Rehber Yeni Ev Sunucum: Zima OS İncelemesi ve Kurulumu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aliyasiny65
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
Selamlar, Zima için aşağıdaki sistem nasıl olacaktır işlemci bakımından?

Elinizde olanı kullanmak çoğu durumda en iyisidir. Konu sahibinin de transcode hakkında dedikleri doğru fakat bana sorarsanız transcode işlemi hem donanım gerektiriyor hem enerji tüketimini artırıyor hem de ısınmaya sebep oluyor. O sebeple transcode özelliğine mutlaka ihtiyaç duyduğunuz özel bir durum/sebep yoksa devre dışı bırakarak direct play yapmanız. Önceki mesajımda AV1 ile ilgili bir video var, izlemenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
M.2 SSD olursa Nextcloud ve diğer uygulamalar için yeterli gelir hocam. Fakat Plex gibi uygulamalarda eğer Transcode özelliğini açıp çözünürlük değiştirirseniz donmalar yaşayabilirsiniz.
M.2 Sata destekliyor. Peki Proxmox konusunda nasıl olur?
Dediğim sistemi 2. elde 2000-3000tl gibi bir fiyata buldum. Tek sıkıntısı 2.5" disk desteklemiyor. Sadece M2 Sata desteği var 2 port olarak. Pek de medya oynatmayı düşünmüyorum. Fiyatı biraz daha arttığında 3-4. nesil Intel sistemlerde mevcut lakin bu sistem 4 çekirdekli ve 10W gibi bir TDP ye sahip ve fansız.

Hocam şöyle söyleyeyim. Proxmox vb. sanallaştırma konusunda işlemci bayağı güçsüz kalır. Birde M.2 Sata SSD bulmakta ayrı bir güç. Yerinizde olsam M.2 Nvme destekleyen bir sistem alırdım.

Merhaba. Detaylı anlatım için çok teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık. Bende yıllardır veri yedekleme amaçlı qnap nas kullanıyordum. Sistemi güncelleme isteğimin bir parçası olarak Beelink Me Mini modelini aldım. Cihazın içinden Windows 11 hazır geliyor fakat benim amacım kendi sunucumu kurmak olduğu için disklere format attım. Bu işlerde yeni olduğum için araştırıp deneme yanılma yöntemi ile yeni NAS işletim sistemleri deniyorum. Kullanım amacım veri depolamak ve Plex Server kullanmak. Açıkçası bunlar dışında profesyonel bir beklentim yok Sırası ile unRaid, TrueNas ve ZimaOS denedim. Aslında unRaid’e bir şans vermek isterdim fakat sadece USB bellek üzerinden çalışıyor olması bana itici geldi TrueNAS’ı bir süre denedim. Tam aradığımı buldum sanarken Plex sunucusunda bir türlü HW transcoding çalıştıramadım. Bu sebeple internette karşıma çıkan ZimaOS’u denemeye karar verdim. ZimaOS gerçekten hoşuma gitti. Kodlarla falan fazla uğraşmadan güzel ve sade bir arayüzle çok iyi iş çıkarıyor. Benim için acemi kullanıcılar için bulunmaz nimet Kafam da 2 soru var. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

1- ZimaOS’ta CasaOS gibi güncellemeri durdurup ömrünün sonuna erken gelir mi sizce. Malum tüm bilgi ve ayarlarım burada olacak. İlerde yine OS değişimi yapmak çok zahmetli olabilir.
2- ZimaOS’a clientler aracılığı ile uzaktan bağlanabiliyoruz. Bunu gerçekten çok pratik yapmışlar. Fakat ben IOS client’tinde bir türlü sunucuyu bulamıyorum. Arama yaptığımda ‘No Device Found’ yazıyor. Aslında client üzerinden Remote ID ile hem ev ağından hem de dışarıdan bağlanabiliyorum fakat her seferinde kullanıcı adı ve şifreyi yeniden soruyor. Şimdi sadece ev ağında sunucu arattığımda otomatik bulmasını nasıl sağlayabilirim. Sunucuyu otomatik görmemesinin sebebi ne olabilir.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

@santhora, @aliyasiny65

Dosya Ekleri

• IMG_0440.webp
    23,5 KB · Görüntüleme: 38
1- ZimaOS’ta CasaOS gibi güncellemeri durdurup ömrünün sonuna erken gelir mi sizce. Malum tüm bilgi ve ayarlarım burada olacak. İlerde yine OS değişimi yapmak çok zahmetli olabilir.
Hocam CasaOS basit bir yazılımdı ve herhangi bir işletim sisteminin üzerine kurulabilen bir uygulama gibi çalışıyordu. ZimaOS ise tamamen bağımsız bir işletim sistemi olduğu için geliştirme konusunda limitlemeleri yok. Ayrıca Zima ekibinin NAS cihazları vb. var ve onlarda ZimaOS yüklü geliyor. Yani kolay kolay desteğinin çekileceğini sanmıyorum. Öyle bir şey olsa bile sistem zaten docker altyapısı üzerinde kurulu olduğu için çalışmaya devam edecektir.
Aynı ağa bağlı olduğu sürece otomatik bulması lazım hocam. Mobil uygulamasını fazla kullanmadım. Daha çok ihtiyacım olan uygulamaları(Nextcloud, Plex vb.) Cloudflared ile dışarı açtığım için mobil uygulama ve remote ID olayını sadece test ettim çok kullanmadım. Ama tarayınca buluyor bende.

ZimaOS 1.4.4 veya öncesi bir sürümü GitHub'dan indirip kurarsanız ve son sürüme güncellerseniz ücretsiz olarak ZimaOS+'a yükseltebilirsiniz. Teklif, 2026 Haziran ayına kadar geçerli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…