RamKokusuSeven

Becerikli
Yer
Rockstar Games GTA VI çıkar
Selamlar,

Ben uzun bir süredir hikaye yazıyorum.

Hikayenin ana konusu: Mete isimli karakter Ege bölgesinde bir sahil köyünde yaşıyor ve bu köyde nüfus arttığı için suç ve cinayet hırsızlık artıyor. Bir gün Mete ve babası Metin, marketten çıkarken jandarma bir suçluyu kovalıyor ve Mete ise anlık refleks ile adamın önüne çelme takıyor. Adam düşüyor ve yakalanıyor, Metin ise Mete'de bir potansiyel görüyor ve onu bir anti-hero olarak eğitiyor. Mete, kötüleri yani suçluları yakalayan ve jandarma veya polise gizlice teslim eden birisi ve bir süre sonra Mete'ye basın "Gölge Yakalayıcı" lakabını takıyor.

20 sayfayı geçti hikaye ve ilk başlarda biraz yavaş ilerlese de devamında bayağı iyi oldu. Sizce hikaye nasıl? Kitaplaştırmayı ve sonrasında olursa Allah izin verirse dizisini yapmayı amaçlıyorum. Sizce hikayem nasıl?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana nedense çok tanıdık bir senaryo gibi geldi. Hikayeden Dexter vibe'ı aldım.

Hikayede anlamadığım yerler oldu, Metin nereden öğrenmiş ki Mete'ye anti-hero olmayı öğretiyor?

Bence, hikayenin devamında Mete'nin başına gelecek bence 3 ana olay var. Ya kimliği belli olacak, ya kötüleri yakalayıp teslim ederken yakalanacak, ya da çok sevdiği birisinin başına bir şey geldiği için intikam almaya çalışacak. Hikayenin temeli çok spesifik değil, ancak özgün bir hikaye olmalı. Onun üzerinde çalışın bence. Umarım düşündüğümü tam aktarabilmişimdir.

Bana nedense çok tanıdık bir senaryo gibi geldi. Hikayeden Dexter vibe'ı aldım.

Hikayede anlamadığım yerler oldu, Metin nereden öğrenmiş ki Mete'ye anti-hero olmayı öğretiyor?

Bence, hikayenin devamında Mete'nin başına gelecek bence 3 ana olay var. Ya kimliği belli olacak, ya kötüleri yakalayıp teslim ederken yakalanacak, ya da çok sevdiği birisinin başına bir şey geldiği için intikam almaya çalışacak. Hikayenin temeli çok spesifik değil, ancak özgün bir hikaye olmalı. Onun üzerinde çalışın bence. Umarım düşündüğümü tam aktarabilmişimdir.
Hocam haklısınız Dexter vibe var ama 13 yaşında bir ortaokullu fakat zeki bir çocuk. Mete dediğim gibi o suçluya çelme takıyor ve babasıda eskiden bir asker ve Mete'de potansiyel görüyor. Dediğiniz gibi bir şey oldu daha yakalanmadı fakat çok sevdiği birinin başına bir şey geldi fakat o intikamını aldı fakat o öldürmedi jandarmalar öldürüyor katili. Birde hikayeyi özgün yapmak için çok uğraşıyorum başka yorumlarınız neler?

Hocam haklısınız dexter vibe var ama 13 yaşında bir ortaokullu fakat zeki bir çocuk. Mete dediğim gibi o suçluya çelme takıyor ve babasıda eskiden bir asker ve Mete'de potansiyel görüyor. Dediğiniz gibi bir şey oldu daha yakalanmadı fakat çok sevdiği birinin başına bir şey geldi fakat o intikamını aldı fakat o öldürmedi jandarmalar öldürüyor katili. Bir de hikayeyi özgün yapmak için çok uğraşıyorum başka yorumlarınız neler?

Siz daha yazmadan bazı detayları kavrayabildiysem ortada 2 şart var. Ya ben çok fazla şey okuyorum, ya da hikaye çok öngörülebilir. dram kitaplarının genelinde anlık olaylar gelişir. Sizin farkınız anlık değil, insanları süre gelen bir problemin içerisine sokup o psikolojiyi yaşattıktan sonra anlık getirmektir.

Örneğin, ben bir evren kursam. Doğrudan zombiler gelse, belirli bir ekip son ana kadar savaşsalar çok öngörülebilir olur. Ancak ekibin bir yerde dağıldığı, herkesin bir araya geldiği sırada çıkılan keşifte belli olaylar başa gelse hem anlık hem de değil. Çünkü okur, asıl olayın başka ki dağıldığınız kısımda gerçekleşeceğini düşünür. Okuru devamlı kitapta, hikaye de tutmak çok önemli.

Siz daha yazmadan bazı detayları kavrayabildiysem ortada 2 şart var. Ya ben çok fazla şey okuyorum, ya da hikaye çok öngörülebilir. dram kitaplarının genelinde anlık olaylar gelişir. Sizin farkınız anlık değil, insanları süre gelen bir problemin içerisine sokup o psikolojiyi yaşattıktan sonra anlık getirmektir.

Örneğin, ben bir evren kursam. Doğrudan zombiler gelse, belirli bir ekip son ana kadar savaşsalar çok öngörülebilir olur. Ancak ekibin bir yerde dağıldığı, herkesin bir araya geldiği sırada çıkılan keşifte belli olaylar başa gelse hem anlık hem de değil. Çünkü okur, asıl olayın başka ki dağıldığınız kısımda gerçekleşeceğini düşünür. Okuru devamlı kitapta, hikaye de tutmak çok önemli.
Bunun farkındayım o yüzden hikayede şunu ekledim bir yerde Mete küçük bir karar vericek fakat sonucu çok büyük olacak. Sonrasında ise şunu sorarsanız diyeyim Mete 13 yaşında 21 sayfada nasıl yakalanmadı diye. Bunun nedeni Mete bilgisiyar yazılım hacking konusunda acayip uzman üstünde kaslı çevik hızlı muay thai biliyor katana ve tabanca eğitimi var.

Bunun farkındayım o yüzden hikayede şunu ekledim bir yerde mete küçük bir karar verecek fakat sonucu çok büyük olacak. Sonrasında ise şunu sorarsanız diyeyim mete 13 yaşında 21 sayfada nasıl yakalanmadı diye. Bunun nedeni mete bilgisayar yazılım hacking konusunda acayip uzman üstünde kaslı çevik hızlı Muay Thai biliyor katana ve tabanca eğitimi var.

Hocam açık konuşmak gerekirse bana pek de gerçekçi gelmedi, 13 yaşında birisi aynı anda bu kadar fazla şeyi yapamaz istediği kadar eğitim alsın. Hikaye de bazı işleri de birilerine yaptırmak lazım. Yoksa anime havası katıyor kitaba, o dramatik havasını da çöpe atıyor. Ben yazdığınızı okurken içimden şunu geçirdim mesela, "Bu kadar şeyi bilen, yapan adamın başına bir şey gelmez." ancak her şeyin bu kadar mükemmel olmayacağını da bildiğimden başına bir şey geleceğini ön görebiliyorum. Bu konuda çalışmanız gerekiyor bence.

Hocam açık konuşmak gerekirse bana pek de gerçekçi gelmedi, 13 yaşında birisi aynı anda bu kadar fazla şeyi yapamaz istediği kadar eğitim alsın. Hikaye de bazı işleri de birilerine yaptırmak lazım. Yoksa anime havası katıyor kitaba, o dramatik havasını da çöpe atıyor. Ben yazdığınızı okurken içimden şunu geçirdim mesela, "Bu kadar şeyi bilen, yapan adamın başına bir şey gelmez." ancak her şeyin bu kadar mükemmel olmayacağını da bildiğimden başına bir şey geleceğini ön görebiliyorum. Bu konuda çalışmanız gerekiyor bence.
Haklısınız hocam bu konuda eleştirdiğiniz için teşekkürler. Bunları yapıyor fakat hikayede bir yerde tökezliyor Mete. Mesela birinde Mete bisiklet ile yoldan geçiyor araştırdığı kişi onun gideceği yolu bilebiliyor ve ona not bırakıyor. Birinde dayak yiyor yada işte ölüme yakın zamanlar oluyor. Fakat Mete Ölüm modu isimli bir şey var sevdiği birine zarar verirse karşısındaki kişi yakalamıyor direk öldürmek için harekete geçiyor. Hatta bir yerde fark ettim bu Mete hannibalı falan geçecek seviyeye geldi diye Mete'yi zor duruma soktum.

Haklısınız hocam bu konuda eleştirdiğiniz için teşekkürler. Bunları yapıyor fakat hikayede bir yerde tökezliyor mete. Mesela birinde mete bisiklet ile yoldan geçiyor araştırdığı kişi onun gideceği yolu bilebiliyor ve ona not bırakıyor. Birinde dayak yiyor ya da işte ölüme yakın zamanlar oluyor. Fakat mete ölüm modu isimli bir şey var sevdiği birine zarar verirse karşısındaki kişi yakalamıyor direk öldürmek için harekete geçiyor. Hatta bir yerde fark ettim bu mete hannibalı falan geçecek seviyeye geldi diye Mete'yi zor duruma soktum.

