Çünkü ortaokulda öğretmenleriniz siz üzülmeyin diye, çok yorulmayın diye basit, kolay sorular sorar üstüne kağıtlarınızı okurken kanaat kullanır ve son olarak da yüksek sözlü notları verirdi. Bu da öğrencilerde delüzyona sebep oluyor. Lisede bunlar yok herkes hakettiğini alır dolayısıyla notlarınız düşer.
Anladığım kadarıyla 9. sınıfsınız. 9. sınıfa giden bir kardeşim var ve sınav döneminde birlikte çalışıyoruz o da senin gibi sıkıntılar yaşıyor ama tamamen gözünüzde büyütüyorsunuz. Gerçekten o insan olmak istemem ama 10 sene önce 9. sınıf müfredatı ile güncel 9. sınıf müfredatını karşılaştırınca size öğretilen her şeyin çok basit olduğunu, 10 sene öncesinde 2 haftada anlatılan konuyu 1 dönemde işlediğinizi görebiliyorum. Bunu söyleme sebebim olayı gözünüzde büyütmemeniz için. Çünkü cidden çok basit.
Benim kardeşimi çalıştırma sistemim basit. İlk olarak sınava yönelik hazırlanan Youtube videosu izletiyorum, oradaki bütün örnekleri çözümüne bakmadan çözmeye çalışıyor sonra çözemediğini izleyip tekrar çözmeye çalışıyor yani çözümü öğrenmiş oluyor. Sözel bir konu ise belirli konu başlıklarını ve gelebilecek soruları düşünmesini ve yazmasını istiyorum, sonra da onları tekrar sorup sallıyorum Elemental tabloda soldan sağa gidince ne artar, ne azalır diye sorup cevaplamasını istiyorum. Sonra ders kitabını açıyoruz ve zaten size söylenmiş olan konuları(kazanım olarak direkt gelecek soru tipi söylenir genelde) tek tek okuyor, oradaki örnekleri tekrar sıfırdan yapıyor(göz geçirmiyor, A4 kağıdı alıp tek tek ne kadar saat sürerse sürsün yapıyor). Bunları yaptıktan sonra ise MEB sitesine girip o dönem için yayınlanmış örnek soruların çıktısını alıp çözüyor ve oradaki açık uçlu puanlama sistemine göre puanlayıp eksiklerini görüyoruz.
Öğrenciler olarak kendinize bahaneler yaratıp yok temelim yok, yok hoca kötü yok öyle yok böyle diye yapay engeller koyarsanız başarısız olmanız kaçınılmaz. Gördüğünüz lise konularında hiçbir zorluk yok, en ufak bir şekilde zeka, temel vb. gerektirmiyor çünkü her şey soruda veriliyor. Matematik sınavında dahi kullanman gereken formül veya özellik yukarıda yazılıyor zaten. Sadece çalışacaksınız ve gerçekten öğrenmeye çalışacaksınız. Gözünüzü kapattığınız zaman o konuyu açık ve net şekilde şiir gibi okuyabilene kadar çalışacaksınız. Bu bir saatte sürebilir on saatte sürebilir.