Dagster3532

Becerikli
Yeni PSU alıp taktım. Başta sorun yoktu. Alttaki iki fan dönmüyordu. Kapatıp bakayım bir dedim. Birleşik olmayan iki tane boş kablo vardı. Ya dedim bunlar yüzünden herhalde dedim. Aldım rastgele ikisini de taktım. Açayım dedim. Başta PC açılmadı. Sonra tornavida ile değdirip bir açtım yanık kokusu geldi. Açtığım gibi PSU üzerinden PSU'yu tekrar kapattım. Şu an korkuyorum. Bilgisayara zarar gelmiş midir? Anakart üzerinde ki her şeyi doğru yere bağladım ancak kasa bağlantıları konusunda emin değilim.

Şu resimdeki iki kabloyu birbirine bağlamadan önce OCCT ile ilk etapta 40 dakika test edeyim sonra kalan fanları hallederim demiştim. OCCT üzerinden ve testte en ufak sorun olmamıştı. Koku da yoktu. Belirtmek isterim. Çöp mü oldu bilgisayar?

Dosya Ekleri

• IMG_20250910_172026.webp
    IMG_20250910_172026.webp
    834,3 KB · Görüntüleme: 84
Son düzenleme:
Yeni PSU alıp taktım. Başta sorun yoktu. Alttaki iki fan dönmüyordu. Kapatıp bakayım bir dedim. Birleşik olmayan iki tane boş kablo vardı. Ya dedim bunlar yüzünden herhalde dedim. Aldım rastgele ikisini de taktım. Açayım dedim. Başta PC açılmadı. Sonra tornavida ile değdirip bir açtım yanık kokusu geldi. Açtığım gibi PSU üzerinden PSU'yu tekrar kapattım. Şu an korkuyorum. Bilgisayara zarar gelmiş midir? Anakart üzerinde ki her şeyi doğru yere bağladım ancak kasa bağlantıları konusunda emin değilim.

Şu resimdeki iki kabloyu birbirine bağlamadan önce OCCT ile ilk etapta 40 dakika test edeyim sonra kalan fanları hallederim demiştim. OCCT üzerinden ve testte en ufak sorun olmamıştı. Koku da yoktu. Belirtmek isterim. Çöp mü oldu bilgisayar?
Görseldeki 2 kablo da birbirinden alakasız, birbirine bağlamaman gerekirdi.

Üstteki muhtemelen kasanın RGB'si için switch takma kablosu; yani oraya kasanın üstünde eğer varsa RGB kontrol tuşunu, yoksa da reset tuşunu bağlaman lazım.

Alttaki kablo da fan takmak için. Başta fanlarının 2 tanesinin dönmeme sebebi muhtemelen fanların güç kaynağına / anakarta bağlı olmamasından kaynaklıydı.

Bu durumda muhtemelen kısa devre yapmışsın ve kokunun kaynağı da yüksek ihtimalle bu. Kısacası bilmediğin kabloları direkt bağlamak yerine önce bilen birine sorman yararına olurdu.

Son düzenleme:
Görseldeki 2 kablo da birbirinden alakasız, birbirine bağlamaman gerekirdi.

Üstteki muhtemelen kasanın RGB'si için Switch takma kablosu; yani oraya kasanın üstünde eğer varsa RGB kontrol tuşunu, yoksa da reset tuşunu bağlaman lazım.

Alttaki kablo da fan takmak için. Başta fanlarının 2 tanesinin dönmeme sebebi muhtemelen fanların güç kaynağına / anakarta bağlı olmamasından kaynaklıydı.

Bu durumda muhtemelen kısa devre yapmışsın ve kokunun kaynağı da yüksek ihtimalle bu. Kısacası bilmediğin kabloları direkt bağlamak yerine önce bilen birine sorman yararına olurdu.

Peki bu çalışır mı hocam? Anakart değişmiştim. RGB pinleri yoktu. Şimdi ki anakartta da yok. Dolayısıyla nereye takıldığını bilmiyordum. Keşke sorsaydım. Ama şu konu bile çok uzun bir sürede onaylanınca iş işten geçmiş oldu.

@Dagster3532, çalışır mı çalışmaz mı bilmiyorum, denemek lazım. Ayrıca meraktan soruyorum; kablolardan biri 2 pin erkek, diğeri de 4 pin erkek. Bunları nasıl birbirine takabildin?

Hocam vallahi şöyle anlatayım. Başta bu ikisi birbirine bağlı değildi. Ve kasanın ön tarafında altta ki 2 fan çalışmıyor sadece üstteki bir tane çalışıyordu. Bende herhalde bu bunun diye cahilliğimden taktım. Sıkışınca herhalde oldu bu dedim. Açayım dedim. Açar açmaz yanık kokusu gelince hemen kapattım. Hala nereye takacağım konusunda fikrim yok. Kasanın RGB değiştirme tuşu var. Ancak anakart üstünde yok. Önceden bu tuş aktifti.

Bir de doğrusunu bulup takınca ev falan yanmaz değil mi? Sağlıklı bir şekilde bunların çalışıp çalışmadığını anlamanın yolu olsa keşke.

Kasanın RGB değiştirme tuşu var. Ancak anakart üstünde yok.
O tuşun kablosu 2 pinlik oluyor, boşta şu anda sanırım. Boştaki 2 pinlik dişi kabloyu, eklediğin görselde üstte bulunan 2 pinlik erkek kabloya bağlaman lazımdı. Fanların güç kablolarını da görselde altta bulunan kabloya takacaktın. Bir musibet, bin nasihatten iyidir; görmüş oldun. Bundan sonra bilmediğin kabloları birbirine bağlama :D

Eğer sistemden hâlâ şüpheliysen (yanık kokusu, duman falan geliyorsa veya açılmıyorsa) ilk başta PSU'yu garantiye göndermeyi dene. Kullanıcı hatası sayıp garanti kapsamı dışında sayma ihtimalleri var ancak bu olayı anlatmayıp "duman çıkardı" dersen yüksek ihtimal garanti kapsamına girer.

Önce tüm PSU kablolarını sök ve uçlarını kontrol et yanık erime var mı diye. Kasada kontrolcü, fan vb. harici tüm parçaları bağlamadan çalıştırmayı deneyebilirsin eğer yanmış erimiş bir kablo yoksa. CPU, 24pin, GPU kabloları ile.

O tuşun kablosu 2 pinlik oluyor, boşta şu anda sanırım. Boştaki 2 pinlik dişi kabloyu, eklediğin görselde üstte bulunan 2 pinlik erkek kabloya bağlaman lazımdı. Fanların güç kablolarını da görselde altta bulunan kabloya takacaktın. Bir musibet, bin nasihatten iyidir; görmüş oldun. Bundan sonra bilmediğin kabloları birbirine bağlama :D

Eğer sistemden hâlâ şüpheliysen (yanık kokusu, duman falan geliyorsa veya açılmıyorsa) ilk başta PSU'yu garantiye göndermeyi dene. Kullanıcı hatası sayıp garanti kapsamı dışında sayma ihtimalleri var ancak bu olayı anlatmayıp "duman çıkardı" dersen yüksek ihtimal garanti kapsamına girer.

PSU da problem yok ki hocam. 2.5 saattir OCCT de zaten. Bilgisayarı anakart üzerinden açtım. O dediğiniz kabloyu da bir türlü kasa içerisinde bulamadım. Tamamen çıkarılabilir bir kablo mu acaba?

O dediğiniz kabloyu da bir türlü kasa içerisinde bulamadım. Tamamen çıkarılabilir bir kablo mu acaba?
Kasa modelin nedir? Şu ana kadar hiç tamamen çıkarılabilir olanını görmedim, genelde tuşla birlikte oluyor kablo. F_PANEL kablolarıyla paralel olabilir, F_PANEL kabloları nereden geliyorsa oralara dikkatli bak.

Kasa modelin nedir? Şu ana kadar hiç tamamen çıkarılabilir olanını görmedim, genelde tuşla birlikte oluyor kablo. F_PANEL kablolarıyla paralel olabilir, F_PANEL kabloları nereden geliyorsa oralara dikkatli bak.

Frisby FC-9485G. Yani evet haklısınız ama nereye takacağımı da bulamadım.

@14925, hocam o RGB değiştirme tuşunun kablosunu takip edince reset Switch diye bir kabloya çıkıyor sonu. Bu benim bildiğim anakarta bağlanmaz mı?

Son düzenleme: