Rehber Yeni Ev Sunucum: Zima OS İncelemesi ve Kurulumu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aliyasiny65
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
Hocam şimdi şöyle önceki Raspberry Pi ile olan sistemde 128 GB SD Kart ve 5 TB WD Elements kullanıyordum. Sistem 128 GB SD Kart üzerine kuruluydu. SD Kartlarında okuma yazma hızları düşük oluyor. Veritabanı işlemlerinde vb. biraz yavaşlık hissediliyordu.

Tam aradığım içerik... Efsanesiniz. Ev sunucusu için yer kaplamayan, ısınma sorunu olmayan fakat performans olarak da 12. nesil i5 ayarlarında iş yapan bir sistem kurmayı düşünüyorum. Yazılım kısmı tamam sizin sayenizde...

Tam aradığım içerik... Efsanesiniz.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu hocam.
Mini PC tarzında bir şey yapabilirsiniz. Dell veya Lenovo Thinkcentre Micro boyutlarda olan Mini bilgisayarlar var.
Bu sistemi dizmeden önce aklımda Lenovo M720Q vardı. Ama 3.5 inç disk içine takamayacağım için vazgeçmiştim.

Hocam 8600G (16 bine geliyor) veya 5600G (11 bine geliyor) sistem mi kursam diyorum ama yer kaplaması ve olası fan uğultusu büyük soru işareti. Kurumsal laptop, kurumsal Mini PC vb. şeyler baktım ama 6. nesil i5'lere 13 bin bandından paralar isteniyor. Genişletme/geliştirme şansı olmayıp eski ve performansı düşük kalıyor APU'ya göre. Ne yapsam bilemedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İkinci elde sarı sitede 6000-7000 TL arasında var aslında 7-8. nesil işlemcili bilgisayarlar.
Hocam 8600G (16 bine geliyor) veya 5600G (11 bine geliyor) sistem mi kursam diyorum ama yer kaplaması ve olası fan uğultusu büyük soru işareti.
Mini-ITX veya Micro-ATX bir ana kart ile sistem toplanabilir aslında hocam. Fan konusunda ben şu anki sistemde rahatsız olmuyorum. Sistem uyuduğum oda da bulunuyor. Ama yine de kişiden kişiye değişir hocam belki de bende alışkanlık olmuştur.

Hem fiyat hem de neler sunacağını araştırıp düşündüm çeşitli donanımları ama en verimli yolun elimdekini değerlendirmek olduğuna karar verdim. Burayı okuyup kendi sunucusunu yapmaya çalışan olursa diye kendi deneyimlerimi yazacağım.

Öncelikle elimde halihazırda DELL N5110 15R i7 2670QM 8GB RAM GT525M laptop vardı. Bu cihazın bakımlarını yapıp Debian Server + CasaOS kurulumu yapmıştım birkaç ay önce. Yeni yeni öğrendiğim linux ve ev sunucusu işleri son zamanlarda tek hobim oldu. Fakat sorun şu ki Jellyfin'de herhangi bir medya oynadığında işlemci ciddi ısınıyor ve fan sesi oluyordu. Bu sebeple bu konuya denk geldim ve yeni bir setup veya çıkma kurumsal bir şey bakındım. Ancak yaptığım araştırmalar ve gördüğüm fiyatlar beni N5110'u optimize etmeye itti. İyi ki de öyle oldu çünkü yaptığım ayarlar çok iyi sonuç verdi. Öncelikle Çağan Çelik'in bu videosunda AV1 kodek diye bir şey öğrendim. Adeta devrim hatta sihir gibiydi benim için. Çünkü bir tanesi bile onlarca GB olan filmleri sunucumda depolamak ve daha düşük çözünürlüğe sahip cihazlarda izlemek için 2670QM'ye işkence ederek transkod ettirmek yerine AV1 seçeneği sayesinde çok daha az depolama ve direct play (doğrudan oynatma) yaparak işlemciye hiç yük bindirmeden hem harika görüntü kalitesi hem mobil cihazlarda mobil veri tasarrufu sağlıyorum. Üstelik sunucuda tanesi 50-60 GB yer tutan filmler artık birkaç GB yer tutuyor.

Hiç yazılım bilmediğim halde chatgpt ve gemini sayesinde terminal komutlarıyla 2670QM işlemcinin Turbo Boost ayarını kapatıp frekansını da max 2.2 GHz olacak şekilde sınırlandırdım. Sonra gereksiz güç çektiği, ısınmaya ve elektrik tüketimine sebep olduğu gerekçesi ile GT525M'i kapatarak iGPU sayesinde güç tasarrufu ve daha düşük ısınma elde ettim. İstersem fan ayarı da yapabiliyordum ama gerek görmediğim için BIOS'a devrettim.

Yukarıdaki bu 2 gelişme sayesinde elimdeki cihazın aslında ne kadar yeterli olduğunu yaptığım testlerde gördüm. Hatta hızımı alamayıp yine Çağan Çelik'in bu videoda anlattığı her şeyi N5110 üzerinde çalıştıracağım. Sadece 2 adet USB-Ethernet Dönüştürücü almam yeterli. 2.5G olması şart değil çoğu durumda 1G bile oldukça yeterli.

Konu sahibine de bir kez daha teşekkür edeyim. ZimaOS gibi güzel bir seçeneği görmüş olduk sayesinde. Sıfırdan yapacak olsaydım muhtemelen kolaylık ve güncelleme sebebiyle Zima tercih ederdim.

Öncelikle elinize sağlık. Ardından ufak bir soru sormak istiyorum.

80 ve 443 portlarını direkt kullanmayıp, başka bir porta gelen istekleri Docker içerisinde 80 ve 443'e yönlendirmenizi makul buldum. Malum, bu portlar başka hizmetler için de kullanılabilir. Fakat port numarası 1024 ve üstü (yani 'well-known ports') olduğu sürece, hangi port numarasını kullanırsak kullanalım, bir sorun yaşamamamız gerekiyor. Doğru anladıysam, buna dikkat etmemiz yeterli. Eğer bir şeyi gözden kaçırdıysam veya verilen numaraların bir nedeni varsa, lütfen uyarın.

Bir de son olarak 6379 için bir protocol belirtilmemiş. Bu önemsiz bir detay mı yoksa Docker bunu otomatik düzeltiyor mu?

Merhaba hocam, port varsayılan Nextcloud'u Store'dan çekerken 10081 olarak geliyordu. O yüzden Docker yapılandırmasını düzenlerken HTTPS portunu da 10443 yaptım. Herhangi bir sebebi yok ve evet istediğiniz port numarasını verebilirsiniz. Zaten 80 ve 443 portunu ZimaOS'un kendi kullanıyor ZimaOS o portu kullandığı için vermedim.

Bir de son olarak 6379 için bir protocol belirtilmemiş. Bu önemsiz bir detay mı yoksa Docker bunu otomatik düzeltiyor mu?
Redis sunucusu için hocam. Nextcloud'da Redis önbellek eklentisini kurunca ara yüz bayağı hızlanıyor. Herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok Docker otomatik hallediyor.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Anlattığınız gibi elde bulunan eski bir laptop veya bir cihaz da değerlendirilebilir.

Emeğinize sağlık. Aşırı hoş gözüküyor. Bende şu an eski bilgisayarımı hem NAS hem Websitem için bir host hem de iş yerinde boş vakitlerimde iş yerindeki bilgisayardan VNC ile bağlanıp belki bir şeyler geliştirmek için ayarlamaya çalışıyorum. CasaOs ile devam etmeyi düşünüyordum ancak şu an kararsızım, belki docker ile kendim kursam daha iyi olur diye düşünüyorum. Projeniz benim için gerçekten güzel bir ilham kaynağı oldu elinize sağlık keyifle okudum.

Teşekkürler. CasaOS artık EOL gibi bir şey oldu hocam güncelleme almıyor ve Zima'da daha iyi özellikler var. Docker ile kendiniz de kurabilirsiniz. CasaOS/ZimaOS'da zaten docker uygulamalarını web paneli üzerinden kurmanıza imkan sağlayan ve mağaza bir yazılım diyebiliriz. Yeni başlayan kullanıcılar için hitap ediyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…