Çözüldü Yeni alınan Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 RAM sonrası sistem yavaş açılıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

FRAGX

Yetkin
İyi günler,

2 adet Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 RAM aldım. Eski RAM'i çıkarıp yenilerini taktığımda sisteme görüntü gelmiyordu. BIOS sıfırlayarak vs. çözdüm ve şu an sistem 2 RAM'i de tanıdı ve 32 GB olarak görüyor ama sistem çok geç açılıyor, Memory Context Restore ayarını açtığımda ise mavi ekran yiyorum. BIOS güncel, Chipset güncel.

Ne yapabilirim? @Ayhan Dönmez
  • GPU: Zotac RTX 4070 Super Twin Edge.
  • CPU: Ryzen 5 7500F.
  • Kasa ve PSU: Thermaltake S200 TG 650W.
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 GB 6000 MHz CL30
  • Anakart: ASUS Prime A620M-K.
  • SSD: Kioxia Exceria Plus 1 TB.

Çözüm
@FRAGX A620 hiç almasanız daha iyi ama, minimum b650m-r almanız lazım, o da giriş seviyesi ama idare ediyor. Nitro ayarları varsa MCR-PDM enable yaparken onları da uygulu BIOS içinden bu lokasyonda:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

Yok hocam bu sorun için test etmiyorum öyle genel olarak sorun bulacak mı diye, gerek yoksa iptal edeyim.
İptal et, windows test aracı iyi bir araç değil, memtest86 da bir yıl sürüyor, Testmem 1usmus profili edersin, önce verdiğim ayarları uygula.

Mavi ekran yeme sebebin 2 ayarın çakışması. RAM'lerde problem yok.
İki RAM'in de CL değerleri, voltajı farklı olabiliyorsa normal. Aynı model RAM'lerde bile sıkıntı çıkabiliyorken iki farklı RAM çok riskli iş.
Hynix çip olması yeterli, 2 farklı modül takılabilir, biri Kingston biri Patriot da olabilir, CL30 için 1.35v'tır genelde. Manuel ayarlasa da sistem açar, DDR5'te durum bu. BIOS kaynaklı sorunlar bunlar. BIOS guncelledikten sonra zaten açılmış. 2 tane aynı modülden almak problem yaratmaz yani içindeki çip aynı olduktan sonra, çip farklı çıkarsa problem. 6000 CL30 olduğu için kesin Hynix olmak zorunda.

Ne yapacağım hocam önerebileceğiniz bir şey var mı?
Memory Context Restore ve Power Down-Enable dene bu 2 ayarı.

Tamamdır hocam, şimdi testmem ile bellekleri test ediyorum bir sorun var mı diye.

Tamamdır hocam, şimdi testmem ile bellekleri test ediyorum bir sorun var mı diye.
Test etmene gerek yok düz EXPO'da iken. Mavi ekran yeme sebebin MCR-PDM ikisi eski çipsette çakışıyor, anakart giriş seviyesi. X870'te bu sorun çözüldü biri enable diğeri disable olabiliyor. BIOS kaynaklı sorunlar. Bu ikisi enable yaptığında düzelmesi gerekiyor ilk trainingden sonra.

Yok hocam bu sorun için test etmiyorum öyle genel olarak sorun bulacak mı diye, gerek yoksa iptal edeyim.

@FRAGX A620 hiç almasanız daha iyi ama, minimum b650m-r almanız lazım, o da giriş seviyesi ama idare ediyor. Nitro ayarları varsa MCR-PDM enable yaparken onları da uygulu BIOS içinden bu lokasyonda:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

İptal et, windows test aracı iyi bir araç değil, memtest86 da bir yıl sürüyor, Testmem 1usmus profili edersin, önce verdiğim ayarları uygula.

Mavi ekran yeme sebebin 2 ayarın çakışması. RAM'lerde problem yok.

Çözüm

Dediğim gibi hazır sistem olduğu için değiştirme imkanım yoktu hocam, en kısa sürede anakartı da değişeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…