeterli bunun için, bir de SoC 1.3 alıp bak, 1.25 SoC'ye zor, IMC limit 6400 AM5'te 2 DPC kartlarda, @LH44 dediği kartı alsaydın bu durum değişebilirdi tabii.

Güncel Zen paylaşırsan bir de, onun üzerinden ilerlemek daha iyi olacaktır.

6400 1:1 mod açamıyorsa IMC, 6200 1:1 mod CL28 açman yeterli gelecektir, @prime ayarlarını paylaşırsa sevinirim o hususta.

@limstift Bir de iGPU ayarını Advanced-NB Configuration içerisinden Disabled konuma getir, yoksa 6400 açman mümkün değil 1:1 modda. SoC besleme alanında, SoC'den çalıyor + olarak gereksiz ısı-watt artışı yapar, stabiliteyi bozar. Kullanmıyorsan kapalı kalmalı, kullanıyorsan 1:1 modu zorlayamazsın, IMC tam kapasitesi ortaya çıkarman mümkün olmaz dahili grafik açıkken.

1764199186338.webp

VCore da destek atıyor tabi integreye, ama her halukarda kapatılmalı, 2:1 mod için yüksek frekansta da yine sorun çıkartmakta, IMC limit senaryolarda hiçbir zaman tercih edilmez. Ancak 8000 2:1 mod ya da 6000 1:1 modda açık kalması uygundur.

CPU SoC + VCore = iGPU supply, kapatılmalı, CCD haricindeki IO Die bulunan tüm IMC bölümünü ilgilendirmekte. Direkt bu birimi kapatmalısın 1:1 mod zorlayacaksan. VCore + SoC budget'tan çalıyor yani, tavsiye edilmez. Arkadaşlar ayarlarını paylaşırsa onun üzerinden ilerlemen daha iyi olur. Bir de tabi ekstra performans artışı için Bank Swap Mode-Swap APU olarak değişmen lazım, bu ayar B650 çipsette sorun yaratabiliyor, ona ayrı bakarsın.

Yine B650 özelinde MCR-PDM ayarları ikisi Auto ya da Disabled kalacak, halen daha düzeltilmedi diye biliyorum, MCR-Enabled, PDM-Disabled BSoD sebebiydi en son. Belki yeni AGESA'lar ile bu durum düzelmiş olabilir.

Son düzenleme:
@limstift Yardımcı olurum tabii, ilk etapta BIOS güncelleyeceksin, senin kartta şu anda 1.2.7.0 sanırım yok, 1.2.0.3G AGESA mevcut. 6400 CL32 kit almışsın zaten, ilk etapta 6400 1:1 mod denemek iyi olur, @Haluk Albayrak ayarlarını paylaşırsa sevinirim bu hususta, B650 çipset, 6400 CL28 2133 FCLK deneyebilirsin ama kendisi 6000 CL28 EXPO profilini 6400 CL28 1.5 VDD yapabiliyor, CL28 binlendiği için o kit, VDD daha az istiyor, sendeki CL32 olduğundan 1.5-1.55 arasına CL28 açabilir diye düşünmekteyim. Her şeyden önce tabii 6400 CL32 1.3 SoC voltajda stabil mi, düz EXPO profilinde UCLK = MCLK yapmak yeterli bunun için, bir de SoC 1.3 alıp bak, 1.25 SoC'ye zor, IMC limit 6400 AM5'te 2 DPC kartlarda, @LH44 dediği kartı alsaydın bu durum değişebilirdi tabii.

Güncel Zen paylaşırsan bir de, onun üzerinden ilerlemek daha iyi olacaktır.

6400 1:1 mod açamıyorsa IMC, 6200 1:1 mod CL28 açman yeterli gelecektir, @prime ayarlarını paylaşırsa sevinirim o hususta.

@limstift Bir de iGPU ayarını Advanced-NB Configuration içerisinden Disabled konuma getir, yoksa 6400 açman mümkün değil 1:1 modda. SoC besleme alanında, SoC'den çalıyor artı olarak gereksiz ısı-watt artışı yapar, stabiliteyi bozar. Kullanmıyorsan kapalı kalmalı, kullanıyorsan 1:1 modu zorlayamazsın, IMC tam kapasitesi ortaya çıkarman mümkün olmaz dahili grafik açıkken.

Eki Görüntüle 205684

Vcore da destek atıyor tabii integreye ama her halukarda kapatılmalı, 2:1 mod için yüksek frekansta da yine sorun çıkartmakta, IMC limit senaryolarda hiçbir zaman tercih edilmez. Ancak 8000 2:1 mod ya da 6000 1:1 modda açık kalması uygundur.

CPU SoC + Vcore = iGPU Supply, kapatılmalı, CCD haricindeki IO Die bulunan tüm IMC bölümünü ilgilendirmekte. Direkt bu birimi kapatmalısın 1:1 mod zorlayacaksan. Vcore + SoC Budget'tan çalıyor yani, tavsiye edilmez. Arkadaşlar ayarlarını paylaşırsa onun üzerinden ilerlemen daha iyi olur. Bir de tabii ekstra performans artışı için Bank Swap Mode-Swap APU olarak değişmen lazım, bu ayar B650 çipsette sorun yaratabiliyor, ona ayrı bakarsın.

Yine B650 özelinde MCR-PDM ayarları ikisi Auto'ya da Disabled kalacak, halen daha düzeltilmedi diye biliyorum, MCR-Enabled, PDM-Disabled BSoD sebebiydi en son. Belki yeni AGESA'lar ile bu durum düzelmiş olabilir.

Hocam, öncelikle hızlı dönüşünüz ve bu güzel ilginiz için minnettarım. Güncel Zen @Haluk Albayrak beyin salı günü paylaştığı, sizin ayarladığınız ayarlarda. Bir konuda gördüm benim donanıma yakın olduğu ve sizin ayarladığınızı öğrenince ona bayağı bir yakınlaştırmaya çalıştım.

zentimson.webp

BIOS'um da Haluk beyin biosuyla aynı versiyon ama AGESA mevzularını bilmiyorum tabii, sizden öğreneceğiz :)
Dahili grafik kapalı bu arada. Tüm BIOS ayarlarımı sayfa sayfa atıp size göstermeden rahat etmem zaten.
Haluk Beyin referans aldığım Zen'i:

1764200666489.webp

Hocam, öncelikle hızlı dönüşünüz ve bu güzel ilginiz için minnettarım. Güncel Zen @Haluk Albayrak beyin salı günü paylaştığı, sizin ayarladığınız ayarlarda. Bir konuda gördüm benim donanıma yakın olduğu ve sizin ayarladığınızı öğrenince ona bayağı bir yakınlaştırmaya çalıştım.

Eki Görüntüle 205685

BIOS'um da Haluk beyin biosuyla aynı versiyon ama AGESA mevzularını bilmiyorum tabii, sizden öğreneceğiz :)
Dahili grafik kapalı bu arada. Tüm BIOS ayarlarımı sayfa sayfa atıp size göstermeden rahat etmem zaten.
Haluk Beyin referans aldığım Zen'i:

Eki Görüntüle 205686
1764200756358.webp

@limstift ASUS kartlar için bu timing'ler daha iyi, böyle daha iyi olduğu anlaşıldı yapılan testler sonucunda, board bunlara optimize yani, öyle düşünebilirsin, Gigabyte'de durum farklı, ASUS'ta böyle bir dene, RTP-Ram Test Pro teste al, minutes kısmını 90 dk dersen 1.5 saat test eder, errors kısmı 1 olsun, Auto basıp Start diyeceksin, o şekilde test edersin. Aktif soğutma olmazsa 384 tRFC yüzünden patlayabilirsin, yani hata verebilir program, ona dikkat et. VDD 1.5 kalsın bir de, VDDQ-VDDIO 1.4 olabilir stabilse, VDDP 1.1 kalsın, SoC 1.27 stabilse 1-2-1 Nitro ile durabilir, stabil değilse 1.28-29 falan bakarsın.

@limstift BIOS şu anda son sürüme güncel ise, kalabilirsin bunda.

HWiNFO sensörler ile CPU IOD Hotspot + RAM sıcaklıkları test esnasında takip etmen gerekli. Hata alırsan eğer bakarız tekrardan. Stabil olmadığın bir profili kullanman çok mantıklı olmaz çünkü. Stabil hale getirmek için uğraşmak lazım, SoC, Nitro, Timing, VDD ne kaynaklı hata verdiği tek tek deneyip bulunması lazım.

Eki Görüntüle 205687

@limstift ASUS kartlar için bu timing'ler daha iyi, böyle daha iyi olduğu anlaşıldı yapılan testler sonucunda, board bunlara optimize yani, öyle düşünebilirsin, Gigabyte'de durum farklı, ASUS'ta böyle bir dene, RTP-Ram Test Pro teste al, minutes kısmını 90 dk dersen 1.5 saat test eder, errors kısmı 1 olsun, Auto basıp Start diyeceksin, o şekilde test edersin. Aktif soğutma olmazsa 384 tRFC yüzünden patlayabilirsin, yani hata verebilir program, ona dikkat et. VDD 1.5 kalsın bir de, VDDQ-VDDIO 1.4 olabilir stabilse, VDDP 1.1 kalsın, SoC 1.27 stabilse 1-2-1 Nitro ile durabilir, stabil değilse 1.28-29 falan bakarsın.

RAM ile ilgili yapılan tüm bu ayarların tamamı BIOS üzerinden yapılıyor değil mi hocam? Kullandığınız bir sürü terim hepsi BIOS' ta değil mi? Kullanılan test yazılımları stabilizasyonu takip etmek için, ayar için değil diye düşünüyorum. Bilmediğimden sormak istedim.

RAM ile ilgili yapılan tüm bu ayarların tamamı BIOS üzerinden yapılıyor değil mi hocam? Kullandığınız bir sürü terim hepsi BIOS' ta değil mi? Kullanılan test yazılımları stabilizasyonu takip etmek için, ayar için değil diye düşünüyorum. Bilmediğimden sormak istedim.
Bahsi geçen tüm ayarlar BIOS'ta evet, programlar da HWiNFO sensör takip için, diğerleri RAM Test yazılımı.

Bu işe girişmeden önce active memory cooling için 12 cm 1500 rpm civarı bir fanı, 2 RAM'ın dibine sokup üfletin, en basit öyle çözersiniz sıcaklık problemini ve verim alırsınız, diğer türlü motherboard standoff + aparat almanız lazım, memory cooling için.

Eki Görüntüle 205687

@limstift ASUS kartlar için bu Timing'ler daha iyi, böyle daha iyi olduğu anlaşıldı yapılan testler sonucunda, board bunlara optimize yani, öyle düşünebilirsin, Gigabyte'de durum farklı, ASUS'ta böyle bir dene, RTP-RAM Test Pro teste al, minutes kısmını 90 dk dersen 1.5 saat test eder, errors kısmı 1 olsun, Auto basıp Start diyeceksin, o şekilde test edersin. Aktif soğutma olmazsa 384 tRFC yüzünden patlayabilirsin, yani hata verebilir program, ona dikkat et. VDD 1.5 kalsın bir de, VDDQ-VDDIO 1.4 olabilir stabilse, VDDP 1.1 kalsın, SoC 1.27 stabilse 1-2-1 Nitro ile durabilir, stabil değilse 1.28-29 falan bakarsın.

Çok teşekkürler hocam hemen deneyeceğim, bir sorum var öncelikle, Haluk Beyin zeniyle benimki arasındaki farklar. Sağ alttaki Proc ile başlayan değerler ve Rtt ile başlayan değerlerin birkaçı farklı. Bunlara BIOS'ta dokunmak gerekecek mi?
Bir de asıl bu işlere merak sarmamın sebebini sorayım da içim artık rahatlasın. Şu videoyu izledim 2 gün önce sistemi yeni kurduğumda:

Elde ettikleri en iyi sonuç değerleri şöyle:

1764201402552.webp

Şimdi test aldım, benim üstte attığım güncel Zen'im ile sonuçlarım şöyle:

1764201442930.webp

Benim read değerlerim neden böyle? Videodaki arkadaş benim RAM'lerin 6000 mt/s olanını kullanıyor bu arada. Gecikmeler bende daha iyi ama cache değerleri neredeyse benimkinin 2 katı, read de en az 85 90k falan olması gerekmiyor mu? Belki doğru ayarları yaptığımızda düzelecek bilmiyorum. Belki şu an gülünç şeyler soruyorum ama cidden kafama takılanlar bunlar olduğu için 2 gündür bu işle uğraşıyorum, bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum, neyse ki sizle tanıştım. Write değeri bu kadar yüksek olup read ve copy neden bu kadar düşük değerlerimde anlayamıyorum, işlemci ve anakart kaynaklı muhtemelen, hatta belki de bu testin hiçbir önemi yok ama merak ve acaba düşüncesi meraklı kafaya takan insana her şeyi yaptırır hocam. Bu konuda beni aydınlatıp içime su serperseniz çok mutlu olacağım.