Hocam, eğer mümkünse kitap yaptığınız zaman kesinlikle okumak isterim. Hikaye üzerinde kendiniz de hatalar yapmışsınız ki karakteri zora sokmak durumunda kalmışsınız. Buralara bir revizyon gelebilir. Mesela, hikayenin devamında mete çok fazla gaflete düştüğü için kendisini açık etmeye başlasın, bir dedektif tarzı karakterde onu takip etmeye başlasın. Ancak bunu okura söylemeyin, mesela olay okurken etrafta olan insanlara değinin. Sürekli olaylarda aynı tipte insanlardan bahsettiğinizde okur bir şeylerin ters gittiğini düşünecektir. Belirli bir yerden sonra da açık etmeye başlarsınız diye düşünüyorum.

Hocam, eğer mümkünse kitap yaptığınız zaman kesinlikle okumak isterim. Hikaye üzerinde kendiniz de hatalar yapmışsınız ki karakteri zora sokmak durumunda kalmışsınız. Buralara bir revizyon gelebilir. Mesela, hikayenin devamında mete çok fazla gaflete düştüğü için kendisini açık etmeye başlasın, bir dedektif tarzı karakterde onu takip etmeye başlasın. Ancak bunu okura söylemeyin, mesela olay okurken etrafta olan insanlara değinin. Sürekli olaylarda aynı tipte insanlardan bahsettiğinizde okur bir şeylerin ters gittiğini düşünecektir. Belirli bir yerden sonra da açık etmeye başlarsınız diye düşünüyorum.
Hocam gerçekten teşekkür ederim fazla kitap okuyor gibisiniz bende okuyorum fakat bir yerlerde kesin yanlış yapıyorum. Fakat şunu istiyorum Mete'nin hikayesi hemen bitmesin kimliği ortaya çıkmasın bu dedektifi ekleyebilirim. Fakat sizden aldığım tavsiyeler mükemmel.

Hocam bu dedektifin Mete'yi bulması iyi olur fakat nasıl Mete'yi açıklatmasam düşünüyom. Mesela dedektifi öldürmek kolaya kaçılabilir. @talongod

Hocam gerçekten teşekkür ederim fazla kitap okuyor gibisiniz bende okuyorum fakat bir yerlerde kesin yanlış yapıyorum. Fakat şunu istiyorum Mete'nin hikayesi hemen bitmesin kimliği ortaya çıkmasın bu dedektifi ekleyebilirim. Fakat sizden aldığım tavsiyeler mükemmel.

Hocam bu dedektifin Mete'yi bulması iyi olur fakat nasıl Mete'yi açıklatmasam düşünüyom. Mesela dedektifi öldürmek kolaya kaçılabilir. @talongod

Çok okuduğum doğrudur, kendimi sürekli geliştirmek isteyen bir insanım. Konu fark etmeksizin okuyorum bu yüzden. Metenin hikayesi hemen bitecek gibi değil, ancak bu türdeki hikayeler genelde 3-5 kitap sonra tıkanıyor. Tadında bırakmak en önemli olan. İçerisine fütüristik öğeler eklemeden ne kadar ilerleyebilir hiç bilmiyorum.

Dedektifi karakterin gündelik hayatında bulunduğu durumlara koyabilirsin. Mesela çevresinde bir öğretmen olabilir, mahalleye yeni taşınmış komşusu olabilir. Sonuçta liman kenti, gelen giden çok olduğundan karakterin hikayeye bu şekilde girişi çok da göze batmayacaktır.

Gelelim nasıl açıklatmasanız, Mete sürekli kamufle olan birisi olabilir. Bu şekilde bir kılıkta göründüğünde diğer kılığıyla farklı olduğundan kaynaklı göze daha az çarpacaktır. Ancak, dedektif dediğimiz insanı da küçümsememek lazım. Hikaye'de Mete daha çok küçük olduğu için yazacağım örnekler de absürt kaçacak, yine de bir şeyler yazayım ki kafanızda otursun.

Mesela, Mete kız arkadaşıyla bir kafede otursun. Daha sıcağı sıcağına birisini yakalattığı için terli, elleri yara olsun, kanasın (Çok belli olmayacak şekilde.) Arka masalardan birisinde de dedektifimiz otursun, bu dedektifin doktor olduğunu var sayalım. Doktor olduğu için duruma müdahale etmek isteyecek. Mete de müsade etmeyecek. Dedektifimiz de 13 yaşında bir çocuğun böyle bir durumla baş başa kalmak istemeyeceğini düşünecek şüphelenmeye başlayacak. Bu şekilde senaryolar yazılabilir tabii ki. Ancak dediğim gibi, karakter daha çok küçük olduğundan kaynaklı hikayenin devamını kurmak sizi çok zorlayacak.