Lityum demir fosfat bataryalar zaten daha güvenilir bir batarya türü ama taşıyabildiği güç daha az bu batarya standart bataryalardan daha fazla ağırlık oluşturacaktır.
Her ikisi de lityum iyon piller ve lityum demir fosfat piller oldukça yüksek enerji yoğunluklarına sahiptir. Bununla birlikte, birincisi bu faktörde daha üstündür. Çoğu durumda, lityum iyon pillerin enerji yoğunluğu yaklaşık 150 Wh/kg ila 200 Wh/kg arasındadır. Lityum demir fosfat piller için genellikle 90 Wh/kg ila 120 Wh/kg civarındadır.

Bu nedenle, lityum iyon piller, pil kapasitesini tüketen, güce aç uygulamalar için daha iyi bir seçimdir. Ayrıca daha hızlı şarj edebilirler.

Yangın anında bataryanın hava teması ile kesebilecek, ateşe duyarlı boğma tekniği gibi bir şey işe yarayabilir aslında. Bataryayı çevreleyerek batarya ile aracın bağlantısını kesse ve insan tarafından manuel olarak etkinleştirilmediği sürece kapalı kalsa güzel olurdu.

Yangın anında bataryanın hava teması ile kesebilecek, ateşe duyarlı boğma tekniği gibi bir şey işe yarayabilir aslında. Bataryayı çevreleyerek batarya ile aracın bağlantısını kesse ve insan tarafından manuel olarak etkinleştirilmediği sürece kapalı kalsa güzel olurdu.
Güzel olabilir. Ancak yangın anında yapması çok zor. Çünkü aynı telefon pili gibi, saniyeler içinde duman ve alevler etrafı sarıyor.

Bu videoda son saniyelere bakarsanız görebilirsiniz yangının aniden nasıl başladığını ve işin kötü tarafı, bu yangınları söndürmek bazen günler sürüyor.

Böyle bir yangına nasıl müdahale edebilirsiniz ki?

Son düzenleme:
Çinli Zeekr firması, geliştirdiği yeni nesil "Lityum Demir Fosfat" bataryalarını tanıttı.

15 dakikalık şarj ile 500 km menzil vaat eden firma, yeni bataryaları "Golden Battery" olarak isimlendiriyor. Ancak bu bataryaların en ilgi çekici özelliği bu hızlı şarj ve menzil değil. Zeekr, bu bataryaların, günümüzde kullanılan elektrikli araç bataryalarına göre çok daha dayanıklı olduğunu söylüyor. Hatta piyasadaki en güvenli batarya olduğunu ve üretim maliyetinin de %15 daha az olduğunu iddia ediyorlar.

Yayınlanan videoda bataryanın, 1000°C sıcaklığa, -45°C soğuğa, 48 saat tuzlu suda kalmaya ve 4000V yüksek gerilime ve farklı dayanıklılık testlerine dayandığı görülüyor. Zeekr bu bataryaları ilk olarak "Zeekr 007" modelinde, 2024 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Günümüzde elektrikli araçların en büyük 3 sorunu olan şarj süresi, menzil ve güvenlik sorunlarına karşı ilaç gibi geldiğini düşünüyorum.

Video:

Elektrikli arabalar başarılı olamayacak gibi. Daha bazı arabalar 200 KM gittikleri zaman şarzı bitiyor.

Elektrikli arabalar başarılı olamayacak gibi. Daha bazı arabalar 200 KM gittikleri zaman şarzı bitiyor.
Zamanla göreceğiz. Ben de ölü bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Dezavantajı çok fazla. Onunla ilgili bir yazı da yazıyorum gün içinde atarım muhtemelen.

Bana katılır mısınız bilmem ama bence bize gösterilen teknoloji aslında elimizdeki son teknoloji değil, belki de ilerideki 20 yılın buluşları şimdiden yapıldı ama çabuk tüketilmesin diye azar azar sunuluyor insanlığa.

Bence çoktan başardılar bile heryer elektrikli araba olmaya başladı sadece pil teknolojisinin daha da gelişmesi lazım. Yapay zekanın aşırı verimli bir enerji depolama yöntemi bulduğunu hayal et mesela elektrikli araçlar çağ atlar ve atlayacak.

Bana katılır mısınız bilmem ama bence bize gösterilen teknoloji aslında elimizdeki son teknoloji değil, belki de ilerideki 20 yılın buluşları şimdiden yapıldı ama çabuk tüketilmesin diye azar azar sunuluyor insanlığa.
Aslında hem evet hem hayır teknolojinin senin kullanman için kusurlarının ayıklanması gerekiyor. Yani sen son kullanıcısın bir oyununun full sürümüyle alpha sürümünü oynamak gibi düşün. Bilim adamları bizim için yeni yöntemler keşfediyor mühendislerse bu yöntemlerle optimize çalışan bir ürün yapmaya çalışıyor. Ben diyelim ki 3 dk da %90 olan bir pil buldum ama çok kararsız sürekli sorun çıkartıyor sana satamam değil mi? Gene yakın bir teknolojiden bahsedeceğim solar panaller. Tipik solar panellerinin verimliliği yaklaşık %15 civarı daha gelişmiş olanlar %20-25 arası ama bu panellerin maaliyeti çok daha fazla ve sadece özel yerlerde kullanılıyor. Örneğin ISS de ve arge takımlarında. Bu panelleri son kullanıcı kullanmıyor çünkü maaliyetleri çok yüksek. Ayrıca nanoteknoloji kullanılarak geliştirme aşamasında olan verimliliği %50'lileri bulan paneller var ama çok kararsızlar tam olarak her şartta çalışamıyorlar. Dolayısıyla bu sıkıntılı olduğu için özel alanlarda dahi kullanılmıyor. Teknolojide de genellikle böyle bir hiyerarşi var. Son kullanıcının kullandığı her şey hep üzerinde çok uğraşılmış kusurları giderilmiş şeyler olur.

Son düzenleme: