Apex

Uzman
Apex_AnnouncementBanner.webp

Selamlar!

Elysium Çeviri olarak bundan sonra sizlere Apex adıyla hizmet vereceğiz.
Apex; PC oyuncuları için güvenli, kolay kurulabilir ve kaliteli Türkçe yerelleştirme yamaları sunan yeni nesil bir platform.

Bu platform sayesinde:
  • Kullanıcılarımızın taleplerine göre hazırlanacak olan Türkçe dublaj yamaları,
  • Profesyonel çeviri ekibimiz tarafından oluşturulan yüksek kaliteli yerelleştirme yamaları,
  • Oyunların çıkış gününde, diğer makine çeviri çözümlerine kıyasla çok daha kaliteli bir deneyim sunan Apex AI destekli yapay zekâ çevirileri,
  • Ve ücretsiz olarak sunacağımız, DeepL tabanlı yamalar sizlerle olacak.
Amacımız, oyunları Türkçe oynamak isteyen herkese hızlı, güvenilir ve kaliteli çözümler sunmak.

Apex olarak hizmet vermeye başlamadan önce, üzerinde çalışacağımız projelerle ilgili görüşlerinizi almak istiyoruz.
Bu amaçla sizler için bir anket hazırladık.

👉 Ankete katılmak için: https://www.useapex.app/

Peki Apex nasıl bir platform olacak?

Apex; üyelik ve Apex Kredisi sistemiyle çalışan, kullanıcı odaklı bir yerelleştirme platformudur.

Platformumuzda dört farklı yama türü yer alacak:
  • DeepL destekli (ücretsiz, temel kalite) yamalar
  • Apex AI destekli (kendi yapay zekâmız ile hazırladığımız) yamalar
  • Profesyonel çeviri ekibimizin hazırladığı yerelleştirmeler
  • Türkçe dublajlı yamalar

Kullanım modeli nasıl işleyecek?
  • Tüm oyunlar için, ücretsiz DeepL çevirileri platformda sunulacak.
  • Daha yüksek kalite isteyen kullanıcılar, diğer 3 yama türüne ücretli erişim sağlayabilecek.
  • Apex Üyeliği alarak, her ay güncellenen tüm yama kütüphanesine erişim sağlanabilecek.
  • Üyelik almak istemeyen kullanıcılar ise Apex Kredileri ile istedikleri yamayı tekil olarak satın alıp süresiz şekilde kullanabilecek.

Sıkça Sorulan Sorular

S1:
Elysium Çeviri platformunda bazı yamaları satın almıştım. Bu yamaları Apex platformunda da kullanabilecek miyim?
C: Evet, kullanabileceksiniz. Geçiş sürecinde tüm kullanıcılarımıza yardımcı olacağız. Yapmanız gereken tek şey, Elysium Çeviri’ye kayıt olduğunuz e-posta adresiyle Apex’e kayıt olmak. Bu sayede sahip olduğunuz tüm yamalar Apex hesabınıza otomatik olarak tanımlanacak.

S2: Apex ne zaman hizmet vermeye başlayacak?
C: Anket tamamlandıktan hemen sonra hizmete başlamayı planlıyoruz. Anketimiz 14 gün sürecek ve ardından platformumuzu kademeli şekilde aktif edeceğiz.

S3: Apex AI nedir?
C: Apex AI, kendi geliştirdiğimiz özel bir yapay zekâ çeviri sistemidir. Amacımız, oyunları çıkış gününde bile kaliteli bir Türkçe çeviriyle oynanabilir hale getirmek. Apex AI hakkında detaylı bilgilendirmeleri platform yayına girdiğinde paylaşacağız.

S4: Dublaj yamaları AI ile mi hazırlanacak?
C: Hayır. Dublaj projelerimizi yarı profesyonel ve profesyonel seslendirme kadrolarıyla gerçekleştireceğiz. Kaliteden ödün vermeden, olabildiğince doğal ve oyun ruhuna uygun dublajlar sunmayı hedefliyoruz.

S5: Yamalarınızı .exe üzerinden mi kuracağız?
C: İki farklı seçenek sunacağız:
Apex uygulaması üzerinden tek tıklamayla kurulum (ekstra işlem gerekmez)
İnternet sitemizden manuel indirme, bu yöntem bazı oyunlarda ek kurulum adımları gerektirebilir.

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

Discord: https://discord.com/invite/rhWUXdqeAb
X (Twitter): https://x.com/useapexapp
YouTube: https://www.youtube.com/@useapex
Instagram: https://instagram.com/useapexapp

Manuel kurulum sağlanması ve ücretli satılan yamaları üyeliksiz ayrıca satın alabilme özellikleri çok iyi olmuş. Atıyorum Linux veya macOS üzerinden Wine/Steam Proton ya da Crossover ile oynayan kişiler de yamalara erişim sağlayabilir. Özelleştirilmiş kurulum sihirbazlarının karmaşık bağlılıkları sebebiyle uyumluluk katmanlarıyla çalışması zor olabiliyor.

Profesyonel çeviri yapan muadil oluşumlar yamalarına sadece üyelikle erişim sağlıyor ki sahiplik ilkesi benimsenemiyor. İki seçeneğin de sunulması harika. Sahip olunan yamalara güncellemeler ücretsiz sağlanırsa çok daha güzel olur.

Profesyonel çeviri işi ücretsiz bir şekilde(Artık) yapılamayacak bir raddeye erdi. İnsanların günümüz rekabetçi koşullarında hem yamaya gönüllülük edip hem de kendi hayatını sağlaması imkansız.

Birisi ya ekmeğine bakacak ya da yamayla uğraşacak ama ekmeği de bu işten gelecek. Günümüzün rekabetçi yapısına ve potansiyel daha fazla gelir imkanına rağmen ücretsiz seçenekler, profesyonel yamalarda satın alma seçeneği sunmanız taktire şayan.

Son düzenleme:
Manuel kurulum sağlanması ve ücretli satılan yamaları üyeliksiz ayrıca satın alabilme özellikleri çok iyi olmuş. Profesyonel çeviri yapan muadil oluşumlar sadece üyelikle erişim sağlıyor ki sahiplik ilkesi benimsenemiyor. Sahip olunan yamalara güncellemeler ücretsiz sağlanırsa çok daha güzel olur.
Selamlar,

Tüm yama güncellemeleri yamalara sahip olan/üyelikle erişebilen kullanıcılarımıza ücretsiz bir biçimde sunulacak.

Selamlar,

Tüm yama güncellemeleri yamalara sahip olan/üyelikle erişebilen kullanıcılarımıza ücretsiz bir biçimde sunulacak.
Merhaba. Yazdıklarıma birkaç şey daha ekledim düzenleme yoluyla. İsterseniz onlara da istişare edebilirsiniz. Her kesimi memnun edecek birden fazla model sunmanız harika.

Merhaba. Yazdıklarıma birkaç şey daha ekledim düzenleme yoluyla. İsterseniz onlara da istişare edebilirsiniz. Her kesimi memnun edecek birden fazla model sunmanız harika.
Hook şeklinde olmayan yamalarımız için Linux ve MacOS desteği verebiliriz. Böyle bir destek verecek olursak her yamanın kendi sayfasında hangi platformlar ile uyumlu olduğu ayrı şekilde belirtilir.

Ve evet, dediğiniz gibi Türkçe Yama konusunda herkes aynı düşünmüyor. Bazısı ücret ödemek istemiyor, bazısı makine çevirisi istemiyor, bazısı da hem oyunları erkenden Türkçe oynayıp hem de kaliteli bir yama kullanmak istiyor. Kullanacağımız sistem ile birlikte herkesi memnun etmeyi planlıyoruz.

Üyelik sistemini ne ile sağlayacaksınız? Shopier tarzı sistemleri kullanmayı sevmiyorum. Genelde bu tarz sistemlere Papara tarzı kartlar ile kayıt oluyorum. Daha önceden Anonymous'a da bu konuda çok şikayette bulunmuştum. Ama pek dikkate almıyorlar. Mesela MyAbandonware sitesinin kullandığı Buy Me a Coffe sistemine aylık 3 $ atıyorum. Sitede yılda 10-15 oyun ancak indiriyorumdur. Burada aylık üyeliğin düşük olması, benim gibi kullanmasa bile destek için alacak sayısını artıracaktır.

Kısaca Netflix, Max artık ne popülerse bunlardan pahalı olmamayı çözmeniz gerekiyor. Gerekiyorsa belirli bir yerden sonra site üzerinden ek ürün satarak da gelir sağlanabilir. Atıyorum yayıncılar bol bol tşört veya kapşonlu satıyor. Bu tarz şeyler ile iyice desteklemek isteyenlere ayrıca imkan sağlanabilir. Bu tarz ürünleri seçerken de Apex Çeviri değil de atıyorum spesifik oyunlardan görseller tercih edilebilir. Bu arada kalite ve markanızı insanlara alıştırmadan yapmak hata olacaktır.

Elbette bu sistemi suistimal edecek insanlar olacaktır. Ama buna göre fiyat biçmenin pek bir artısı olacağını sanmıyorum. Yine o fiyatı verip, yapabiliyorsa dosyaları dışarı çıkarıp dağıtacak insanlar olabilir. Aslında üyelik sistemi veya launcher sistemiyle bunu engellemeye çalışıyorlar. Bu sistemler Kaspersky gibi antivirüslere yüklenmiyor bile ve bunun farkında olmayan, zararlı deyip hiç bulaşmayan kullanıcılar da var.

Yani 2-3 tane ölücü için tüm insanların cebini korkutmaya gerek yok. Atıyorum kalıcı çeviriyi daha yüksek satarsın, ama kalıcı olur. Aylık üyeliği ise daha uyguna satarsın ve çoğu kişi ona yönelir. Ama yamayla işi bitince de bu çok pahalı devam ettirmeyeyimi düşünmeden fiyat biçmek yani sürümden kazanmayı çözmek önemli.

@Hououin Kyouma Bu konuda başka mesajlarınız olduğunu hatırlıyorum. Maalesef tam anlamıyla katılamıyorum. Mesela aşırı eski oyunların rezalet ötesi çevirileri var. Çevirileri var diye bazı serileri berbat altyazı ile oynayan insanlar da biliyorum. Bu insanların Türkçe bilgisi de iyi olmadığından, çoğu çeviri iyiymiş gibi davranılıyor.

Benim bu konuda tek tavsiyem, Anonymous çeviri gibi Twitter oyun topluluğuna göre iş yapmayın. Orası çok küçük bir zümreye hitap ediyor ve orada AAA oyun alan konsol oyuncuları da yine ülkede %0.01 bir kitleye hitap ediyorlar. Ülkede çoğu AAA oyun korsan oynanıyor ve açıkcası sistemsel sorunlardan falan tüketilmiyor. Bence daha çok AA veya indie oyunlar DeepL ile çevirilirse çok ideal olur. Bu çevirilerden bazılarını indie firmalar ile iletişime geçerseniz oyunlara bile ekletebilirsiniz. Hatta bu dolaylı yoldan size resmi işler için yol yapar.

Son düzenleme:
@Hououin Kyouma bu konuda başka mesajlarınız olduğunu hatırlıyorum. Maalesef tam anlamıyla katılamıyorum. Mesela aşırı eski oyunların rezalet ötesi çevirileri var. Çevirileri var diye bazı serileri berbat alt yazı ile oynayan insanlar da biliyorum. Bu insanların Türkçe bilgisi de iyi olmadığından, çoğu çeviri iyiymiş gibi davranılıyor.

Hangi oyunlari/serilerinden bahsettiniz bilmiyorum ama hakli olabilirsiniz.
Apex grubunun acmis oldugu anketleri baz alip bir daha GTA, Resident Evil serisini cevirmenin anlami yok. Benim kastim buydu.

Mesela GTA Vice City çevirisinin çok da iyi olmadığını hatırlıyorum. GTA 3'ü de oynayalı bayağı oldu o da iyi olmayabilir. Veya eski Resident Evil serilerinde altyazı varsa onların çevirisi de yok. Herkes remake oynayacakmış gibi düşünülmesi de hatalı olur.

Yani aslında ana odağım oyun değil. Kötü çevirisi olan serileri öylece bırakmak yerine, en kötü DeepL ve biraz elden geçirip çevirmek, ücretsiz sunmak markalarına değer katacaktır. Bu değer de ücretli yamaları artıracak ve daha çok oyuna yama sağlayacaktır.

Bahsettiğiniz Kingdom Hearts ülkede ilginin çok kısıtlı olacağından, anket sonunda spesifik oyun ve vereceğiniz para ile yaptırabileceğini de düşünüyorum. Yani önce kendilerini oyunculara kanıtlamaları gerekiyor. Bu da bilindik markalar veya çeviri olmadan oynanmayan hikaye odaklı RPG tarzı oyunlar ile olur gibi geliyor.

Üyelik sistemini ne ile sağlayacaksınız? Shopier tarzı sistemleri kullanmayı sevmiyorum. Genelde bu tarz sistemlere Papara tarzı kartlar ile kayıt oluyorum. Daha önceden Anonymous'a da bu konuda çok şikayette bulunmuştum. Ama pek dikkate almıyorlar. Mesela MyAbandonware sitesinin kullandığı Buy Me a Coffe sistemine aylık 3 $ atıyorum. Sitede yılda 10-15 oyun ancak indiriyorumdur. Burada aylık üyeliğin düşük olması, benim gibi kullanmasa bile destek için alacak sayısını artıracaktır.

Kısaca Netflix, Max artık ne popülerse bunlardan pahalı olmamayı çözmeniz gerekiyor. Gerekiyorsa belirli bir yerden sonra site üzerinden ek ürün satarak da gelir sağlanabilir. Atıyorum yayıncılar bol bol tşört veya kapşonlu satıyor. Bu tarz şeyler ile iyice desteklemek isteyenlere ayrıca imkan sağlanabilir. Bu tarz ürünleri seçerken de Apex Çeviri değil de atıyorum spesifik oyunlardan görseller tercih edilebilir. Bu arada kalite ve markanızı insanlara alıştırmadan yapmak hata olacaktır.

Elbette bu sistemi suistimal edecek insanlar olacaktır. Ama buna göre fiyat biçmenin pek bir artısı olacağını sanmıyorum. Yine o fiyatı verip, yapabiliyorsa dosyaları dışarı çıkarıp dağıtacak insanlar olabilir. Aslında üyelik sistemi veya launcher sistemiyle bunu engellemeye çalışıyorlar. Bu sistemler Kaspersky gibi antivirüslere yüklenmiyor bile ve bunun farkında olmayan, zararlı deyip hiç bulaşmayan kullanıcılar da var.

Yani 2-3 tane ölücü için tüm insanların cebini korkutmaya gerek yok. Atıyorum kalıcı çeviriyi daha yüksek satarsın, ama kalıcı olur. Aylık üyeliği ise daha uyguna satarsın ve çoğu kişi ona yönelir. Ama yamayla işi bitince de bu çok pahalı devam ettirmeyeyimi düşünmeden fiyat biçmek yani sürümden kazanmayı çözmek önemli.

@Hououin Kyouma Bu konuda başka mesajlarınız olduğunu hatırlıyorum. Maalesef tam anlamıyla katılamıyorum. Mesela aşırı eski oyunların rezalet ötesi çevirileri var. Çevirileri var diye bazı serileri berbat altyazı ile oynayan insanlar da biliyorum. Bu insanların Türkçe bilgisi de iyi olmadığından, çoğu çeviri iyiymiş gibi davranılıyor.
Merhabalar, şimdilik Shopier kullanmayı planlıyoruz. Ancak belki başka ödeme yöntemlerini desteklemeyi de kullanıcı geri bildirimlerine göre değerlendirebiliriz.

Fiyatları da olabildiğince düşük tutmaya çalışacağız. Üyelik sisteminin ücreti Netflix tarzı platformlarda olduğu gibi yüksek olmayacak elbette. Kesin olmamakla birlikte muhtemelen aylık üyeliğin fiyatı 3-4 dolar civarında olacaktır. Tekli yama satın alımının fiyatlandırmasını ise henüz kararlaştırmadık, o konuda net bir şey söyleyemeyeceğim o yüzden.