725

Deneyimli
Makaleler
16
Çinli Zeekr firması, geliştirdiği yeni nesil "Lityum Demir Fosfat" bataryalarını tanıttı.

15 dakikalık şarj ile 500 km menzil vaat eden firma, yeni bataryaları "Golden Battery" olarak isimlendiriyor. Ancak bu bataryaların en ilgi çekici özelliği bu hızlı şarj ve menzil değil. Zeekr, bu bataryaların, günümüzde kullanılan elektrikli araç bataryalarına göre çok daha dayanıklı olduğunu söylüyor. Hatta piyasadaki en güvenli batarya olduğunu ve üretim maliyetinin de %15 daha az olduğunu iddia ediyorlar.

Yayınlanan videoda bataryanın, 1000°C sıcaklığa, -45°C soğuğa, 48 saat tuzlu suda kalmaya ve 4000V yüksek gerilime ve farklı dayanıklılık testlerine dayandığı görülüyor. Zeekr bu bataryaları ilk olarak "Zeekr 007" modelinde, 2024 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Günümüzde elektrikli araçların en büyük 3 sorunu olan şarj süresi, menzil ve güvenlik sorunlarına karşı ilaç gibi geldiğini düşünüyorum.

Video:

Bunun için daha geç olmadan hayata geçirmeleri lazım bazı şeyleri. Şu an yolda elektrikli bir araç alev alsa kim ne yapacağını bilmiyor. Kaza durumlarında da aynı maalesef, bu konuda çalışmalar yapılmalı.

Çinli Zeekr firması, geliştirdiği yeni nesil "Lityum Demir Fosfat" bataryalarını tanıttı.

15 dakikalık şarj ile 500 km menzil vaat eden firma, yeni bataryaları "Golden Battery" olarak isimlendiriyor. Ancak bu bataryaların en ilgi çekici özelliği bu hızlı şarj ve menzil değil. Zeekr, bu bataryaların, günümüzde kullanılan elektrikli araç bataryalarına göre çok daha dayanıklı olduğunu söylüyor. Hatta piyasadaki en güvenli batarya olduğunu ve üretim maliyetinin de %15 daha az olduğunu iddia ediyorlar.

Yayınlanan videoda bataryanın, 1000°C sıcaklığa, -45°C soğuğa, 48 saat tuzlu suda kalmaya ve 4000V yüksek gerilime ve farklı dayanıklılık testlerine dayandığı görülüyor. Zeekr bu bataryaları ilk olarak "Zeekr 007" modelinde, 2024 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Günümüzde elektrikli araçların en büyük 3 sorunu olan şarj süresi, menzil ve güvenlik sorunlarına karşı ilaç gibi geldiğini düşünüyorum.

Video:

Carbon Fiber falan mı kullanmışlar?

Bunun için daha geç olmadan hayata geçirmeleri lazım bazı şeyleri. Şu an yolda elektrikli bir araç alev alsa kim ne yapacağını bilmiyor. Kaza durumlarında da aynı maalesef, bu konuda çalışmalar yapılmalı.
Kesinlikle, olası bir kazada alev almayı bırakın, patlayıp etrafa, hatta doğaya bile zarar verme ihtimali var. "Çevreci" elektrikli araç üreticileri bu tarz konuları hiç düşünmüyor nedense.

Carbon Fiber falan mı kullanmışlar?
Dış kasayı bilmiyorum muhtemelen polimer, ancak hücrelerde lityum, demir fosfat ve grafit kullanılıyor.

Bkz:
images (1).webp

Kesinlikle, olası bir kazada alev almayı bırakın, patlayıp etrafa, hatta doğaya bile zarar verme ihtimali var. "çevreci" elektrikli araç üreticileri bu tarz konuları hiç düşünmüyor nedense.

Dış kasayı bilmiyorum muhtemelen polimer, ancak hücrelerde lityum, demir fosfat ve grafit kullanılıyor.

Bkz:
Eki Görüntüle 2483

Astroneer'daki her şey gerçek oluyor. Bunlar aslında bence test amaçlı yapılıyor. Uzaya yaşam kurma zamanı hızla yaklaşıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Olası bir kazada oluşacak bir sızıntı illa ki etrafa zarar verecektir. Hatta kazaya bile gerek yok.
"Bir batarya hücresi aşırı ısındığında, içinde gazlar birikmeye başlar, şişer ve sonunda açılarak oksijenin içeri girmesine ve alev almasına sebep olur." Yani uzun süreli yapılan seyahatlerde ısınma sonucu sızıntı ve alev alma ihtimali var. Ya da patlamayla çıkacak bir yangın hele ormana yakınsa çok zor söndürülecektir.

Asıl sorun, bataryadan çıkan bir yangının söndürmek, normal bir yangının söndürülmesinden çok daha zor. Olmaz demeyin, oluyor bunlar.

"2018’den beri, biri Birleşik Krallık’taki bir Orsted batarya depolama tesisinde ve bir tanesi Arizona’da Arizona Public Services tarafından işletilen batarya depolama tesisi olmak üzere toplam 38 yangın gerçekleşti."

38 yangın az gibi gelebilir ancak şu an trafikteki 10 araçtan belki de 1'i veya 2'si elektrikli. Elektrikli araç satışları arttıkça, üstelik Çinli dandik araçlar da piyasada çoğaldıkça bu sayı binlere kadar çıkabilir günümüz teknolojisiyle. Düşünün, trafik kazaları sonucu oluşan yüzlerce kimyasal yangını ve sızıntısı... O yüzden bir geliştirme yapılması şart.

Tırnak içine aldığım yazılar Dünya Enerji Konseyi'nden alıntıdır üstelik. Kendileri bile farkında durumun yani.

Astroneer'daki her şey gerçek oluyor. Bunlar aslında bence test amaçlı yapılıyor. Uzaya yaşam kurma zamanı hızla yaklaşıyor.

O günlerin çok uzak olduğunu sanmıyorum.

Ne kadar dayanıklı ve güvenli deseler de arabanın çeyreğini kaplayan bombaya güvenim yok, birkaç bin kişi bu bataryalar ile kaza yaptığında oturup konuşuruz. 🤨

Gezegen keşiflerinde ekstrem koşullara dayanıklı olacak bataryaların başlangıcı olabilir bu tür bir gelişme.

Gezegen keşiflerinde ekstrem koşullara dayanıklı olacak bataryaların başlangıcı olabilir bu tür bir gelişme.
Başlangıçtan ziyade, bundan çok daha iyi teknolojilerin çoktan bilimsel kuruluşlarda olduğuna inanıyorum ancak bu tarz pilleri Çinli bir araç firması bile üretebiliyor ise Nasa gibi kuruluşların elinde ne gibi teknolojilerin olduğunu da çok merak ediyorum. Az önce yukarıda da konuşulmuştu, bir uzay kolonisi kurmak için temel unsurlardan biri bataryalar, acaba bilmediğimiz ne teknolojiler var ellerinde?

Başlangıçtan ziyade, bundan çok daha iyi teknolojilerin çoktan bilimsel kuruluşlarda olduğuna inanıyorum ancak bu tarz pilleri Çinli bir araç firması bile üretebiliyor ise Nasa gibi kuruluşların elinde ne gibi teknolojilerin olduğunu da çok merak ediyorum. Az önce yukarıda da konuşulmuştu, bir uzay kolonisi kurmak için temel unsurlardan biri bataryalar, acaba bilmediğimiz ne teknolojiler var ellerinde?
Teknolojiler için palavra atmaya gerek yok, uzay ve gezegen keşfinde insan vücudunu Cyberpunk oyunundaki V gibi modifiye etmek gerekecek. 😀

Havalandırmayı ve yürüyeni değiştirmek lazım. 😂