Paranız varsa ağrı doğubayazıt gibi küçük bir yerde bile paşa paşa yaşarsınız.
Öğrenci olduğunuzu varsayarak ve kaynağımızı üniversite araştırma laboratuvarlarının üniversite şehirlerinin memnuniyet sıralaması 2022 chart'ına göre konuşursak bir öğrenci olarak.
Eskişehir,
Ankara,
Antalya,
Çanakkale,
Muğla,
İstanbul'un Asya kısmı,
Aydın,
Edirne,
Tekirdağ.
Ve İstanbul'un Avrupa kısmında mutlu olabilirsiniz.
Aynı Chart'a göre de en kötü 10 kısmı size şu şekilde sıralıyayım.
Hakkari,
Bingöl,
Kilis,
Muş,
Bayburt,
Şırnak,
Yozgat,
Iğdır,
Kars,
Uşak.
Küçük şehirler hem sosyoekonomik, hem de kültürel olarak size pek bir şey katmaz. İş bulma şansınız pek azdır, siyasi rant uğruna şehir kısmı talan edilmiştir, bir tanıdığınız olmadan kolay kolay büyük şehirlerde yaptığınız gibi iş bulamazsınız. Ekonomik durumunuz iyiyse dediğim gibi toros dağlarında bile keyifli bir hayat sürebilirsiniz.
Coğrafyasını da göz önünde bulundurmak lazımdır. Ankara'nın doğusundaki illerin havası serttir. Kendim bingöllüyüm. Perşembe saat 19.00'ı baz alacaksak şu an eksi 10 derecedeyiz, Allah Erzurum'daki, Ardahan'daki, Iğdır ve Van'daki arkadaşlara yardım etsin. Oralar daha da soğuk. Bizim aksimize arkalarında yüksek rakımlı yerlere kurulmuş şehirler bulunan Akdeniz kısmı şehirleri daha sıcaktır.
Not: Bu lafımın üstüne de oturun sabaha kadar bana istediğiniz kadar ırkçı deyin, aşağılık deyin, hakaret edin. Umurumda değil. Doğudan bir doğulu arkadaşınızın önerisidir, uzak durun burada adam falan yemiyoruz doğrudur ama/ancak/lakin/veyahut daha iyi seçenekleriniz varken buraları pek seçmeyiverin gari, en azından şu yaşlı kesim ölene kadar uzak durun. Kendini bu kadar az geliştirmiş bir güruh daha yok. Kendileri acı çektikleri için çocuklarına da acı çektiriyorlar, sanat sepet işleriyle işleri yok, çoğu kahvede sabahtan akşama kadar oturuyor.